Prababcia do barszczu nie robiła uszek ani pasztecików. Piekła kulebiak z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się. Już dziś będziemy z niecierpliwością wypatrywać pierwszej gwiazdki i zasiądziemy do stołu. Zjemy barszcz z uszkami lub pasztecikami. Moja babcia miała jednak zupełnie inny pomysł. Jej matka, a moja świętej pamięci prababcia, przekazała jej niezawodny przepis na kulebiak z kapustą i grzybami.

KulebiakKulebiak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Szkoda, że ten piękny czas trwa tak krótko... Przez te kilka dni będziemy jeść najróżniejsze smaczne potrawy, o których marzyliśmy przez cały rok. Wcześniej jednak czeka nas długotrwałe krzątanie się w kuchni i przygotowywanie potraw. Co roku będzie ich tak dużo, że nie zdążymy ich dojeść do samego sylwestra. Nie spudłuję jeśli powiem, że większość z nas przygotowuje tonę kapusty z grzybami. Ten farsz warto wykorzystać do zrobienia tradycyjnego kulebiaka, który w naszym kraju znany jest od wielu lat. Nawet doczekał się swojego epizodu w filmie "Paweł i Gaweł" z 1938 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba po grecku z tego przepisu jest niezawodna. Wszyscy proszą o dokładkę

Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis

Zacznij od przygotowania potrzebnych składników:

  • 300 g mąki,
  • 25 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 150 ml mleka,
  • 2 żółtka + jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem,
  • 40 g masła,
  • farsz z kapustą i grzybami.

Ważne: zamiast składników na ciasto drożdżowe możesz użyć ciasta francuskiego, dzięki czemu proces przygotowania znacznie się skróci. Ja jednak podam przepis na tradycyjną wersję, czyli taką, jaką robiła moja prababcia. W tym przypadku trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale efekty warte są tej ceny.

Kulebiak
Kulebiak © Adobe Stock

Sposób wykonania:

  1. Jeśli nie zrobiłeś jeszcze farszu, możesz przygotować go przed upieczeniem ciasta. Grzyby mocz w zimnej wodzie przez całą noc, następnie gotuj je przez godzinę do miękkości. Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Zostaw wywar. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Zalej wywarem z duszenia grzybów i duś przez godzinę pod przykryciem. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni, dodaj do kapusty razem z grzybami. Zagotuj i dopraw.
  2. Przygotuj zaczyn z drożdży i odstaw go na 10-15 minut, by zaczął działać.
  3. Z mąki i jajek zacznij wyrabiać ciasto, dodaj do niego rozczyn. Wygniataj masę, a na koniec dodaj do niej roztopione masło. Masę wyrabiaj przez 10 minut, w tym czasie nabierze sprężystości.
  4. Gotowe ciasto odłóż w ciepłe miejsce i przykryj ściereczką. Podwoi wtedy swoją objętość.
  5. Kulebiak rozwałkuj i rozsmaruj na nim masę. Całość zawiń tak samo, jak makowiec. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw na 30-40 minut.
  6. Kulebiak posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut. Pokrój przed podaniem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki