PrzepisPopisowa sałatka gyros Tomasza Strzelczyka. Zrobisz raz i od razu stanie się hitem w twoim domu

Popisowa sałatka gyros Tomasza Strzelczyka. Zrobisz raz i od razu stanie się hitem w twoim domu

Popisowa sałatka gyros Tomasza Strzelczyka. Zrobisz raz i od razu stanie się hitem w twoim domu
24.07.2023 09:25, aktualizacja: 24.07.2023 09:44

Kolorowa, zjawiskowa i naprawdę smaczna — taka właśnie jest sałatka gyros, czyli klasyk większości imprez. To nic innego, jak doprawione i upieczone mięso z dodatkiem świeżych warzyw, ziół i aromatycznego sosu. Nie ma jednego, sztandarowego przepisu na to danie. Swoją wersją podzielił się znany kucharz Tomasz Strzelczyk.

"Robiłam gyrosa z Pana przepisu i goście byli zachwyceni! Pięknie wygląda na paterze i równie wspaniale smakuje", "Panie Tomku, żona zrobiła i sałatka ta z miejsca stała się moją ulubioną", "Mega, jestem pod wrażeniem" - czytamy w komentarzach pod filmikiem Strzelczyka na YouTube. Sałatka gyros jego autorstwa to absolutny hit. Koniecznie zapiszcie sobie ten przepis.

Sałatka gyros Tomasza Strzelczyka. Hit wszystkich imprez

Tomasz Strzelczyk zdradził przepis na domową mieszankę przypraw, by przygotować mięso w stylu gyros. Kucharz połączył 2 łyżeczki oregano, pół łyżeczki czosnku w proszku, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, 1 łyżeczkę chili w płatkach, pół łyżeczki kozieradki, pół łyżeczki kolendry, szczyptę pieprzu cayenne, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę soli i 25 ml oleju. Tak przygotowaną mieszanką doprawił kurczaka do sałatki gyros.

Składniki: 

  • 1 sałata lodowa,
  • 600 g piersi z kurczaka,
  • 1 ogórek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • garść roszponki,
  • 1 żółta papryka,
  • olej do smażenia,
  • sos: 4 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, szczypta chili, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

  1. Pierś z kurczaka pokrój na mniejsze części, np. paski i wymieszaj w mieszance przypraw (przepis powyżej).
  2. Na patelni rozgrzej olej, a kiedy będzie gotowy, na patelnię wrzuć pokrojone kawałki kurczaka.
  3. Kiedy kurczak zarumieni się, przełóż go do miski, by ostygł.
  4. Następnie przygotuj sos — wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos.
  5. Przygotuj dużą paterę i wyłóż jej spód porwaną na mniejsze kawałki sałatą lodową.
  6. Ogórka przekrój na pół i małą łyżeczką wydrąż z niego miąższ. Ogórka pokrój w półplastry ukośnie i wyłóż je na sałatę lodową.
  7. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w paski.
  8. Następnie warzywa wyłóż na paterę z sałatą lodową i ogórkiem, dodaj garść roszponki. Wymieszaj całość delikatnie rękoma.
  9. Na górę sałatki wyłóż ostudzonego kurczaka i polej całość sosem.

Gyros — specjał z Grecji

Gyros to danie pochodzące z greckiej kuchni, które zyskało popularność na całym świecie. Jest to rodzaj potrawy mięsnej, zazwyczaj przygotowywanej z wieprzowiny i drobiu lub mieszanki obu, a czasami również z jagnięciny lub wołowiny Proces przygotowania gyrosa polega na ułożeniu cienkich plasterków mięsa na dużej pionowej półce, zwanej w języku greckim "gyros", która obraca się wokół osi.

Podczas obracania mięso powoli się piecze, aż stanie się soczyste i chrupiące na zewnątrz. Tradycyjnie gyros podaje się wraz z cienkimi plastrami cebuli, pomidora, sałaty i klasycznym greckim sosem tzatziki, który jest mieszanką jogurtu, ogórka, czosnku, oliwy z oliwek i ziół. Całość jest najczęściej zawinięta w cienki płaski chleb pita.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także