PoradyPowinny być zakazane na śniadanie. Większość Polaków nie ma pojęcia

Powinny być zakazane na śniadanie. Większość Polaków nie ma pojęcia

Pomidory jedzone na czczo mogą szkodzić? - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Pomidory jedzone na czczo mogą szkodzić? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

03.07.2023 09:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pomidory są na tyle uniwersalne, że pojawiają się w naszych potrawach pod przeróżnymi postaciami. Zajadamy się nimi na surowo, pieczemy, gotujemy, robimy przeciery, soki i sosy. Warto jednak zastanowić się dwa razy przed zjedzeniem pomidora na śniadanie. Nie każdemu będzie służył. 

Pomidory są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, potas, likopen, błonnik i inne przeciwutleniacze, które przynoszą korzyści zdrowotne. Nie warto jednak sięgać po nie na czczo. Mogą powodować zgagę lub problemy żołądkowe u niektórych osób. Powodem, dla którego pomidory postrzega się jako potencjalnie drażniące dla układu pokarmowego, są obecne w nich kwasy cytrynowy i jabłkowy. Te kwasy mogą prowadzić do wzmożonej kwasowości żołądka u niektórych osób, co z kolei może powodować dyskomfort, zgagę lub refluks żołądkowy.

Dlaczego nie powinno się jeść pomidorów na czczo?

Pomidory są źródłem tanin — podobnie jak likopen — słynących z przeciwutleniających właściwości (zwalczają wolne rodniki, a więc uznawane są za naturalną ochronę przed nowotworami). Z drugiej strony jednak taniny blokują wchłanianie żelaza. Zatem osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz chorzy na anemię zmagający się z niedoborami żelaza i kwasu foliowego powinny zachować szczególną ostrożność.

Dlaczego nie należy jeść pomidorów na śniadanie? Obecność tanin sprawia, że podnosi się kwasowość w żołądku. To zaś zjawisko szczególnie niepożądane u cierpiących na choroby górnego odcinka układu pokarmowego. Mowa konkretniej o osobach z wrzodami żołądka czy borykających się z refluksem żołądkowo-przełykowym. Pomidory zjedzone na czczo mogą podrażnić ściany żołądka, potęgując tym samym dolegliwości takie jak ból, pieczenie, zgaga, a nawet mdłości.

Z czym sadzić pomidory? - Pyszności; foto: Canva
Z czym sadzić pomidory? - Pyszności; foto: Canva

Pomidory. Kto nie powinien ich jeść?

Ograniczyć spożywanie pomidorów powinny osoby chorujące na dnę moczanową oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Eksperci radzą również, by na spożycie pomidorów uważały matki karmiące piersią — zawarta w pomidorach histamina może wywoływać reakcję alergiczną. Natomiast dla osób cierpiących na choroby przewodu żołądkowo-jelitowego zdrowsze będą owoce przetworzone termicznie.

Dla większości osób jedzenie pomidorów na czczo nie stanowi problemu. Jednak osoby cierpiące na anemię czy wrzody żołądka, nadkwaśność, refluks żołądkowy lub inne choroby przewodu pokarmowego mogą odczuwać nieprzyjemne objawy po spożyciu tych owoców na pusty żołądek. Warto też pamiętać, że każdy organizm jest inny, a tolerancja pokarmowa może się różnić.