NewsyPopularna mąka wycofana ze sklepów. GIS wydał pilne ostrzeżenie

Popularna mąka wycofana ze sklepów. GIS wydał pilne ostrzeżenie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie przed mąką z ciecierzycy, w której stwierdzono obecność białka soi. Produkt został wycofany ze sprzedaży.

GIS ostrzega, że wycofano ze sklepów  popularną mąkę
GIS ostrzega, że wycofano ze sklepów popularną mąkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.10.2023 10:05

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wystosował pilne ostrzeżenie dotyczące popularnej mąki z ciecierzycy, która została wycofana ze sklepów. Powodem tego kroku jest obecność niezadeklarowanego alergenu w produkcie, który może zagrażać zdrowiu osób uczulonych. Oto więcej informacji na ten temat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bezpieczeństwo konsumentów - komunikat GIS

W komunikacie GIS czytamy:

"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego."

GIS ostrzega, że "spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną". Instytucja zaleca, by osoby z alergią na białko soi nie spożywały wskazanej w komunikacie partii produktu.

Mąka z ciecierzycy wycofana ze sprzedaży

Ostrzeżenie dla konsumentów dotyczy następującego produktu:

  • Produkt: Mąka z ziarna ciecierzycy, 1 kg
  • Numer partii/ Data minimalnej trwałości: 25.02.2024
  • Producent: Naturalnie zdrowe, Barbara Bućko, ul. Matejki 4, 05-420 Józefów


GIS - materiały prasowe
GIS - materiały prasowe© GIS

Firma Naturalnie Zdrowe, Barbara Bućko poinformowała swoich odbiorców i rozpoczęła procedurę wycofywania produktu. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w sprawie.

Mąka z ciecierzycy – co to jest?

Mąka z ciecierzycy powstaje z cieciorki (ciecierzycy), jednej z roślin strączkowych. Ma postać żółtawego proszku i smak zbliżony do grochu. Jest produktem naturalnie bezglutenowym.

Mąka z ciecierzycy ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, podczas gdy najbardziej popularna mąka pszenna ma IG 70. Kaloryczność mąki z ciecierzycy to około 387 kcal w 100 g.

Mąka z ciecierzycy – właściwości

Mąka z ciecierzycy jest naturalnie bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest dobrym źródłem białka i błonnika. Stanowi składnik diet wegetariańskich, ale spożywają ją też alergicy i osoby na dietach odchudzających.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mąkaostrzeżenia gisnewsy
Wybrane dla Ciebie