Porcja prawie nie ma kalorii. Możesz jeść do woli i nie przytyjesz

Ten makaron to zaledwie 6 kcal na 100 gramów produktu. Rekordzista? Nic dziwnego, ponieważ jego zdolność do absorbowania wody sprawia, że płyn ten stanowi 90 proc. składu produktu. Proszę państwa, oto makaron konjac — azjatycki sposób na nienaganną sylwetkę i... smaczny obiad.

Makaron konjac - niskokaloryczne kluski z AzjiMakaron konjac - niskokaloryczne kluski z Azji
Źródło zdjęć: © Canva | mizoula

Makaron konjac zyskuje w Europie na popularności. Stał się on obiektem zainteresowania przede wszystkim wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia i stosujących diety odchudzające. Nie powinno to nikogo dziwić. Te nietypowe kluski pochodzące z Chin i Japonii, zawierają zaledwie 6 kcal. Shiratake — mówią na makaron konjac Japończycy. To po naszemu "biały wodospad". Poetycko, prawda?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galaretę z jajkiem podaję w formie babki. Goście są nią zachwyceni

Makaron konjac — kluski, które nie tuczą

Przywykliśmy już do tego, że podczas odchudzania makaron nie jest raczej produktem pierwszego wyboru. Ta zasada nie dotyczy konjacu. Niskokaloryczny makaron składa się bowiem tylko z dwóch składników: wody i mąki z rośliny konjac. Chodzi tu o bulwę dziwidła, rośliny, która dla naszych, polskich standardów prezentuje się nieco jak z kosmosu. Chociaż dziwidło występuje w wielu miejscach globu, to przemysłowa uprawa pochodzi prawie wyłącznie z Półwyspu Indochińskiego i Filipin.

Makaron konjac — jak to się je?

Naturalny błonnik pokarmowy występujący w bulwie dziwidła charakteryzuje się tym, że jest on produktem bardzo mocno absorbującym wodę. To dlatego stworzony z konjacu makaron rośnie podczas gotowania nawet kilkudziesięciokrotnie. Problem może stanowić tylko forma jego sprzedaży — dość często występuje pod postacią klusek marynowanych w zalewie. Ponieważ rzeczona zalewa ma dość "azjatycki" smak, nie wszystkim może pasować. W takiej sytuacji wystarczy jednak przepłukać konjac pod bieżącą wodą.

Korzeń konjac, z którego przygotowuje się makaron, występuje głównie w Azji
Korzeń konjac, z którego przygotowuje się makaron, występuje głównie w Azji © Canva | amawasri

Makaron odchudzający?

Niska kaloryczność makaronu konjac to niejedyna zaleta tych niezwykłych klusek. Według zacytowanego przez portal zywienie.medonet.pl badania z 2009 roku spożywanie glukomannanu (naturalnego błonnika z bulwy dziwidła) zmniejsza poziom greliny — białkowego hormonu wydzielanego przez żołądek, który może być ci znany jako niesławny... hormon głodu.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej