Porady3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni

3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni

3 najpopularniejsze typy ziemniaków. Każdy z nich ma inne właściwości i zastosowanie w kuchni
Ewa
11.04.2022 15:42, aktualizacja: 26.04.2022 09:22

Ziemniak ziemniakowi nierówny! Przyznaję, że zanim odkryłam, że istnieją różne odmiany ziemniaków wybierałam pierwsze lepsze z brzegu. Dopiero po rozgryzieniu ich małej tajemnicy dostrzegłam różnicę. Zobacz, jakie ziemniaki wybrać!

Istnieje ponad 10 000 odmian ziemniaków

Ziemniak to polski król obiadowy. Gości bardzo często na naszych stołach, chociaż tak naprawdę pojawił się dopiero w XVI wieku, przywieziony przez Hiszpanów. Obecnie szacuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu roku ponad 100 kg tej bulwy. Ten wynik nawet nie dziwi: ziemniaki zjadamy same, w postaci frytek, puree, w zupie, w różnych zapiekankach- opcji jest naprawdę mnóstwo.

Obraz

Do najbardziej popularnych odmian w Polsce należą: Irga, Vineta, Agata, Irys, Lord

I właśnie je spotykamy najczęściej w sklepach. Jeśli jednak nie masz pamięci do nazw (podobnie jak i ja) opracowano prosty system klasyfikacji ziemniaków, który na pewno zapamiętasz. Wyróżnia się 3 typy: A, B i C.

Typ A - sałatkowy

Ziemniaki należące do tej grupy są zdecydowanie najtwardsze, mają dużo wody i mało skrobi. Dzięki temu świetnie trzymają swoją strukturę i ciężej je rozgotować. Sprawdzą się nie tylko do sałatek ale też do zup, zapiekanek i do smażenia.
Znane odmiany ziemniaków typu A to Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

Co możesz z nich wyczarować? Fantastyczną zapiekankę z szynką i serem, sałatkę z ziemniakami i bobem czy też ziemniaczaną tartę.

Obraz

Typ B - uniwersalny

Idealny typ, jeśli nie wiesz, którą odmianę wybrać. Możesz je piec, gotować, smażyć, dodawać do zup, robić farsze. Są średnio mączyste i średnio twarde, co sprawia, że są tak uniwersalne.
Znane odmiany ziemniaków typu B: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante, Colette, Nandina, Red Sonia, Bellarosa, Ewelina.

Obraz

Typ C - mączysty

Ziemniaki tego typu zawierają w sobie najwięcej skrobi- po ugotowaniu stają się dość sypkie. Dzięki temu znajdą idealne zastosowanie tam, gdzie wymagana jest jednolita masa.
Znane odmiany tego typu ziemniaków to Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun, Honorata, Centa, Grot.

Możesz z nich przygotować placki ziemniaczane, ziołowe kopytka i kremowe puree do klopsików

Obraz

Wbrew obiegowej opinii ziemniaki są bardzo bardzo zdrowym warzywem: zawierają potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. Poza tym są źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, E, K i PP. W ziemniakach znajduje się też błonnik pokarmowy. Chyba warto sięgać po nie częściej i nie bać się ich w swojej diecie.

Obraz
Jesteś fanem ziemniaków? Jaka jest Twoja ulubiona potrawa z ich udziałem?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także