PoradyDodaj do wody. Gotujący się kalafior nie będzie śmierdział w całym domu

Dodaj do wody. Gotujący się kalafior nie będzie śmierdział w całym domu

Gotowanie kalafiora nie musi kojarzyć się z przykrym zapachem
Gotowanie kalafiora nie musi kojarzyć się z przykrym zapachem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MAREN WINTER

30.08.2024 19:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Z czym ci się kojarzy kalafior? Na pewno z pysznym, letnim obiadem, ale też z przykrą wonią podczas gotowania. Jest prosty sposób na to, żeby przygotowywanie tego warzywa było bardziej przyjemne. Sam będziesz zdziwiony, jak ten trik się świetnie sprawdza.

Najprostszy sposób na kalafiora? Wystarczy go ugotować i podać na przykład z masłem i bułką tartą. To warzywo ma sporo zalet, bo łatwo je przygotować, jest bardzo smaczne, ale również bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kalafior i jego właściwości

Kalafior to prawdziwy skarb natury, pełen witamin i minerałów. Przede wszystkim jest on bogatym źródłem witaminy C, która jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Pomaga ona również w produkcji kolagenu, co wpływa na zdrową skórę i mocne naczynia krwionośne. Oprócz witaminy C kalafior zawiera witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi.

Co więcej, kalafior jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego. Kwas foliowy, czyli witamina B9, zawarty w tym warzywie, jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga rozwój płodu i zapobiega wadom cewy nerwowej. Ponadto kalafior dostarcza minerałów takich jak potas, magnez i fosfor, które są kluczowe dla zdrowia kości i mięśni.

Jednym z największych atutów kalafiora jest jego niskokaloryczność. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy jedynie około 25 kalorii. Dzięki temu jest świetnym wyborem dla osób dbających o linię. Stanowi również doskonałe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na długi czas.

Smak kalafiora

Kalafiora łatwo włączyć do codziennych posiłków. Jest dostępny przez cały rok i stosunkowo tani. Ma łagodny smak, doskonale komponuje się z różnymi składnikami. Kalafior sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb, makaronów czy kasz, a nawet jako baza do sałatek. Można go jeść na surowo, a także upiec w piekarniku. Jednak najczęściej po prostu go gotujemy. Tylko ten zapach... na szczęście jest na to metoda.

Sprytny sposób

Niektórzy do wody, w której gotuje się kalafior, dolewają mleko. Jednak jest lepsza metoda, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, wystarczy poznać trik z sodą oczyszczoną. Wystarczy zagotować już posoloną wodę, dodać trochę sody, a następnie włożyć do garnka kalafiora. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu przykra woń nie będzie się wydzielała. Soda działa również wybielająco, dlatego kalafior będzie pięknie prezentował się na talerzu.