11 wyjątkowych dań z najlepszych restauracji na świecie. Ludzie ustawiają się po nie w kolejkach

Są restauracje, w których ludzie są gotowi czekać tygodniami na rezerwację i przejechać setki kilometrów, żeby tam zjeść. Oto kilka z nich:

Obrazek
Ewa

#1 Grzyb z japońskiej restauracji „Inua”

Japońska restauracja Inua parzy grzyby Maitake przez 5 dni, następnie wędzą na drewnie wiśniowym, duszą w Miso i podają z płatkami sakury w soli. Restauracja otrzymała 2 gwiazdki Michelin 2 lata po otwarciu dzięki jej niemieckiemu szefowi kuchni Thomasowi Frebelowi.

Obrazek

#2 Kombucha z hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Kombucha z kwiatami to jedno z dań, którymi zaskakuje swoich gości hiszpańska restauracja Mugaritz, która zajęła 7. miejsce wśród najlepszych restauracji świata. Deser to element wzbudzającego ciekawość menu: oprócz kombuchy znajdziemy w nim czarnego banana z krewetkami i lodami ostrygowymi.

Obrazek

#3 Taco z meksykańskiej restauracji „Frida”

Najdroższe taco świata składa się z langustyny, wołowiny Kobe, kawioru albinosa huso oraz sera Brie z czarnymi truflami. Danie to oferuje restauracja „Frida” znajdująca się w meksykańskim kurorcie Grand Velas Los Cabos.

Obrazek

#4 Kurczak w sosie sojowym z Singapuru

Najtańsza restauracja z gwiazdką Michelin nazywa się „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle”. Zasłynęła z charakterystycznego kurczaka w sosie sojowym podawanego z ryżem, który kosztuje tylko 2,20 dolara. Po otrzymaniu nagrody, restaurację odwiedza fala ludzi. Ale Chan, właściciel, nie planuje zwiększać cen swoich potraw, mówiąc: „to niesprawiedliwe, aby je podnosić tylko dlatego, że zdobyłem nagrodę”.

Obrazek

#5 Deser jagodowo-buraczkowy w hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Stworzenie tych ogromnych jadalnych bąbelków z jagód i buraków dojrzewających na słońcu zajęło szefowi kuchni Andoni Luis Aduriz rok eksperymentów.

Obrazek

#6 Sałatka „Gargouillou” z francuskiej restauracji „Bras”

Restauracja „Bras”, znajdująca się we Francji, do jednego dania używa nawet 60 składników. Składniki zmieniają się w zależności od pory roku. Np. Paproć, ogórecznik biały, rokambol,koniczyna, trybula bulwiasta, nasturcja, fiteum,, cebula walijska, cykoria, ciecierzyca, rzodkiew różowa, salsefia, koper alpejski i borowiki.

Obrazek

#7 Desery z restauracji „Mickey & Monkeys” w Sankt Petersburgu

Planując wizytę w „Mickey & Monkeys” staraj się być naprawdę głodny, aby doświadczyć nie tylko estetycznej, ale i gastronomicznej przyjemności z ich ogromnych deserów, które zawierają około 900 kalorii.

Obrazek

#8 Kawa w marchewce w australijskim „Locals Corner”

Marchewka zamiast filiżanki to dość nietypowy sposób podania. Oprócz tego możesz napić się kawy z jabłek lub awokado.

Obrazek

#9 Cebula pieczona w soli z grzybami z duńskiej restauracji „AOC”

Ta nowoczesna kuchnia skandynawska oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach. Nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin kopenhaska restauracja AOC oferuje swoim gościom pieczoną w soli cebulę z dzikimi grzybami

Obrazek

#10 Tapioka z kokosem i rakami z brazylijskiej restauracji „D.O.M.”

Alex Atala, szef kuchni „D.O.M.” (dwie gwiazdki Michelin), stworzył to niezwykłe danie z raków, tapioki i kokosa. Alex znany jest z walki o zachowanie lasów deszczowych Amazonii i obronę praw rdzennej ludności. W menu restauracji znajduje się nawet składnik tradycyjny dla plemienia Baniwa - mrówki amazońskie.

Obrazek

#11 Małże z restauracji „Coi” w San Francisco

W restauracji „Coi”, która otrzymała 2 gwiazdki Michelin rezygnuje się z tradycyjnego sposobu serwowania małży w większości restauracji. Cannolis z małży gotuje się z boczkiem, pietruszką, czosnkiem i cytryną.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości