Pomidorowej nie robię na rosole. Inny sposób sprawia, że smakuje jak u włoskiej nonny
Zapomnij o rosole i koncentracie. Ten przepis wniesie zupę pomidorową na zupełnie nowy poziom. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania i udowadnia, że warto chwilę na niego poczekać.
W poniedziałkowe południa rosół w wielu domach przechodzi metamorfozę, zamieniając się w zupę pomidorową. Traktujemy ją nieco po macoszemu, dodając do bulionu koncentrat, passatę lub w wyjątkowych przypadkach przesmażone pomidory. Ale ta zupa jest inna. Odpowiednio przygotowana stanie się nie tylko szybką przekąską czy sposobem na to, by wykorzystać zalegający w lodówce rosół. Wystarczy sięgnąć po nasze piękne, polskie pomidory i wrzucić je do piekarnika, aby wydobyć z nich pełnię smaku, która sprawi, że pokochasz tę zupę na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku
Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Ten przepis rozwiązuje odwieczny dylemat, czy do pomidorowej ugotować lub zrobić domowy makaron, czy jednak postawić na ryż. Kremowa, aksamitna zupa w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków, może tylko grzanki lub kawałki mozzarelli. Pieczenie pomidorów wydobywa z nich słodycz i głębię smaku, którą aż żal zagłuszać czymś innym. Ta zupa smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji, a jej aromat wypełni cały dom, przywołując wspomnienia słonecznej Italii.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub śliwkowych),
- 2 cebule,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 litr bulionu lub wody,
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, a ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej pomidory, cebulę i czosnek.
- Skropl całość obficie oliwą z oliwek, posyp oregano, solą oraz pieprzem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż pomidory zmiękną, a ich skórka zacznie się karmelizować. Czosnek powinien stać się miękki i słodki.
- Upieczone warzywa przełóż do garnka.
- Wyciśnij miąższ z upieczonych ząbków czosnku i dodaj do reszty.
- Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut.
- Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli zależy ci na idealnie aksamitnej konsystencji, możesz przetrzeć ją przez sitko, aby pozbyć się resztek skórek i pestek.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą bazylią. Doskonale smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub małymi kulkami mozzarelli. Smacznego!