Potężny zastrzyk energii. Zjedz na śniadanie, a postawi cię na nogi lepiej niż kawa

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Mimo to wiele osób je pomija i zaczyna dzień od filiżanki kawy. Okazuje się jednak, że istnieje posiłek, który potrafi postawić na nogi lepiej niż ten napój. Warto więc zmienić swoje nawyki i zadbać o to, by każdego dnia zjeść pyszne i pełnowartościowe śniadanie.

ObrazekSałatka z selera naciowego. Fot. unsplash

Kawa to dla wielu napój, który trzeba wypić co najmniej dwa razy dziennie. Nie ma nic złego w piciu kawy, jeśli zachowujemy umiar. Jeśli jednak zależy nam wyłącznie na tym, by dodać sobie energii z rana, warto zamienić ją na dobre śniadanie. Okazuje się, że ta szybka w przygotowaniu sałatka potrafi postawić na nogi o wiele szybciej niż kawa.

Przepis na śniadanie, które dodaje energii. Ta sałatka jest obłędna

Pełnowartościowe śniadanie powinno być podstawą dla każdego z nas. Należy zadbać o to, by już z samego rana zapewnić organizmowi wszystkie potrzebne składniki, a dzień będzie dużo lepszy. Ta sałatka, która składa się z wielu wyjątkowych produktów, stawia na nogi dużo lepiej niż poranna kawa. Warto mieć jednak na uwadze, że lista składników jest naprawdę długa. Mimo wszystko warto podjąć się jej przygotowania. Jak zrobić taką sałatkę? Podpowiadamy.

Składniki:

  • pół ananasa
  • 1 jabłko,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3-4 łyżki kiełków pszenicy,
  • kilka winogron,
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki mieszanki orzechów,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • nieduża garstka ziarna słonecznika
  • sól i pieprz,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, a następnie kroimy w paseczki. Winogrona i pomidorki koktajlowe myjemy dokładnie, a następnie kroimy je na pół.
  2. Do miski wrzucamy owoce i warzywa, a następnie kiełki pszenicy, siemię lniane i pokruszone orzechy.
  3. Łączymy jogurt z musztardą, sokiem z cytryny i miodem. Dodajemy również przyprawy i dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki się połączyły.
  4. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem. Świetnie smakuje podana z bagietką czosnkową bądź kromką chleba.
Sałatka z selera naciowego. Fot. unsplash
Sałatka z selera naciowego. Fot. unsplash
Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni