Pomidorowej nie robię na rosole. Inny sposób sprawia, że smakuje jak u włoskiej nonny

Zapomnij o rosole i koncentracie. Ten przepis wniesie zupę pomidorową na zupełnie nowy poziom. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania i udowadnia, że warto chwilę na niego poczekać.

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorówZupa pomidorowa z pieczonych pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W poniedziałkowe południa rosół w wielu domach przechodzi metamorfozę, zamieniając się w zupę pomidorową. Traktujemy ją nieco po macoszemu, dodając do bulionu koncentrat, passatę lub w wyjątkowych przypadkach przesmażone pomidory. Ale ta zupa jest inna. Odpowiednio przygotowana stanie się nie tylko szybką przekąską czy sposobem na to, by wykorzystać zalegający w lodówce rosół. Wystarczy sięgnąć po nasze piękne, polskie pomidory i wrzucić je do piekarnika, aby wydobyć z nich pełnię smaku, która sprawi, że pokochasz tę zupę na nowo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miękkie knedle z serem i czereśniami – przepis krok po kroku

Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

Ten przepis rozwiązuje odwieczny dylemat, czy do pomidorowej ugotować lub zrobić domowy makaron, czy jednak postawić na ryż. Kremowa, aksamitna zupa w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków, może tylko grzanki lub kawałki mozzarelli. Pieczenie pomidorów wydobywa z nich słodycz i głębię smaku, którą aż żal zagłuszać czymś innym. Ta zupa smakuje jak z najlepszej włoskiej restauracji, a jej aromat wypełni cały dom, przywołując wspomnienia słonecznej Italii.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych lub śliwkowych),
  • 2 cebule,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 litr bulionu lub wody,
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii,
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, a ząbki czosnku pozostaw w łupinach.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż na niej pomidory, cebulę i czosnek.
  3. Skropl całość obficie oliwą z oliwek, posyp oregano, solą oraz pieprzem.
  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż pomidory zmiękną, a ich skórka zacznie się karmelizować. Czosnek powinien stać się miękki i słodki.
  5. Upieczone warzywa przełóż do garnka.
  6. Wyciśnij miąższ z upieczonych ząbków czosnku i dodaj do reszty.
  7. Zalej warzywa bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 15 minut.
  8. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Jeśli zależy ci na idealnie aksamitnej konsystencji, możesz przetrzeć ją przez sitko, aby pozbyć się resztek skórek i pestek.
  9. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Podawaj zupę gorącą, posypaną świeżą bazylią. Doskonale smakuje z grzankami, groszkiem ptysiowym lub małymi kulkami mozzarelli. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇