Popularna mąka wycofana ze sklepów. GIS wydał pilne ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed mąką z ciecierzycy, w której stwierdzono obecność białka soi. Produkt został wycofany ze sprzedaży.
09.10.2023 10:05
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wystosował pilne ostrzeżenie dotyczące popularnej mąki z ciecierzycy, która została wycofana ze sklepów. Powodem tego kroku jest obecność niezadeklarowanego alergenu w produkcie, który może zagrażać zdrowiu osób uczulonych. Oto więcej informacji na ten temat.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezpieczeństwo konsumentów - komunikat GIS
W komunikacie GIS czytamy:
"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego."
GIS ostrzega, że "spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną". Instytucja zaleca, by osoby z alergią na białko soi nie spożywały wskazanej w komunikacie partii produktu.
Mąka z ciecierzycy wycofana ze sprzedaży
Ostrzeżenie dla konsumentów dotyczy następującego produktu:
- Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
- Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
- Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów
Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie.
Mąka z ciecierzycy – co to jest?
Mąka z ciecierzycy powstaje z cieciorki (ciecierzycy), jednej z roślin strączkowych. Ma postać żółtawego proszku i smak zbliżony do grochu. Jest produktem naturalnie bezglutenowym.
Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, podczas gdy najbardziej popularna mąka pszenna ma IG 70. Kaloryczność mąki z ciecierzycy to około 387 kcal w 100 g.
Mąka z ciecierzycy – właściwości
Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest dobrym źródłem białka i błonnika. Stanowi składnik diet wegetariańskich, ale spożywają ją też alergicy i osoby na dietach odchudzających.