Polski kawior zamieniam w kotlety. Nawet sceptycy sięgają po dokładkę
W tych kotletach mięsa mielonego nie znajdziesz. Skrywa się za to przysmak, na który co wrażliwsi kręcą nosą. W tej formie przekonają się do smaku i rozkochają w podrobach na nowo.
Kaszanka nazywana jest żartobliwie polskim kawiorem. To zasługa kaszy, która nadaje ziarnistej konsystencji. Smak to zasługa wątróbki i krwi, co dla wielu może być przeszkodą nie do przejścia. Jeśli jednak kaszankę sprytnie ukryjemy w kotletach, niejedną osobę przekonamy do jej jedzenia. To znakomity przepis na obiad, gdy pogoda za oknem nie nastraja do grillowania, a w lodówce czeka na zjedzenie kaszanka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kaszanka
Kotlety z kaszanki
Proste składniki potrafią zamienić się w prawdziwe kulinarne arcydzieła. Tak jest z kaszanką, która do tej pory kojarzyła się po prostu z grillowaniem. Lądowała na ruszcie, później trafiała na talerz, ale tutaj przeszła prawdziwą metamorfozę.
Kotlety z kaszanki to danie, które zaskoczy swoim smakiem i prostotą przygotowania. To kulinarna wariacja, która udowadnia, że klasyka może ewoluować, zachwycając nowym obliczem i sprawiając, że nawet osoby nieprzekonane do kaszanki z przyjemnością sięgną po dokładkę, odkrywając w niej zupełnie nowe walory.
Składniki:
- 500 g dobrej kaszanki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 kajzerka
- mleko
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka musztardy
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę zanurz w mleku.
- Z kaszanek zdejmij osłonkę i przełóż zawartość do miski.
- Dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, wbij jajko, dodaj majeranek oraz musztardę i dokładnie wymieszaj.
- Cebulę pokrój drobno i podsmaż na patelni, aż się zeszkli. Dodaj do masy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy kaszankowej uformuj kotleciki i obtocz je dokładnie w bułce tartej. Jeśli masa za bardzo się klei, możesz zagęścić ją odrobiną bułki tartej.
- Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, po około 3-4 minuty na każdą stronę.
Gotowe kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz postawić na ziemniaki i buraki lub surówkę z młodej kapusty. Smacznego!