Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych
Kalafior ląduje w zupach, gotuje się go na parze i okrasza bułką tartą. W każdym tym wydaniu jest raczej dodatkiem, ale zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi na stole. Gdy pojawi się w formie pieczonej z dodatkiem kremowego sosu serowego, skradnie całe show. I słusznie, bo to pyszne i proste danie, które uwielbiają pokolenia.
03.11.2024 11:29
Jeśli szukasz pomysłu na to, jak przygotować kalafior, trafiłeś po prostu idealnie. Zamiast kroić go na różyczki, wrzuć w całości do naczynia żaroodpornego i upiecz. W połączeniu z serowym sosem zamieni się w pyszną przekąskę lub ciepłą kolację, która zachwyci całą rodziną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczony kalafior w sosie serowym
Koniec z rozgotowanym kalafiorem, ten w wersji pieczonej bije go zdecydowanie o głowę. Zachowuje lekką chrupkość, którą pysznie otula sos serowy. To najlepszy jesienny comfort food, w którym przemyca się solidną porcję warzyw. Już sam sos jest tak smaczny, że ciężko powstrzymać się od podjadania z garnka. W połączeniu z kalafiorem staje się jednak jeszcze lepszy.
Gdy pojawia się na stole, wszyscy robią wielkie oczy. Wygląda efektownie, a na dodatek smakuje tak, że o ostatni kawałek toczą się bitwy. Na szczęście robi się go w mgnieniu oka, więc w razie potrzeby można przygotować dodatkową porcję.
Składniki:
- 1 kalafior.
Sos serowy:
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 2 szklanki mleka,
- pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 150 g sera cheddar.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z kalafiora oderwij liście. Gotuj go w całość w osolonej wodzie przez 5 minut, różyczkami w dół.
Krok 2. Przełóż kalafior do żaroodpornego naczynia. Polej dość obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.
Krok 3. W międzyczasie przygotuj sos serowy. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Cały czas mieszając, wlej mleko. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz oraz starty ser. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści, tworząc gęsty sos.
Krok 4. Upieczony kalafior polej gorącym sosem serowym. Posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego!