Nie przepadasz za kasza gryczaną? 5 przepisów, które cię do niej przekonają

Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej są znane już od bardzo dawna - ma wiele witamin i minerałów. Niestety, często jest pomijana w codziennym menu. Chcąc to zmienić mamy dla was kilka przepisów, które was oczarują.

Nie wiesz z czym łączyć kaszę gryczaną? Nie wiesz z czym łączyć kaszę gryczaną?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gulasz z kaszą gryczaną

Obiadowe danie z mięsem i kaszą, które można szybko przygotować? A dodatkowo jest zdrowe i zapewni sytość na długi czas? Wykorzystaj kaszę gryczaną i przygotuj gulasz.

Składniki:

  • 400 g mięsa z łopatki wieprzowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 cebula,
  • 400 g kaszy gryczanej,
  • 1 litr bulionu,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki śmietany,
  • przyprawy (po pół łyżeczki): majeranek, kminek, papryka słodka, papryka ostra, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu,
  • olej do smażenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Przepis krok po kroku:

Mięso pokrój w dużą kostkę na około 2 cm. Umyj warzywa i również pokrój je w kostkę, tak samo jak cebulę.

W głębokim rondlu usmaż mięso razem z cebulą. Do zarumienionego, usmażonego mięsa dodaj papryki i pozostałe przyprawy.

Zalej mięso wodą, a następnie duś przez ok. 20-30 minut. Kaszę podsmaż w garnku z dodatkiem oleju i zalej bulionem. Gotuj do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Garnek przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na około 10 minut.

Ugotowaną kaszę przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które w popularnej wersji przygotowuje się z mięsa wieprzowego i ryżu. Kolejna propozycja ze zdrową kaszą gryczaną jest bezmięsna.

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 szklanka suszonych grzybów,
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis krok po kroku:

Namocz suszone grzyby przez godzinę w gorącej wodzie. Po tym czasie odsącz je i drobno posiekaj. Z umytej kapusty wytnij twardy środek (głąb). Zanurz główkę kapusty na 10 minut w garnku z wrzątkiem - dzięki temu liście kapusty staną się miękkie. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.

Na patelnię dodaj odrobinę oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulę, następnie dodaj grzyby i również smaż je kilka minut. Dopraw całość solą i pieprzem.

Do dużej miski wsyp kaszę, cebulę z grzybami i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie również dopraw według uznania.

Z wyparzonej kapusty delikatnie oddziel liście i usuń twarde części. Biorąc do ręki każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki. Kilka najmniejszych liści pozostaw do wyłożenia dna garnka. Zawinięte gołąbki ułóż w garnku, następnie zalej bulionem i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

W polskiej kuchni uwielbiamy pierogi - jemy je na słono z dodatkiem mięsa, warzyw, sera, a także na słodko z truskawkami, jagodami i słodzonym serem. My proponujemy pierogi w oryginalnym wydaniu - z serem białym i kaszą gryczaną.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 mililitrów ciepłej wody,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki masła 82 proc.

Farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej,
  • 250 g białego sera,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,sól i pieprz do smaku.

Przepis krok po kroku:

Farsz: ugnieć twaróg używając tłuczka do ziemniaków. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Przestudzoną kaszę połącz z serem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do kaszy i sera. Całość dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.

Ciasto: zagnieć ręcznie składniki na ciasto, a następnie podziel na porcje i każdą z nich cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój koła. Nakładaj po 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną. Gotowe danie będzie doskonale smakowało z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką.

Ciasto z kaszy gryczanej

Kto powiedział, że kaszy gryczanej nie można zjeść na słodko? Okazuje się, że stanowi doskonałą bazę do przygotowania ciasta. Proponujemy przygotowanie pysznego, a zarazem prostego czekoladowego ciasta. To zdrowe ciasto trafi w gusta nawet tych osób, którzy zarzekają się, że nie lubią kaszy gryczanej.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 120 g brązowego cukru,
  • 150 g masła,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 4 jaja średniej wielkości,
  • 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc.) + 50 g na wierzch,
  • 80 g kakao,
  • 80g czekolady mlecznej,
  • szczypta soli.

Przepis krok po kroku:

Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Następnie zmiksuj ją (jeszcze gorącą) na gładką masę (lub prawie gładką, jeśli twój blender nie podoła wyzwaniu).

W czasie miksowania dodaj cukier. Zblendowaną masę pozostaw, aby ostygła. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, kakao i mieszaj ponownie do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj z dodatkiem soli, w międzyczasie dodając krem czekoladowy. Połączone jajka z kremem wymieszaj z mąką, a następnie niewielkimi partiami masę z kaszą gryczaną. Wszystko starannie wymieszaj.

Mleczną czekoladę posiekaj i wrzuć do ciasta. Pomieszaj składniki używając łyżki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż ciasto do foremki o rozmiarze 24 x 24, w środku umieszczając papier do pieczenia. Na wierzchu pokrusz jeszcze 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki.

Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Sałatka z kaszą gryczaną

Doskonałą propozycją na przygotowanie smacznego dania z kaszą gryczaną jest sałatka. Zdrowa i pożywna sałatka z dodatkiem buraków i sera feta będzie doskonała zarówno na obiad, jak i kolację.

Składniki:

  • torebka kaszy gryczanej,
  • 1 burak,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • garść rukoli,
  • 20 sztuk suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Przepis krok po kroku:

Buraka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ułóż kawałki na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 st. C do czasu, aż stanie się miękki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone buraki wymieszaj w dużej misce z ostudzoną kaszą. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski, następnie dorzuć pokrojoną fetę i rukolę. Całość wymieszaj i dopraw.

Wybrane dla Ciebie
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Słowiańskie dziady. Jak kulinarnie celebrować Wszystkich Świętych?
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
Za komuny jadł niemal każdy. Wspiera procesy opóźniające starzenie się
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nigdy nie jadłam bardziej soczystego kurczaka. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser