PrzepisProste przepisyPRL-owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkie

PRL‑owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkie

Tylko cztery składniki i chwila mieszania. Tyle dzieli cię od zrobienia domowych słodkości, które nie pójdą w boczki. Liczy się oczywiście umiar w jedzeniu, ale baton z ryżu preparowanego w tej wersji to przekąska dużo lepsza niż sklepowe gotowe napakowane zbędnym cukrem.

Ryż preparowany w formie lekkiego deseru smakuje doskonale
Ryż preparowany w formie lekkiego deseru smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

15.10.2024 08:49

W dodatku baton z ryżu preparowanego w czekoladzie to łakocie sentymentalne, bo nawiązują do kultowych szyszek z PRL-u. W tamtym czasie królowały desery, w których głównym składnikiem był właśnie niepozorny ryż preparowany. Dziś nie zawsze łatwo go dostać, ale pojawia się w mniejszych sklepach spożywczych i sklepach internetowych z produktami spożywczymi.

Czym osłodzić baton, żeby był fit?

Ryż preparowany sam w sobie smaku nie ma. Ot, nadmuchane drobinki, które przylepiają się do języka. Ale już z dodatkami zamienia się w prawdziwe pyszności. W poniższym przepisie łączę go z czekoladą. Wybieram jednak deserową, a więc potrzebny jest jeszcze jakiś słodki dodatek. Trzymając się wersji na fit słodkości, nie sięgam po cukier puder czy zwykły cukier. W zamian za to wybieram odrobinę syropu z daktyli lub syropu klonowego. Opcjonalnie może to być też miód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Baton z ryżu preparowanego w czekoladzie

Co ważne, sam ryż preparowany, mimo że tak prosty w składzie, też może być przez producentów zbędnie dosładzany, dlatego czytaj uważnie skład. Przygotuj też olej kokosowy, który ułatwi uzyskanie odpowiedniej konsystencji czekolady.

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70 proc. kakao),
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub tyle samo innego wyżej polecanego słodzidła),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dodaj olej kokosowy dla lepszej konsystencji.
  2. Kiedy będzie lśniącą i jednolita, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
  3. Do miski z czekoladą wsyp ryż preparowany i całość wymieszaj, aby czekolada pokryła nadmuchane drobinki.
  4. Masę wyłóż do foremki z rozłożonym papierem do pieczenia. Wyrównaj, lekko dociskając.
  5. Odstaw do zastygnięcia. Po ok. 1-2 godzinach możesz pokroić batony z ryżu preparowanego.
batonfit słodyczeryż preparowany
Wybrane dla Ciebie