Porcja zdrowia ląduje w śmietniku. Zamiast wyrzucać, zrób z nich kotlety

Bób to jeden z warzywnych symboli lata. Gdy tylko pojawia się w sklepach, zajadamy go kilogramami. Zamiast jednak skupiać się na samych ziarnach, sięgnij także po skórkę.

Te pyszne kotlety powstają z resztekTe pyszne kotlety powstają z resztek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Bób najczęściej trafia do garnka, a po ugotowaniu okraszany jest solą, masłem i koperkiem. Pyszne nasiona wyjada się jako przekąskę, wyciskając je ze skórki. Jeśli bób jest młody, skórkę najczęściej też zjadamy, ale gdy jest twarda, nie ma z tego żadnej przyjemności. Nie oznacza jednak, że od razu powinna trafić do śmietnika. W prosty sposób możesz zamienić ją w pyszne kotleciki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łazanki najsmaczniejszej wakacyjnej wersji. Gotuję podwójną porcję, bo rodzina zawsze zjada

Kotlety ze skórki bobu

To przepis, który pochwali każdy miłośnik zero waste. Szkoda marnować produkt, który umiejętnie połączony, zyska nowe, smacze życie. Można zrobić z nich chrupiące, domowe chipsy lub postawić na wersję obiadową. Kotleciki z dodatkiem skórek bobu smakiem i teksturą do złudzenia przypominają bliskowschodnie falafele. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku i idealne sprawdzą się jako przekąska, część obiadu czy dodatek do sałatek.

Nie wyrzucaj skórek bobu
Nie wyrzucaj skórek bobu © Adobe Stock | NIEPRZECKI

Skórki bobu to źródło błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelit. Zawierają, podobnie jak, sam bób, witaminy z grupy B (szczególnie foliany, czyli witaminę B9, ważne dla układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek), witaminę K, a także minerały takie jak żelazo, magnez, potas i cynk. Dodatek ciecierzycy sprawia, że kotlety zyskują jeszcze więcej błonnika, stają się źródłem białka. To zdrowy przepis na obiad, po którym nie tylko nie zaboli kieszeń, ale poczujesz się lekko.

Jak przygotować kotlety z bobu?

Jeśli skórki są bardzo grube i twarde, możesz je na chwilę zanurzyć we wrzątku. Dzięki temu zmiękną, a ich blendowanie będzie prostsze. Im młodszy będzie bób, tym skórki mogą być delikatniejsze i przez to łatwiejsze do zmiksowania.

Składniki:

  • skórki z bobu,
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytrynu,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj skórki bobu i przełóż do miski.
  2. Dodaj oliwę i zblenduj. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać więcej oliwy.
  3. Do zmiksowanych skórek dodaj ugotowaną ciecierzycę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, kmin rzymski, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki zmiksuj, aż uzyskasz jednolitą, ale wciąż nieco grudkowatą masę. Nie musi być idealnie gładka, kotleciki będą miały wtedy ciekawszą konsystencję.
  5. Stopniowo dodawaj mąkę ryżową, mieszając, aż masa będzie na tyle zwarta, że da się z niej łatwo formować kotleciki.
  6. Z przygotowanej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko je spłaszcz, tworząc małe kotleciki.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż przygotowane kotleciki z obu stron, aż się zarumienią.
  8. Usmażone kotleciki wyjmuj z tłuszczu i odsączaj na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Kotleciki z piekarnika

Kotleciki można upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, ułóż kotleciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możesz je lekko posmarować oliwą) i piecz około 20-30 minut, obracając w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟