Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Bób to jedno z ulubionych sezonowych warzyw Polaków. Najczęściej podajemy go ugotowanego w osolonej wodzie i jemy prosto z miski. Niestety, w takiej formie często traci swój intensywnie zielony, apetyczny kolor, co nieco odbiera mu uroku. A szkoda, bo przy odrobinie troski można zachować zarówno jego smak, jak i piękny wygląd.
Sezon na bób trwa, więc to idealny moment, by włączyć go do swojej diety. To wyjątkowo wdzięczne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów, a do tego smakuje świetnie. Warto jednak poświęcić chwilę, by zadbać nie tylko o smak, ale i o wygląd bobu – wystarczy dodać sodę oczyszczoną podczas gotowania, aby zachował zielony kolor i cieszył oko na talerzu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas
Bób to skarbnica zdrowia
Bób to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wspierają codzienne funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nim witaminę C, wzmacniającą odporność, oraz witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego metabolizmu. Jest również źródłem witaminy K, ważnej dla krzepnięcia krwi i witaminy A, która dba o zdrowie naszych oczu.
Co więcej, bób dostarcza białka roślinnego – na 100 g przypada około 8-9 g białka, dzięki czemu stanowi świetny dodatek do diety, zwłaszcza dla osób unikających mięsa. Zawiera też niewielkie ilości, korzystnych dla serca nienasyconych tłuszczów. Warto więc wykorzystać sezon na bób i sięgać po niego dla smaku i dla zdrowia.
Jak ugotować bób?
Aby idealnie przygotować bób, wrzuć go do wrzącej wody. Na początku, możesz lekko ją posolić, co podkreśli smak warzywa. Jeśli wolisz, by bób był bardziej miękki i delikatny, sól dodaj dopiero pod koniec gotowania.
Gotuj krótko, regularnie sprawdzając miękkość warzywa – rozgotowany bób traci smak i jędrność. W tym czasie możesz poczuć charakterystyczny zapach, na który skarży się wiele osób. Jeśli ci przeszkadza, dorzuć do garnka gałązkę koperku lub liść laurowy – naturalnie złagodzą aromat i wzbogacą smak.
Soda oczyszczona pomoże ci zachować kolor bobu
Soda oczyszczona to wszechstronny produkt – sprawdza się nie tylko przy wypiekach, ale także podczas gotowania warzyw, takich jak bób. Dzięki swoim właściwościom alkalizującym pomaga zachować intensywnie zielony kolor. Pamiętaj, że trzeba zachować umiar — zbyt dużo sody może zmienić smak warzywa.
Gotowy bób warto szybko przelać zimną wodą lub wrzucić do miski z lodem. Ten prosty zabieg zatrzymuje proces gotowania, utrwala kolor i sprawia, że ziarna pozostają jędrne. Dzięki tym kilku trikom bób świetnie smakuje i pięknie wygląda — a przecież w kuchni liczy się i jedno, i drugie.