Polędwiczki wieprzowe najlepiej smakują z tym sosem. Prosty przepis, a efekt wyśmienity

Polędwiczki z pieczarkami to bardzo prosty przepis, który warto wypróbować. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i miękkie. Kremowy sos pieczarkowy zwieńczy to kulinarne dzieło. Polędwiczki możemy podać z kopytkami albo kaszą i surówką z kapusty lub zasmażanymi buraczkami. Będzie pysznie.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Polędwiczki wieprzowe są wdzięcznym produktem w kuchni. Ich przyrządzenie nie jest zbyt trudne. Nawet osoby, które stawiają swoje pierwsze kroku w kuchni, z pewnością poradzą sobie z przygotowaniem smakowitych polędwiczek. Ten rodzaj mięsa świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Należy jednak pamiętać, by nie przesuszyć mięsa, ponieważ stanie się ono wiórowate i niesmaczne.

Polędwiczki są bardzo delikatne, więc nie musimy traktować ich tłuczkiem. Plastry mięsa wystarczy lekko rozbić dłonią. Nie przesadzajmy również ze zbyt dużą ilością przypraw. Szczególnie soli. Jej nadmiar przyniesie więcej szkody niż pożytku. Przepis na polędwiczki z pieczarkami dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Polędwiczki z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka bulionu
  • 400 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przygotować polędwiczki z pieczarkami? Zacznij od pokrojenia polędwiczek w paski. Następnie dopraw je solą i pieprzem. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek. Obsmaż mięso na złocisty kolor. Podlej polędwiczki bulionem i duś pod przykryciem przez około 30 minut. Polędwiczki nie wymagają zbyt długiej obróbki termicznej.

Na patelni rozpuść masło. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Potem go podsmaż, ale uważaj, by się nie przypalił, ponieważ stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Po chwili dodaj pokrojone pieczarki. Dopraw je pierzem i solą. Podsmaż. Podsmażone grzyby przełóż do garnka z mięsem. Sos zagęść skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Zagotuj. Danie możesz podać z kopytkami, ryżem, kaszą czy ziemniakami. Do tego buraczki lub surówka z czerwonej kapusty.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na śmietankowego kurczaka z brokułami w cieście francuskim:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟