Pomidorowej nie robię na rosole. Inny sposób sprawia, że smakuje jak u włoskiej nonny

Zapomnij o rosole i koncentracie. Ten przepis wniesie zupę pomidorową na zupełnie nowy poziom. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania i udowadnia, że warto chwilę na niego poczekać.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorówZupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W poniedziałkowe południa rosół w wielu domach przechodzi metamorfozę, zamieniając się w zupę pomidorową. Traktujemy ją nieco po macoszemu, dodając do bulionu koncentrat, passatę lub w wyjątkowych przypadkach przesmażone pomidory. Ale ta zupa jest inna. Odpowiednio przygotowana stanie się nie tylko szybką przekąską czy sposobem na to, by wykorzystać zalegający w lodówce rosół. Wystarczy sięgnąć po nasze piękne, polskie pomidory i wrzucić je do piekarnika, aby wydobyć z nich pełnię smaku, która sprawi, że pokochasz tę zupę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Ten przepis rozwiązuje odwieczny dylemat, czy do pomidorowej ugotować lub zrobić domowy makaron, czy jednak postawić na ryż. Kremowa, aksamitna zupa w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków, może tylko grzanki lub kawałki mozzarelli. Pieczenie pomidorów wydobywa z nich słodycz i głębię smaku, którą aż żal zagłuszać czymś innym. Ta zupa smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji, a jej aromat wypełni cały dom, przywołując wspomnienia słonecznej Italii.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub śliwkowych),
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, a ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej pomidory, cebulę i czosnek.
  3. Skropl całość obficie oliwą z oliwek, posyp oregano, solą oraz pieprzem.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż pomidory zmiękną, a ich skórka zacznie się karmelizować. Czosnek powinien stać się miękki i słodki.
  5. Upieczone warzywa przełóż do garnka.
  6. Wyciśnij miąższ z upieczonych ząbków czosnku i dodaj do reszty.
  7. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut.
  8. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli zależy ci na idealnie aksamitnej konsystencji, możesz przetrzeć ją przez sitko, aby pozbyć się resztek skórek i pestek.
  9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą bazylią. Doskonale smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub małymi kulkami mozzarelli. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba