NewsyPopularna mąka wycofana ze sklepów. GIS wydał pilne ostrzeżenie

Popularna mąka wycofana ze sklepów. GIS wydał pilne ostrzeżenie

GIS ostrzega, że wycofano ze sklepów  popularną mąkę
GIS ostrzega, że wycofano ze sklepów popularną mąkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2023 10:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed mąką z ciecierzycy, w której stwierdzono obecność białka soi. Produkt został wycofany ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wystosował pilne ostrzeżenie dotyczące popularnej mąki z ciecierzycy, która została wycofana ze sklepów. Powodem tego kroku jest obecność niezadeklarowanego alergenu w produkcie, który może zagrażać zdrowiu osób uczulonych. Oto więcej informacji na ten temat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bezpieczeństwo konsumentów - komunikat GIS

W komunikacie GIS czytamy:

"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego."

GIS ostrzega, że "spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną". Instytucja zaleca, by osoby z alergią na białko soi nie spożywały wskazanej w komunikacie partii produktu.

Mąka z ciecierzycy wycofana ze sprzedaży

Ostrzeżenie dla konsumentów dotyczy następującego produktu:

  • Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
  • Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów


GIS - materiały prasowe
GIS - materiały prasowe© GIS

Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Mąka z ciecierzycy – co to jest?

Mąka z ciecierzycy powstaje z cieciorki (ciecierzycy), jednej z roślin strączkowych. Ma postać żółtawego proszku i smak zbliżony do grochu. Jest produktem naturalnie bezglutenowym.

Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, podczas gdy najbardziej popularna mąka pszenna ma IG 70. Kaloryczność mąki z ciecierzycy to około 387 kcal w 100 g.

Mąka z ciecierzycy – właściwości

Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest dobrym źródłem białka i błonnika. Stanowi składnik diet wegetariańskich, ale spożywają ją też alergicy i osoby na dietach odchudzających.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także