InspiracjeNie przepadasz za kasza gryczaną? 5 przepisów, które cię do niej przekonają

Nie przepadasz za kasza gryczaną? 5 przepisów, które cię do niej przekonają

Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej są znane już od bardzo dawna - ma wiele witamin i minerałów. Niestety, często jest pomijana w codziennym menu. Chcąc to zmienić mamy dla was kilka przepisów, które was oczarują.

Nie wiesz z czym łączyć kaszę gryczaną?
Nie wiesz z czym łączyć kaszę gryczaną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz z kaszą gryczaną

Obiadowe danie z mięsem i kaszą, które można szybko przygotować? A dodatkowo jest zdrowe i zapewni sytość na długi czas? Wykorzystaj kaszę gryczaną i przygotuj gulasz.

Składniki:

  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 cebula,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki śmietany,
  • przyprawy (po pół łyżeczki): majeranek, kminek, papryka słodka, papryka ostra, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu,
  • olej do smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Przepis krok po kroku:

Mięso pokrój w dużą kostkę na około 2 cm. Umyj warzywa i również pokrój je w kostkę, tak samo jak cebulę.

W głębokim rondlu usmaż mięso razem z cebulą. Do zarumienionego, usmażonego mięsa dodaj papryki i pozostałe przyprawy.

Zalej mięso wodą, a następnie duś przez ok. 20-30 minut. Kaszę podsmaż w garnku z dodatkiem oleju i zalej bulionem. Gotuj do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Garnek przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na około 10 minut.

Ugotowaną kaszę przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które w popularnej wersji przygotowuje się z mięsa wieprzowego i ryżu. Kolejna propozycja ze zdrową kaszą gryczaną jest bezmięsna.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka suszonych grzybów,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

Namocz suszone grzyby przez godzinę w gorącej wodzie. Po tym czasie odsącz je i drobno posiekaj. Z umytej kapusty wytnij twardy środek (głąb). Zanurz główkę kapusty na 10 minut w garnku z wrzątkiem - dzięki temu liście kapusty staną się miękkie. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.

Na patelnię dodaj odrobinę oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulę, następnie dodaj grzyby i również smaż je kilka minut. Dopraw całość solą i pieprzem.

Do dużej miski wsyp kaszę, cebulę z grzybami i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie również dopraw według uznania.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddziel liście i usuń twarde części. Biorąc do ręki każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki. Kilka najmniejszych liści pozostaw do wyłożenia dna garnka. Zawinięte gołąbki ułóż w garnku, następnie zalej bulionem i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

W polskiej kuchni uwielbiamy pierogi - jemy je na słono z dodatkiem mięsa, warzyw, sera, a także na słodko z truskawkami, jagodami i słodzonym serem. My proponujemy pierogi w oryginalnym wydaniu - z serem białym i kaszą gryczaną.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 mililitrów ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki masła 82 proc.

Farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej,
  • 250 g białego sera,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,sól i pieprz do smaku.

Przepis krok po kroku:

Farsz: ugnieć twaróg używając tłuczka do ziemniaków. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Przestudzoną kaszę połącz z serem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do kaszy i sera. Całość dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.

Ciasto: zagnieć ręcznie składniki na ciasto, a następnie podziel na porcje i każdą z nich cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój koła. Nakładaj po 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną. Gotowe danie będzie doskonale smakowało z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką.

Ciasto z kaszy gryczanej

Kto powiedział, że kaszy gryczanej nie można zjeść na słodko? Okazuje się, że stanowi doskonałą bazę do przygotowania ciasta. Proponujemy przygotowanie pysznego, a zarazem prostego czekoladowego ciasta. To zdrowe ciasto trafi w gusta nawet tych osób, którzy zarzekają się, że nie lubią kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 120 g brązowego cukru,
  • 150 g masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 jaja średniej wielkości,
  • 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc.) + 50 g na wierzch,
  • 80 g kakao,
  • 80g czekolady mlecznej,
  • szczypta soli.

Przepis krok po kroku:

Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Następnie zmiksuj ją (jeszcze gorącą) na gładką masę (lub prawie gładką, jeśli twój blender nie podoła wyzwaniu).

W czasie miksowania dodaj cukier. Zblendowaną masę pozostaw, aby ostygła. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, kakao i mieszaj ponownie do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj z dodatkiem soli, w międzyczasie dodając krem czekoladowy. Połączone jajka z kremem wymieszaj z mąką, a następnie niewielkimi partiami masę z kaszą gryczaną. Wszystko starannie wymieszaj.

Mleczną czekoladę posiekaj i wrzuć do ciasta. Pomieszaj składniki używając łyżki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż ciasto do foremki o rozmiarze 24 x 24, w środku umieszczając papier do pieczenia. Na wierzchu pokrusz jeszcze 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki.

Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Sałatka z kaszą gryczaną

Doskonałą propozycją na przygotowanie smacznego dania z kaszą gryczaną jest sałatka. Zdrowa i pożywna sałatka z dodatkiem buraków i sera feta będzie doskonała zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki:

  • torebka kaszy gryczanej,
  • 1 burak,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • garść rukoli,
  • 20 sztuk suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Przepis krok po kroku:

Buraka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ułóż kawałki na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 st. C do czasu, aż stanie się miękki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone buraki wymieszaj w dużej misce z ostudzoną kaszą. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski, następnie dorzuć pokrojoną fetę i rukolę. Całość wymieszaj i dopraw.

Wybrane dla Ciebie