Nie przepadasz za kasza gryczaną? 5 przepisów, które cię do niej przekonają
Zdrowotne właściwości kaszy gryczanej są znane już od bardzo dawna - ma wiele witamin i minerałów. Niestety, często jest pomijana w codziennym menu. Chcąc to zmienić mamy dla was kilka przepisów, które was oczarują.
Gulasz z kaszą gryczaną
Obiadowe danie z mięsem i kaszą, które można szybko przygotować? A dodatkowo jest zdrowe i zapewni sytość na długi czas? Wykorzystaj kaszę gryczaną i przygotuj gulasz.
Składniki:
- 400 g mięsa z łopatki wieprzowej,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 cebula,
- 400 g kaszy gryczanej,
- 1 litr bulionu,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki śmietany,
- przyprawy (po pół łyżeczki): majeranek, kminek, papryka słodka, papryka ostra, 1 łyżeczka soli, odrobina pieprzu,
- olej do smażenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki
Przepis krok po kroku:
Mięso pokrój w dużą kostkę na około 2 cm. Umyj warzywa i również pokrój je w kostkę, tak samo jak cebulę.
W głębokim rondlu usmaż mięso razem z cebulą. Do zarumienionego, usmażonego mięsa dodaj papryki i pozostałe przyprawy.
Zalej mięso wodą, a następnie duś przez ok. 20-30 minut. Kaszę podsmaż w garnku z dodatkiem oleju i zalej bulionem. Gotuj do czasu, aż kasza wchłonie cały płyn. Garnek przykryj pokrywką i postaw na najmniejszym ogniu na około 10 minut.
Ugotowaną kaszę przełóż ją na talerz i polej gulaszem. Podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które w popularnej wersji przygotowuje się z mięsa wieprzowego i ryżu. Kolejna propozycja ze zdrową kaszą gryczaną jest bezmięsna.
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 1,5 l bulionu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 1 duża cebula,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- przyprawy: sól, pieprz.
Przepis krok po kroku:
Namocz suszone grzyby przez godzinę w gorącej wodzie. Po tym czasie odsącz je i drobno posiekaj. Z umytej kapusty wytnij twardy środek (głąb). Zanurz główkę kapusty na 10 minut w garnku z wrzątkiem - dzięki temu liście kapusty staną się miękkie. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.
Na patelnię dodaj odrobinę oleju i podsmaż na nim posiekaną cebulę, następnie dodaj grzyby i również smaż je kilka minut. Dopraw całość solą i pieprzem.
Do dużej miski wsyp kaszę, cebulę z grzybami i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie również dopraw według uznania.
Z wyparzonej kapusty delikatnie oddziel liście i usuń twarde części. Biorąc do ręki każdy liść nakładaj farsz i formuj gołąbki. Kilka najmniejszych liści pozostaw do wyłożenia dna garnka. Zawinięte gołąbki ułóż w garnku, następnie zalej bulionem i przykryj. Gotuj na średnim ogniu przez około godzinę.
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
W polskiej kuchni uwielbiamy pierogi - jemy je na słono z dodatkiem mięsa, warzyw, sera, a także na słodko z truskawkami, jagodami i słodzonym serem. My proponujemy pierogi w oryginalnym wydaniu - z serem białym i kaszą gryczaną.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 mililitrów ciepłej wody,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki masła 82 proc.
Farsz:
- 2 torebki kaszy gryczanej,
- 250 g białego sera,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki oregano,sól i pieprz do smaku.
Przepis krok po kroku:
Farsz: ugnieć twaróg używając tłuczka do ziemniaków. Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Przestudzoną kaszę połącz z serem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do kaszy i sera. Całość dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Ciasto: zagnieć ręcznie składniki na ciasto, a następnie podziel na porcje i każdą z nich cienko rozwałkuj. Za pomocą szklanki wykrój koła. Nakładaj po 2 łyżeczki przygotowanego wcześniej farszu i zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną. Gotowe danie będzie doskonale smakowało z roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką.
Ciasto z kaszy gryczanej
Kto powiedział, że kaszy gryczanej nie można zjeść na słodko? Okazuje się, że stanowi doskonałą bazę do przygotowania ciasta. Proponujemy przygotowanie pysznego, a zarazem prostego czekoladowego ciasta. To zdrowe ciasto trafi w gusta nawet tych osób, którzy zarzekają się, że nie lubią kaszy gryczanej.
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy gryczanej,
- 120 g brązowego cukru,
- 150 g masła,
- 100 g mąki pszennej,
- 4 jaja średniej wielkości,
- 150 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70 proc.) + 50 g na wierzch,
- 80 g kakao,
- 80g czekolady mlecznej,
- szczypta soli.
Przepis krok po kroku:
Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Następnie zmiksuj ją (jeszcze gorącą) na gładką masę (lub prawie gładką, jeśli twój blender nie podoła wyzwaniu).
W czasie miksowania dodaj cukier. Zblendowaną masę pozostaw, aby ostygła. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj masło, kakao i mieszaj ponownie do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj z dodatkiem soli, w międzyczasie dodając krem czekoladowy. Połączone jajka z kremem wymieszaj z mąką, a następnie niewielkimi partiami masę z kaszą gryczaną. Wszystko starannie wymieszaj.
Mleczną czekoladę posiekaj i wrzuć do ciasta. Pomieszaj składniki używając łyżki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Wyłóż ciasto do foremki o rozmiarze 24 x 24, w środku umieszczając papier do pieczenia. Na wierzchu pokrusz jeszcze 50g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki.
Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut.
Sałatka z kaszą gryczaną
Doskonałą propozycją na przygotowanie smacznego dania z kaszą gryczaną jest sałatka. Zdrowa i pożywna sałatka z dodatkiem buraków i sera feta będzie doskonała zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki:
- torebka kaszy gryczanej,
- 1 burak,
- 1 opakowanie sera feta,
- garść rukoli,
- 20 sztuk suszonych pomidorów,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Przepis krok po kroku:
Buraka umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie ułóż kawałki na blaszce i włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 st. C do czasu, aż stanie się miękki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzone buraki wymieszaj w dużej misce z ostudzoną kaszą. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do miski, następnie dorzuć pokrojoną fetę i rukolę. Całość wymieszaj i dopraw.