Genialny patent na pierś z kurczaka szefów kuchni. Jedna sztuczka zmienia wszystko

Pierś z kurczaka to produkt, z którego można wyczarować wiele wspaniałych dań. Jeśli zależy ci na tym, by była soczysta, a nie sucha, to koniecznie zastosuj ten patent. Jest to trik, który stosuje wielu popularnych kucharzy. Na czym polega ten sposób przyrządzenia piersi?

ObrazekKurczak nie powinien być myty przed ugotowaniem - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Karol Wiak

Soczysta pierś z kurczaka - marzenie niejednego smakosza

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drobiowe kotlety, czy pierś z kurczaka w nieco innej formie, to dobrze jest zadbać o to, by była w pełni soczysta po usmażeniu. Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że jest sucha i bez smaku. Na szczęście, można to zmienić w bardzo prosty sposób. W tym celu, należy zastosować rozwiązanie, które jest używane przez wielu szefów kuchni.

Obrazek
Filet z piersi kurczaka - Pyszności; foto: Canva

Kluczowe w tej sytuacji będzie solenie. Jak dobrze wiesz, sól odgrywa istotną rolę w przypadku wielu potraw. Należy dodać ją we właściwym momencie - niektóre dania wymagają solenia na samym początku, a inne pod koniec gotowania. W przypadku fileta z piersi, należy ją posolić na samym początku i wstawić na godzinę do lodówki. Taki trik zamknie pory i zapobiegnie utracie wilgoci, dzięki czemu pierś będzie soczysta i w złocistym kolorze. Przekonaj się sam!

Jak zrobić najlepszą i smaczną pierś z kurczaka?

Jeśli zależy ci na przygotowaniu naprawdę smacznego dania, z filetem w roli głównej, to koniecznie zastosuj powyższe wskazówki. Dodaj jeszcze kilka istotnych przypraw i przystąp do smażenia. Twoi bliscy będą zachwyceni, tak przygotowanym daniem z kurczaka.

Składniki:

       
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • łyżeczka bazylii
  • odrobina oregano
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka, w takim wydaniu, to kulinarne mistrzostwo świata. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na części, dzięki czemu uzyskasz kotlety o grubości około 2 cm. Oprósz je z obu stron solą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie, postaraj się usunąć wilgoć z mięsa i oprósz fileta pozostałymi przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i przystąp do smażenia kotletów. Opcjonalny czas to po 3 minuty na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni, odłóż je na 5 minut. Podawaj z ulubioną surówką i dodatkami. Smacznego!

Zobacz koniecznie przepis na makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni