Genialny patent na pierś z kurczaka szefów kuchni. Jedna sztuczka zmienia wszystko
09.03.2023 09:12, aktual.: 20.03.2024 11:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pierś z kurczaka to produkt, z którego można wyczarować wiele wspaniałych dań. Jeśli zależy ci na tym, by była soczysta, a nie sucha, to koniecznie zastosuj ten patent. Jest to trik, który stosuje wielu popularnych kucharzy. Na czym polega ten sposób przyrządzenia piersi?
Soczysta pierś z kurczaka - marzenie niejednego smakosza
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drobiowe kotlety, czy pierś z kurczaka w nieco innej formie, to dobrze jest zadbać o to, by była w pełni soczysta po usmażeniu. Bardzo często zdarzają się takie sytuacje, że jest sucha i bez smaku. Na szczęście, można to zmienić w bardzo prosty sposób. W tym celu, należy zastosować rozwiązanie, które jest używane przez wielu szefów kuchni.
Kluczowe w tej sytuacji będzie solenie. Jak dobrze wiesz, sól odgrywa istotną rolę w przypadku wielu potraw. Należy dodać ją we właściwym momencie - niektóre dania wymagają solenia na samym początku, a inne pod koniec gotowania. W przypadku fileta z piersi, należy ją posolić na samym początku i wstawić na godzinę do lodówki. Taki trik zamknie pory i zapobiegnie utracie wilgoci, dzięki czemu pierś będzie soczysta i w złocistym kolorze. Przekonaj się sam!
Jak zrobić najlepszą i smaczną pierś z kurczaka?
Jeśli zależy ci na przygotowaniu naprawdę smacznego dania, z filetem w roli głównej, to koniecznie zastosuj powyższe wskazówki. Dodaj jeszcze kilka istotnych przypraw i przystąp do smażenia. Twoi bliscy będą zachwyceni, tak przygotowanym daniem z kurczaka.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- łyżeczka bazylii
- odrobina oregano
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka, w takim wydaniu, to kulinarne mistrzostwo świata. Rozpocznij od pokrojenia mięsa na części, dzięki czemu uzyskasz kotlety o grubości około 2 cm. Oprósz je z obu stron solą i wstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie, postaraj się usunąć wilgoć z mięsa i oprósz fileta pozostałymi przyprawami. Na patelni rozgrzej olej i przystąp do smażenia kotletów. Opcjonalny czas to po 3 minuty na każdej ze stron. Po zdjęciu z patelni, odłóż je na 5 minut. Podawaj z ulubioną surówką i dodatkami. Smacznego!
Zobacz koniecznie przepis na makaronowe gniazda z kurczakiem i sosem pomidorowym. Znajdziesz go na naszym kanale YouTube: