Szypułki z czereśni nie powinny lądować do śmietnika. Zaparz z nich niezwykły napar

Sezon na czereśnie zbliża się wielkimi krokami, dlatego trzeba wykorzystać go na całego. Kupując ten pyszny owcoc, nie tylko wykorzystasz go jako pyszny deser po obiedzie, ale również przydadzą Ci się szypułki z czereśni. Te, które zazwyczaj wyrzucałeś do kosza. Co z nich zrobić? Oto jeden z ze sposobów.

Obrazek
Paulina
szypułki z czereśni

Szypułki z czereśni - napar

Czereśnie w sezonie letnim są chętnie spożywane przez Polaków – i dobrze, bo są one prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Natomiast szypułki- je też możemy wykorzystać. Wystarczy zalać łyżeczkę posiekanych i ususzonych ogonków, szklanką wrzącej wody. Zaparzać przez 15 minut, a następnie należy napar przecedzić. Czereśniowy napar jest delikatnie gorzki. Dobrze sprawdzi się na zimne wieczory.

Obrazek

Napar z szypułek czereśni z konfiturą

Przygotowując konfitury na zimę, możesz zrobić taką z czereśni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do naparu z szypułek. Czereśnie mają wiele cennych substancji między innymi antyoksydantów, które mają pozytywne udokumentowane działanie na wiele chorób takich jak  nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego wykorzystanie ich w swojej kuchni będzie dobrym pomysłem. Oto przepis na konfiturę z czereśni.

  • 1 kg czereśni
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g cukru

Czereśnie dokładnie umyj, wydryluj i umieść w ganku.Całość zasyp cukrem i cynamonem, tak by oblepić całe owoce. Pozostaw na około godzinę, by puściły sok. Doprowadź płyn do wrzenia, następnie zredukuj grzanie i smaż czereśnie co jakiś czas, mieszając do zgęstnienia. Nie przesadzaj ze smażeniem, płyn ma się lekko zacząć ciągnąć. Na koniec dolej sok z cytryny. Przygotowana konfiturę zawekuj. Można przełożyć gorąca konfiturę do wyparzonych słoiczków i odwrócić do góry dnem. Jeśli jednak chcecie by słoiczki postały dłużej, warto je pasteryzować gotując koło 10 min. we wrzątku.

Obrazek

Jedynym sposobem, by przechować domowe przetwory przez dłuższy czas, jest pasteryzacja słoików (w piekarniku lub w garnku) i zachowanie szczególnej higieny podczas przygotowania. Wszelkie słoiki i łyżki powinny być nie tylko umyte, ale też dobrze wyparzone. Należy również starannie przebrać owoce – wszelkie nadpsucia mogą sprawić, że cały produkt już w kilka dni po przygotowaniu pokryje się pleśnią.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni