Posypuję ziemniaki, mieszam i zapiekam. Wychodzą chrupiące jak nigdy wcześniej
Przygotowanie pysznych ziemniaków w piekarniku wbrew pozorom jest nie lada wyzwaniem. Często wychodzą mokre albo za bardzo wysuszone. Tymczasem wystarczy jeden prosty dodatek, który sprawi, że cząstki, talarki lub frytki pokryją się przyjemną chrupiącą skorupką.
Wiele osób wybiera piekarnik, zamiast smażyć ziemniaki w głębokim tłuszczu. Taki sposób obróbki ma wiele zalet – warzywa wychodzą nieco lżejsze, a przy okazji w kuchni panuje o wiele większy porządek. Jednak, żeby łódeczki ziemniaczane wyszły naprawdę chrupiące, nie wystarczy po prostu rozłożyć je na blasze i wsunąć do piekarnika. Przyda się małe czary-mary, aby smakowały naprawdę dobrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu
Jak zrobić chrupiące ziemniaczki w piekarniku?
Przede wszystkim do zapiekania wybierz mączyste ziemniaki z większą zawartością skrobi, czyli typu B lub C. Po obraniu, umyciu i pokrojeniu na cząstki, warto je dodatkowo namoczyć w roztworze wody i cukru. To prawda, że wyjdą nieco bardziej kaloryczne, ale także smaczniejsze. Woda zapobiegnie wysychaniu ziemniaków w środku, a cukier sprawi, że ładniej skarmelizują się na powierzchni.
Po odlaniu wody wymieszaj ziemniaki z olejem i ulubionymi przyprawami. A następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj, aby wszystkie cząstki pokryły się kleistą pastą z przyprawami.
Przepis na chrupiące łódeczki z piekarnika
Ziemniaki możesz doprawić także inną mieszanką przypraw, na przykład suszonym rozmarynem lub ziołami prowansalskimi.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu B lub C,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli, szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki ze skórki, umyj i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużej miski, zalej zimną wodą i wymieszaj z 3 łyżkami cukru. Odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie wylej wodę, dodaj 2 łyżki oleju, słodką paprykę, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj, a następnie posyp mąką ziemniaczaną do momentu, aż wszystkie cząstki ziemniaków oblepią się gęstą pastą.
- Przełóż ziemniaki na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i rozłóż na płasko.
- Piecz w 200 stopniach Celsjusza z termoobiegiem przez 45 minut.