Nie tylko suszone i w marynacie. Zrób tak grzyby, a zimą sobie podziękujesz

Grzyby to dar lasu, który od wieków cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Choć najczęściej kojarzymy je z tradycyjnymi potrawami, takimi jak bigos czy zupy grzybowe, to istnieje wiele innych sposobów na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest przygotowanie pysznej i aromatycznej pasty grzybowej.

Przepis na pastę grzybową.Przepis na pastę grzybową.
Źródło zdjęć: © Getty images
Marcin Michałowski

Grzyby to nieodłączny element polskiej kuchni, który od wieków cieszy się ogromnym uznaniem. Przekształcanie darów lasu w rozmaite przetwory to nasza narodowa tradycja. Jednak zamiast klasycznego suszenia czy marynowania, warto spróbować czegoś nowego – pasta grzybowa to idealny sposób na zachowanie smaku lasu przez cały rok. To uniwersalne smarowidło idealnie sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale także jako baza do wielu dań, takich jak zupy, sosy, a nawet farsze. Zobacz, jak łatwo możesz przygotować pastę grzybową, która zimą będzie, jak znalazł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babka ziemniaczana. Przepis na regionalny przysmak z Podlasia

Przepis na klasyczną pastę grzybową

Pasta grzybowa jest niezwykle wszechstronna – świetnie sprawdza się jako smarowidło na pieczywo, dip do przekąsek, a także jako baza do różnorodnych dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy zachwyca bogactwem smaków.

Składniki:

  • 1 kg świeżych grzybów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • kilka suszonych pomidorów,
  • 1 łyżeczka startego parmezanu,
  • jagody jałowca,
  • tymianek,
  • sól, pieprz, papryka wędzona,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grzyby: Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Podsmaż: Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj grzyby i duś przez około 15 minut.
  3. Dodaj pozostałe składniki: Dodaj suszone śliwki, koncentrat pomidorowy, ocet, suszone pomidory i przyprawy. Duś przez kolejne 5-10 minut.
  4. Blenduj: Gotowe danie zblenduj do uzyskania pożądanej konsystencji.

Jak wykorzystać pastę grzybową?

  • Na kanapkach: Pasta grzybowa doskonale smakuje na świeżym chlebie, bagietce lub tostach. Możesz ją podawać z dodatkiem masła, sera lub świeżych warzyw.
  • W zupie: Dodaj pastę grzybową do zupy krem, aby wzbogacić jej smak i aromat.
  • W farszach: Pasta grzybowa świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów, krokietów lub naleśników.
  • Jako dip: Podawaj pastę grzybową jako dip do warzyw, chipsów lub krakersów.

Pasta z grzybów to nie tylko smaczny, ale także zdrowy dodatek do wielu potraw. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego miłośnika grzybów.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości