Prababcia do barszczu nie robiła uszek ani pasztecików. Piekła kulebiak z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się. Już dziś będziemy z niecierpliwością wypatrywać pierwszej gwiazdki i zasiądziemy do stołu. Zjemy barszcz z uszkami lub pasztecikami. Moja babcia miała jednak zupełnie inny pomysł. Jej matka, a moja świętej pamięci prababcia, przekazała jej niezawodny przepis na kulebiak z kapustą i grzybami.

KulebiakKulebiak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szkoda, że ten piękny czas trwa tak krótko... Przez te kilka dni będziemy jeść najróżniejsze smaczne potrawy, o których marzyliśmy przez cały rok. Wcześniej jednak czeka nas długotrwałe krzątanie się w kuchni i przygotowywanie potraw. Co roku będzie ich tak dużo, że nie zdążymy ich dojeść do samego sylwestra. Nie spudłuję jeśli powiem, że większość z nas przygotowuje tonę kapusty z grzybami. Ten farsz warto wykorzystać do zrobienia tradycyjnego kulebiaka, który w naszym kraju znany jest od wielu lat. Nawet doczekał się swojego epizodu w filmie "Paweł i Gaweł" z 1938 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • 300 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 150 ml mleka,
  • 2 żółtka + jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem,
  • 40 g masła,
  • farsz z kapustą i grzybami.

Ważne: zamiast składników na ciasto drożdżowe możesz użyć ciasta francuskiego, dzięki czemu proces przygotowania znacznie się skróci. Ja jednak podam przepis na tradycyjną wersję, czyli taką, jaką robiła moja prababcia. W tym przypadku trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale efekty warte są tej ceny.

Kulebiak
Kulebiak © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Jeśli nie zrobiłeś jeszcze farszu, możesz przygotować go przed upieczeniem ciasta. Grzyby mocz w zimnej wodzie przez całą noc, następnie gotuj je przez godzinę do miękkości. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Zostaw wywar. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Zalej wywarem z duszenia grzybów i duś przez godzinę pod przykryciem. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z grzybami. Zagotuj i dopraw.
  2. Przygotuj zaczyn z drożdży i odstaw go na 10-15 minut, by zaczął działać.
  3. Z mąki i jajek zacznij wyrabiać ciasto, dodaj do niego rozczyn. Wygniataj masę, a na koniec dodaj do niej roztopione masło. Masę wyrabiaj przez 10 minut, w tym czasie nabierze sprężystości.
  4. Gotowe ciasto odłóż w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Podwoi wtedy swoją objętość.
  5. Kulebiak rozwałkuj i rozsmaruj na nim masę. Całość zawiń tak samo, jak makowiec. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw na 30-40 minut.
  6. Kulebiak posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Pokrój przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie