PRL‑owskie batony zajadamy aż miło. W tej wersji nie tuczą, chociaż są słodkie
Tylko cztery składniki i chwila mieszania. Tyle dzieli cię od zrobienia domowych słodkości, które nie pójdą w boczki. Liczy się oczywiście umiar w jedzeniu, ale baton z ryżu preparowanego w tej wersji to przekąska dużo lepsza niż sklepowe gotowe napakowane zbędnym cukrem.
15.10.2024 08:49
W dodatku baton z ryżu preparowanego w czekoladzie to łakocie sentymentalne, bo nawiązują do kultowych szyszek z PRL-u. W tamtym czasie królowały desery, w których głównym składnikiem był właśnie niepozorny ryż preparowany. Dziś nie zawsze łatwo go dostać, ale pojawia się w mniejszych sklepach spożywczych i sklepach internetowych z produktami spożywczymi.
Czym osłodzić baton, żeby był fit?
Ryż preparowany sam w sobie smaku nie ma. Ot, nadmuchane drobinki, które przylepiają się do języka. Ale już z dodatkami zamienia się w prawdziwe pyszności. W poniższym przepisie łączę go z czekoladą. Wybieram jednak deserową, a więc potrzebny jest jeszcze jakiś słodki dodatek. Trzymając się wersji na fit słodkości, nie sięgam po cukier puder czy zwykły cukier. W zamian za to wybieram odrobinę syropu z daktyli lub syropu klonowego. Opcjonalnie może to być też miód.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Baton z ryżu preparowanego w czekoladzie
Co ważne, sam ryż preparowany, mimo że tak prosty w składzie, też może być przez producentów zbędnie dosładzany, dlatego czytaj uważnie skład. Przygotuj też olej kokosowy, który ułatwi uzyskanie odpowiedniej konsystencji czekolady.
Składniki:
- 100 g ryżu preparowanego,
- 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70 proc. kakao),
- 1 łyżka syropu klonowego (lub tyle samo innego wyżej polecanego słodzidła),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Przygotowanie:
- Gorzką czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce - dodaj olej kokosowy dla lepszej konsystencji.
- Kiedy będzie lśniącą i jednolita, dodaj syrop klonowy i wymieszaj.
- Do miski z czekoladą wsyp ryż preparowany i całość wymieszaj, aby czekolada pokryła nadmuchane drobinki.
- Masę wyłóż do foremki z rozłożonym papierem do pieczenia. Wyrównaj, lekko dociskając.
- Odstaw do zastygnięcia. Po ok. 1-2 godzinach możesz pokroić batony z ryżu preparowanego.