PRL-owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkie

Tylko cztery składniki i chwila mieszania. Tyle dzieli cię od zrobienia domowych słodkości, które nie pójdą w boczki. Liczy się oczywiście umiar w jedzeniu, ale baton z ryżu preparowanego w tej wersji to przekąska dużo lepsza niż sklepowe gotowe napakowane zbędnym cukrem.

Ryż preparowany w formie lekkiego deseru smakuje doskonaleRyż preparowany w formie lekkiego deseru smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

W dodatku baton z ryżu preparowanego w czekoladzie to łakocie sentymentalne, bo nawiązują do kultowych szyszek z PRL-u. W tamtym czasie królowały desery, w których głównym składnikiem był właśnie niepozorny ryż preparowany. Dziś nie zawsze łatwo go dostać, ale pojawia się w mniejszych sklepach spożywczych i sklepach internetowych z produktami spożywczymi.

Czym osłodzić baton, żeby był fit?

Ryż preparowany sam w sobie smaku nie ma. Ot, nadmuchane drobinki, które przylepiają się do języka. Ale już z dodatkami zamienia się w prawdziwe pyszności. W poniższym przepisie łączę go z czekoladą. Wybieram jednak deserową, a więc potrzebny jest jeszcze jakiś słodki dodatek. Trzymając się wersji na fit słodkości, nie sięgam po cukier puder czy zwykły cukier. W zamian za to wybieram odrobinę syropu z daktyli lub syropu klonowego. Opcjonalnie może to być też miód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Baton z ryżu preparowanego w czekoladzie

Co ważne, sam ryż preparowany, mimo że tak prosty w składzie, też może być przez producentów zbędnie dosładzany, dlatego czytaj uważnie skład. Przygotuj też olej kokosowy, który ułatwi uzyskanie odpowiedniej konsystencji czekolady.

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70 proc. kakao),
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub tyle samo innego wyżej polecanego słodzidła),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dodaj olej kokosowy dla lepszej konsystencji.
  2. Kiedy będzie lśniącą i jednolita, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
  3. Do miski z czekoladą wsyp ryż preparowany i całość wymieszaj, aby czekolada pokryła nadmuchane drobinki.
  4. Masę wyłóż do foremki z rozłożonym papierem do pieczenia. Wyrównaj, lekko dociskając.
  5. Odstaw do zastygnięcia. Po ok. 1-2 godzinach możesz pokroić batony z ryżu preparowanego.
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯