Polędwiczki wieprzowe najlepiej smakują z tym sosem. Prosty przepis, a efekt wyśmienity

Polędwiczki z pieczarkami to bardzo prosty przepis, który warto wypróbować. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i miękkie. Kremowy sos pieczarkowy zwieńczy to kulinarne dzieło. Polędwiczki możemy podać z kopytkami albo kaszą i surówką z kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Będzie pysznie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Polędwiczki wieprzowe są wdzięcznym produktem w kuchni. Ich przyrządzenie nie jest zbyt trudne. Nawet osoby, które stawiają swoje pierwsze kroku w kuchni, z pewnością poradzą sobie z przygotowaniem smakowitych polędwiczek. Ten rodzaj mięsa świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Należy jednak pamiętać, by nie przesuszyć mięsa, ponieważ stanie się ono wiórowate i niesmaczne.

Polędwiczki są bardzo delikatne, więc nie musimy traktować ich tłuczkiem. Plastry mięsa wystarczy lekko rozbić dłonią. Nie przesadzajmy również ze zbyt dużą ilością przypraw. Szczególnie soli. Jej nadmiar przyniesie więcej szkody niż pożytku. Przepis na polędwiczki z pieczarkami dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Polędwiczki z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przygotować polędwiczki z pieczarkami? Zacznij od pokrojenia polędwiczek w paski. Następnie dopraw je solą i pieprzem. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż mięso na złocisty kolor. Podlej polędwiczki bulionem i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Polędwiczki nie wymagają zbyt długiej obróbki termicznej.

Na patelni rozpuść masło. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Potem go podsmaż, ale uważaj, by się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw je pierzem i solą. Podsmaż. Podsmażone grzyby przełóż do garnka z mięsem. Sos zagęść skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Zagotuj. Danie możesz podać z kopytkami, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Do tego buraczki lub surówka z czerwonej kapusty.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na śmietankowego kurczaka z brokułami w cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości