PRL-owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkie

Tylko cztery składniki i chwila mieszania. Tyle dzieli cię od zrobienia domowych słodkości, które nie pójdą w boczki. Liczy się oczywiście umiar w jedzeniu, ale baton z ryżu preparowanego w tej wersji to przekąska dużo lepsza niż sklepowe gotowe napakowane zbędnym cukrem.

PRL-owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkieRyż preparowany w formie lekkiego deseru smakuje doskonale
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

W dodatku baton z ryżu preparowanego w czekoladzie to łakocie sentymentalne, bo nawiązują do kultowych szyszek z PRL-u. W tamtym czasie królowały desery, w których głównym składnikiem był właśnie niepozorny ryż preparowany. Dziś nie zawsze łatwo go dostać, ale pojawia się w mniejszych sklepach spożywczych i sklepach internetowych z produktami spożywczymi.

Czym osłodzić baton, żeby był fit?

Ryż preparowany sam w sobie smaku nie ma. Ot, nadmuchane drobinki, które przylepiają się do języka. Ale już z dodatkami zamienia się w prawdziwe pyszności. W poniższym przepisie łączę go z czekoladą. Wybieram jednak deserową, a więc potrzebny jest jeszcze jakiś słodki dodatek. Trzymając się wersji na fit słodkości, nie sięgam po cukier puder czy zwykły cukier. W zamian za to wybieram odrobinę syropu z daktyli lub syropu klonowego. Opcjonalnie może to być też miód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Baton z ryżu preparowanego w czekoladzie

Co ważne, sam ryż preparowany, mimo że tak prosty w składzie, też może być przez producentów zbędnie dosładzany, dlatego czytaj uważnie skład. Przygotuj też olej kokosowy, który ułatwi uzyskanie odpowiedniej konsystencji czekolady.

Składniki:

  • 100 g ryżu preparowanego,
  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70 proc. kakao),
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub tyle samo innego wyżej polecanego słodzidła),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dodaj olej kokosowy dla lepszej konsystencji.
  2. Kiedy będzie lśniącą i jednolita, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
  3. Do miski z czekoladą wsyp ryż preparowany i całość wymieszaj, aby czekolada pokryła nadmuchane drobinki.
  4. Masę wyłóż do foremki z rozłożonym papierem do pieczenia. Wyrównaj, lekko dociskając.
  5. Odstaw do zastygnięcia. Po ok. 1-2 godzinach możesz pokroić batony z ryżu preparowanego.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka