PoradyPorcja prawie nie ma kalorii. Możesz jeść do woli i nie przytyjesz

Porcja prawie nie ma kalorii. Możesz jeść do woli i nie przytyjesz

Makaron konjac - niskokaloryczne kluski z Azji
Makaron konjac - niskokaloryczne kluski z Azji
Źródło zdjęć: © Canva | mizoula
27.03.2024 08:15, aktualizacja: 27.03.2024 09:03

Ten makaron to zaledwie 6 kcal na 100 gramów produktu. Rekordzista? Nic dziwnego, ponieważ jego zdolność do absorbowania wody sprawia, że płyn ten stanowi 90 proc. składu produktu. Proszę państwa, oto makaron konjac — azjatycki sposób na nienaganną sylwetkę i... smaczny obiad.

Makaron konjac zyskuje w Europie na popularności. Stał się on obiektem zainteresowania przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia i stosujących diety odchudzające. Nie powinno to nikogo dziwić. Te nietypowe kluski pochodzące z Chin i Japonii, zawierają zaledwie 6 kcal. Shiratake — mówią na makaron konjac Japończycy. To po naszemu "biały wodospad". Poetycko, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron konjac — kluski, które nie tuczą

Przywykliśmy już do tego, że podczas odchudzania makaron nie jest raczej produktem pierwszego wyboru. Ta zasada nie dotyczy konjacu. Niskokaloryczny makaron składa się bowiem tylko z dwóch składników: wody i mąki z rośliny konjac. Chodzi tu o bulwę dziwidła, rośliny, która dla naszych, polskich standardów prezentuje się nieco jak z kosmosu. Chociaż dziwidło występuje w wielu miejscach globu, to przemysłowa uprawa pochodzi prawie wyłącznie z Półwyspu Indochińskiego i Filipin.

Makaron konjac — jak to się je?

Naturalny błonnik pokarmowy występujący w bulwie dziwidła charakteryzuje się tym, że jest on produktem bardzo mocno absorbującym wodę. To dlatego stworzony z konjacu makaron rośnie podczas gotowania nawet kilkudziesięciokrotnie. Problem może stanowić tylko forma jego sprzedaży — dość często występuje pod postacią klusek marynowanych w zalewie. Ponieważ rzeczona zalewa ma dość "azjatycki" smak, nie wszystkim może pasować. W takiej sytuacji wystarczy jednak przepłukać konjac pod bieżącą wodą.

Korzeń konjac, z którego przygotowuje się makaron, występuje głównie w Azji
Korzeń konjac, z którego przygotowuje się makaron, występuje głównie w Azji© Canva | amawasri

Makaron odchudzający?

Niska kaloryczność makaronu konjac to niejedyna zaleta tych niezwykłych klusek. Według zacytowanego przez portal zywienie.medonet.pl badania z 2009 roku spożywanie glukomannanu (naturalnego błonnika z bulwy dziwidła) zmniejsza poziom greliny — białkowego hormonu wydzielanego przez żołądek, który może być ci znany jako niesławny... hormon głodu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także