Wykorzystaj ten składnik ze swojej kuchni. Pomidory będą rosły jak szalone

Jeśli masz działkę, to z pewnością chcesz cieszyć się zbiorami ulubionych warzyw. Jeśli uprawiasz pomidory, to z pewnością wiesz, że są to bardzo wymagające warzywa. Możesz zapewnić sobie obfitość zbiorów w bardzo łatwy sposób. Wystarczy, że wykorzystasz prosty składnik, który na pewno znajduje się w twojej kuchni. Czym spryskać pomidory, by rosły jak szalone?

ObrazekNawóz na pomidory - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Ogrodnicy często dzielą się swoimi sprawdzonymi metodami uprawy roślin. Wśród różnych sposobów nawożenia pomidorów można znaleźć ciekawą propozycję, która polega na wykorzystaniu chleba. Niektórzy twierdzą, że stosując ten rodzaj nawozu, uzyskują większe plony swoich pomidorów. Chleb jest używany jako składnik nawozu ze względu na obecność drożdży, które wpływają korzystnie na rozwój roślin. Czy dzięki tej metodzie, masz szanse na obfite sezonowe warzywa?

Nawóz z chleba na pomidory — dlaczego warto go stosować?

Zdecydowanie, najlepsze są te najprostsze rozwiązania. Chyba nikt nie przypuszczał, że czerstwy chleb, który masz w swoim domu, może ci posłużyć do przygotowania mieszanki, która zapewni obfite zbiory pomidorów. To nie tylko duża liczba pomidorów na krzaku, ale również rozwój systemu korzeniowego, wzmocnienie odporności, jak też wzbogacenie gleby w składniki pokarmowe. Musisz jednak pamiętać, że nawóz z chleba sprawdzi się na pomidory, ogórki czy paprykę. Nie jest zalecany w przypadku cebuli czy ziemniaków.

Obrazek
Czerstwy chleb będzie podstawą przygotowania oprysku - Pyszności; Foto Canva.com

Jak zrobić nawóz z chleba na pomidory?

Przygotowanie własnego domowego nawozu jest niezwykle prostym zadaniem, a potrzebujesz tylko trzech składników. Bazę stanowi czerstwy bochenek chleba upieczonego na drożdżach. Woda i jodyna to pozostałe składniki, które będą potrzebne. Aby przygotować domowy nawóz do pomidorów, rozpocznij od zalania bochenka chleba wodą. Następnie pozostaw go na około 7-8 godzin, aby dobrze się nasączył. Po upływie tego czasu dodaj jodynę do mieszanki.

Obrazek
Oprysk z chleba na pomidory zapewni udane zbiory - Pyszności; Foto canva.com

Nawóz do pomidorów dokładnie przefiltruj przez gęstą gazę, aby usunąć wszelkie duże cząstki. Następnie przelej go do spryskiwacza. Za pomocą spryskiwacza opryskuj krzaki pomidorów. Pamiętaj, aby powtarzać tę czynność co około 10 dni. Zbyt częste stosowanie nawozu może zaszkodzić roślinom, dlatego zachowaj regularne, ale umiarkowane nawożenie.

Kiedy i jak stosować nawóz?

Nawóz z chleba na pomidory może być zastosowany już na początku, przy sadzeniu sadzonek, aby wzmocnić ich rozwój. Należy jednak pamiętać, że powinno się zachować przerwę około dwóch tygodni między kolejnymi aplikacjami nawozu. Gdy owoce zaczną się pojawiać, nawóz nie będzie już konieczny, ponieważ nadmierne pobudzanie wzrostu liści może negatywnie wpłynąć na proces owocowania. Podczas stosowania chlebowego nawozu ważne jest także zwrócenie uwagi na inne czynniki. Najlepiej dodawać go do dobrze rozgrzanej gleby, ponieważ drożdże działają najlepiej w ciepłym środowisku.

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce