Mąż był w szoku, gdy podałam mu niemal czarną jajecznicę. Ale smakiem był zachwycony

Jajecznica kojarzy się z szybkim, codziennym śniadaniem — lekkim, delikatnym i prostym w przygotowaniu. Ale czasem warto złamać rutynę i dodać jej odrobinę charakteru. Kiedy podałam mojemu mężowi wersję z dodatkiem kaszanki, nie mógł wyjść z podziwu. Jajecznica z kaszanką wyglądała zupełnie inaczej niż zwykle — ciemniejsza, niemal czarna, za to smak... zupełnie nowy i nieporównywalny z klasyczną wersją.

Jajecznica z kaszanką to pomysł na treściowe śniadanie Jajecznica z kaszanką to pomysł na treściowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajecznica — klasyk śniadaniowego menu, który zna każdy. Wydaje się, że trudno ją jeszcze czymś zaskoczyć. A jednak! Czasem wystarczy jeden dodatek, by proste danie zyskało zupełnie nowy charakter. Gdy pewnego dnia postanowiłam połączyć jajka z kaszanką, nie spodziewałam się takiego efektu. Jajecznica stała się bardziej treściwa, aromatyczna i sycąca jak nigdy wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na jajecznicę. W Polsce nikt tak jej nie robi

Przepis na jajecznicę z kaszanką

Jajecznica z kaszanką to świetny dowód na to, że nawet najbardziej znane i proste danie można przygotować w zupełnie nowej odsłonie. Głęboki smak kaszanki, podsmażona cebulka i kremowe jajka tworzą połączenie, które zaskakuje, ale i zachwyca.

Składniki:

  • 3 szt. jajek,
  • 1 pętko kaszanki,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do posypania.

Przygotowanie:

  1. Kaszankę obieram z osłonki i kroję w plastry lub kostkę.
  2. Cebulę drobno siekam, na patelni rozgrzewam masło i podsmażam cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaję kaszankę i smażę kilka minut, aż się lekko zarumieni i rozpadnie.
  4. Wbijam jajka bezpośrednio na patelnię, delikatnie mieszam całość.
  5. Doprawiam solą i pieprzem do smaku, smażę do momentu, aż jajka się zetną — wedle upodobań
  6. Gotową jajecznicę posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Kaszanka — tradycyjny składnik z historią

Choć dziś nie każdy sięga po kaszankę na co dzień, w polskiej kuchni od wieków zajmuje ona szczególne miejsce. Dawniej była symbolem gospodarności i wykorzystywania wszystkich części zwierzęcia — powstawała po uboju, kiedy nic nie mogło się zmarnować. Do jej przygotowania używano podrobów, krwi oraz kaszy gryczanej lub jęczmiennej, co nadawało jej wyrazisty, lekko korzenny smak.

Kaszanka to nie tylko tradycja, ale także produkt bogaty w składniki odżywcze. Dostarcza białka, żelaza i witamin z grupy B, które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymania prawidłowego poziomu energii. Choć ze względu na zawartość tłuszczu i cholesterolu nie należy spożywać jej zbyt często, od czasu do czasu — zwłaszcza w połączeniu z warzywami lub jajkami — może stanowić ciekawe i wartościowe urozmaicenie diety.

W jajecznicy kaszanka pełni nie tylko rolę dodatku, ale wręcz głównego bohatera. Jej głęboki smak idealnie komponuje się z delikatnością jajek, tworząc duet, który przypadnie do gustu miłośnikom kuchni tradycyjnej z nutą nowoczesności.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej