PrzepisBoże NarodzeniePrababcia do barszczu nie robiła uszek ani pasztecików. Piekła kulebiak z kapustą i grzybami

Prababcia do barszczu nie robiła uszek ani pasztecików. Piekła kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak
Kulebiak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
24.12.2023 07:10

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się. Już dziś będziemy z niecierpliwością wypatrywać pierwszej gwiazdki i zasiądziemy do stołu. Zjemy barszcz z uszkami lub pasztecikami. Moja babcia miała jednak zupełnie inny pomysł. Jej matka, a moja świętej pamięci prababcia, przekazała jej niezawodny przepis na kulebiak z kapustą i grzybami.

Szkoda, że ten piękny czas trwa tak krótko... Przez te kilka dni będziemy jeść najróżniejsze smaczne potrawy, o których marzyliśmy przez cały rok. Wcześniej jednak czeka nas długotrwałe krzątanie się w kuchni i przygotowywanie potraw. Co roku będzie ich tak dużo, że nie zdążymy ich dojeść do samego sylwestra. Nie spudłuję jeśli powiem, że większość z nas przygotowuje tonę kapusty z grzybami. Ten farsz warto wykorzystać do zrobienia tradycyjnego kulebiaka, który w naszym kraju znany jest od wielu lat. Nawet doczekał się swojego epizodu w filmie "Paweł i Gaweł" z 1938 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • 300 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 150 ml mleka,
  • 2 żółtka + jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem,
  • 40 g masła,
  • farsz z kapustą i grzybami.

Ważne: zamiast składników na ciasto drożdżowe możesz użyć ciasta francuskiego, dzięki czemu proces przygotowania znacznie się skróci. Ja jednak podam przepis na tradycyjną wersję, czyli taką, jaką robiła moja prababcia. W tym przypadku trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale efekty warte są tej ceny.

Kulebiak
Kulebiak© Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Jeśli nie zrobiłeś jeszcze farszu, możesz przygotować go przed upieczeniem ciasta. Grzyby mocz w zimnej wodzie przez całą noc, następnie gotuj je przez godzinę do miękkości. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Zostaw wywar. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Zalej wywarem z duszenia grzybów i duś przez godzinę pod przykryciem. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z grzybami. Zagotuj i dopraw.
  2. Przygotuj zaczyn z drożdży i odstaw go na 10-15 minut, by zaczął działać.
  3. Z mąki i jajek zacznij wyrabiać ciasto, dodaj do niego rozczyn. Wygniataj masę, a na koniec dodaj do niej roztopione masło. Masę wyrabiaj przez 10 minut, w tym czasie nabierze sprężystości.
  4. Gotowe ciasto odłóż w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Podwoi wtedy swoją objętość.
  5. Kulebiak rozwałkuj i rozsmaruj na nim masę. Całość zawiń tak samo, jak makowiec. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw na 30-40 minut.
  6. Kulebiak posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Pokrój przed podaniem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także