Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Kalafior ląduje w zupach, gotuje się go na parze i okrasza bułką tartą. W każdym tym wydaniu jest raczej dodatkiem, ale zdecydowanie zasługuje na więcej uwagi na stole. Gdy pojawi się w formie pieczonej z dodatkiem kremowego sosu serowego, skradnie całe show. I słusznie, bo to pyszne i proste danie, które uwielbiają pokolenia.

Pieczony kalafior w sosie serowymPieczony kalafior w sosie serowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak przygotować kalafior, trafiłeś po prostu idealnie. Zamiast kroić go na różyczki, wrzuć w całości do naczynia żaroodpornego i upiecz. W połączeniu z serowym sosem zamieni się w pyszną przekąskę lub ciepłą kolację, która zachwyci całą rodziną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Pieczony kalafior w sosie serowym

Koniec z rozgotowanym kalafiorem, ten w wersji pieczonej bije go zdecydowanie o głowę. Zachowuje lekką chrupkość, którą pysznie otula sos serowy. To najlepszy jesienny comfort food, w którym przemyca się solidną porcję warzyw. Już sam sos jest tak smaczny, że ciężko powstrzymać się od podjadania z garnka. W połączeniu z kalafiorem staje się jednak jeszcze lepszy.

Gdy pojawia się na stole, wszyscy robią wielkie oczy. Wygląda efektownie, a na dodatek smakuje tak, że o ostatni kawałek toczą się bitwy. Na szczęście robi się go w mgnieniu oka, więc w razie potrzeby można przygotować dodatkową porcję.

Składniki:

  • 1 kalafior.

Sos serowy: 

  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • 50 g masła, 
  • 2 szklanki mleka, 
  • pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 150 g sera cheddar.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z kalafiora oderwij liście. Gotuj go w całość w osolonej wodzie przez 5 minut, różyczkami w dół.

Kalafior w całości
Kalafior w całości © Pyszności

Krok 2. Przełóż kalafior do żaroodpornego naczynia. Polej dość obficie oliwą z oliwek, dopraw solą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 40 minut.

Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości © Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotuj sos serowy. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i wymieszaj. Cały czas mieszając, wlej mleko. Dodaj gałkę muszkatołową, pieprz oraz starty ser. Podgrzewaj, aż ser się rozpuści, tworząc gęsty sos.

Sos serowy
Sos serowy © Pyszności

Krok 4. Upieczony kalafior polej gorącym sosem serowym. Posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe. Smacznego!

Pieczony kalafior w sosie serowym
Pieczony kalafior w sosie serowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą