Polski kawior zamieniam w kotlety. Nawet sceptycy sięgają po dokładkę

W tych kotletach mięsa mielonego nie znajdziesz. Skrywa się za to przysmak, na który co wrażliwsi kręcą nosą. W tej formie przekonają się do smaku i rozkochają w podrobach na nowo.

Kotlety bez mięsa mielonegoKotlety bez mięsa mielonego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kaszanka nazywana jest żartobliwie polskim kawiorem. To zasługa kaszy, która nadaje ziarnistej konsystencji. Smak to zasługa wątróbki i krwi, co dla wielu może być przeszkodą nie do przejścia. Jeśli jednak kaszankę sprytnie ukryjemy w kotletach, niejedną osobę przekonamy do jej jedzenia. To znakomity przepis na obiad, gdy pogoda za oknem nie nastraja do grillowania, a w lodówce czeka na zjedzenie kaszanka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowana kaszanka

Kotlety z kaszanki

Proste składniki potrafią zamienić się w prawdziwe kulinarne arcydzieła. Tak jest z kaszanką, która do tej pory kojarzyła się po prostu z grillowaniem. Lądowała na ruszcie, później trafiała na talerz, ale tutaj przeszła prawdziwą metamorfozę.

Kaszanka z grilla to letni przysmak.
Kaszanka z grilla to letni przysmak. © Adobe Stock

Kotlety z kaszanki to danie, które zaskoczy swoim smakiem i prostotą przygotowania. To kulinarna wariacja, która udowadnia, że klasyka może ewoluować, zachwycając nowym obliczem i sprawiając, że nawet osoby nieprzekonane do kaszanki z przyjemnością sięgną po dokładkę, odkrywając w niej zupełnie nowe walory.

Składniki:

  • 500 g dobrej kaszanki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę zanurz w mleku.
  2. Z kaszanek zdejmij osłonkę i przełóż zawartość do miski.
  3. Dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko, dodaj majeranek oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.
  4. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj do masy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Z masy kaszankowej uformuj kotleciki i obtocz je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo się klei, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
  6. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na każdą stronę.

Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na ziemniaki i buraki lub surówkę z młodej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa