11 wyjątkowych dań z najlepszych restauracji na świecie. Ludzie ustawiają się po nie w kolejkach

Są restauracje, w których ludzie są gotowi czekać tygodniami na rezerwację i przejechać setki kilometrów, żeby tam zjeść. Oto kilka z nich:

Obrazek
Ewa

#1 Grzyb z japońskiej restauracji „Inua”

Japońska restauracja Inua parzy grzyby Maitake przez 5 dni, następnie wędzą na drewnie wiśniowym, duszą w Miso i podają z płatkami sakury w soli. Restauracja otrzymała 2 gwiazdki Michelin 2 lata po otwarciu dzięki jej niemieckiemu szefowi kuchni Thomasowi Frebelowi.

Obrazek

#2 Kombucha z hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Kombucha z kwiatami to jedno z dań, którymi zaskakuje swoich gości hiszpańska restauracja Mugaritz, która zajęła 7. miejsce wśród najlepszych restauracji świata. Deser to element wzbudzającego ciekawość menu: oprócz kombuchy znajdziemy w nim czarnego banana z krewetkami i lodami ostrygowymi.

Obrazek

#3 Taco z meksykańskiej restauracji „Frida”

Najdroższe taco świata składa się z langustyny, wołowiny Kobe, kawioru albinosa huso oraz sera Brie z czarnymi truflami. Danie to oferuje restauracja „Frida” znajdująca się w meksykańskim kurorcie Grand Velas Los Cabos.

Obrazek

#4 Kurczak w sosie sojowym z Singapuru

Najtańsza restauracja z gwiazdką Michelin nazywa się „Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle”. Zasłynęła z charakterystycznego kurczaka w sosie sojowym podawanego z ryżem, który kosztuje tylko 2,20 dolara. Po otrzymaniu nagrody, restaurację odwiedza fala ludzi. Ale Chan, właściciel, nie planuje zwiększać cen swoich potraw, mówiąc: „to niesprawiedliwe, aby je podnosić tylko dlatego, że zdobyłem nagrodę”.

Obrazek

#5 Deser jagodowo-buraczkowy w hiszpańskiej restauracji „Mugaritz”

Stworzenie tych ogromnych jadalnych bąbelków z jagód i buraków dojrzewających na słońcu zajęło szefowi kuchni Andoni Luis Aduriz rok eksperymentów.

Obrazek

#6 Sałatka „Gargouillou” z francuskiej restauracji „Bras”

Restauracja „Bras”, znajdująca się we Francji, do jednego dania używa nawet 60 składników. Składniki zmieniają się w zależności od pory roku. Np. Paproć, ogórecznik biały, rokambol,koniczyna, trybula bulwiasta, nasturcja, fiteum,, cebula walijska, cykoria, ciecierzyca, rzodkiew różowa, salsefia, koper alpejski i borowiki.

Obrazek

#7 Desery z restauracji „Mickey & Monkeys” w Sankt Petersburgu

Planując wizytę w „Mickey & Monkeys” staraj się być naprawdę głodny, aby doświadczyć nie tylko estetycznej, ale i gastronomicznej przyjemności z ich ogromnych deserów, które zawierają około 900 kalorii.

Obrazek

#8 Kawa w marchewce w australijskim „Locals Corner”

Marchewka zamiast filiżanki to dość nietypowy sposób podania. Oprócz tego możesz napić się kawy z jabłek lub awokado.

Obrazek

#9 Cebula pieczona w soli z grzybami z duńskiej restauracji „AOC”

Ta nowoczesna kuchnia skandynawska oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach. Nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin kopenhaska restauracja AOC oferuje swoim gościom pieczoną w soli cebulę z dzikimi grzybami

Obrazek

#10 Tapioka z kokosem i rakami z brazylijskiej restauracji „D.O.M.”

Alex Atala, szef kuchni „D.O.M.” (dwie gwiazdki Michelin), stworzył to niezwykłe danie z raków, tapioki i kokosa. Alex znany jest z walki o zachowanie lasów deszczowych Amazonii i obronę praw rdzennej ludności. W menu restauracji znajduje się nawet składnik tradycyjny dla plemienia Baniwa - mrówki amazońskie.

Obrazek

#11 Małże z restauracji „Coi” w San Francisco

W restauracji „Coi”, która otrzymała 2 gwiazdki Michelin rezygnuje się z tradycyjnego sposobu serwowania małży w większości restauracji. Cannolis z małży gotuje się z boczkiem, pietruszką, czosnkiem i cytryną.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀