Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka. Bez panierki i tony tłuszczu
Chrupiący, złocisty i soczysty - dokładnie tak można opisać idealnego kurczaka. Jest kilka prostych patentów, dzięki którym uzyskasz taką potrawę. Przedstawiamy proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka.
14.06.2022 11:12
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurczak idealny
Kurczaka możemy przygotować w różnej postaci. Zarówno smażony, jak i pieczony smakuje wyśmienicie. Jednak nikt z nas nie przepada za miękką, ociekającą tłuszczem skórką. Prawidłowo przygotowany kurczak powinien być chrupiący. Jak w takim razie uzyskać taki efekt?
Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka
Okazuje się, że w prosty sposób można uzyskać chrupiącego kurczaka. Jest na to kilka prostych patentów. Poniżej opisujemy najlepsze z nich. Warto je wypróbować i cieszyć się pysznym daniem.
- Luzowanie
Przed smażeniem mięsa, warto je luzować. Dzięki temu kurczak usmaży się równomiernie. Oprócz tego skrócimy czas smażenia. Mięso będzie chrupiące z wierzchu, a soczyste i miękkie w środku.
- Nacieranie masłem
Nacieranie masłem przed pieczeniem daje fantastyczny efekt. W konsekwencji uzyskamy złotą i chrupiącą skórkę kurczaka. Podczas nacierania mięsa, warto dodać mieszankę przypraw. Majeranek, ostra papryka i czosnek wspaniale współgrają z drobiem. W ten sposób wzbogacimy smak oraz aromat naszej potrawy.
- Pieczenie na ruszcie
Mięso najlepiej piec na ruszcie piekarnika. Pod rusztem można ustawić blachę z ziemniakami. Dzięki temu nadmiar tłuszczu będzie ściekał na ziemniaczki. Kurczak nie będzie tonął w tłuszczu, a ziemniaczki będą idealnie upieczone.
- Smażenie bez oleju
Nie smaż kurczaka na żadnym oleju. Skóra sama w sobie ma dużo tłuszczu. Zacznie się on wytapiać podczas smażenia. Należy pamiętać, aby co jakiś czas odlewać nadmiar tłuszczu z patelni.
- Rozcięcie kurczaka
Kurczaka możemy rozciąć na całej długości wzdłuż linii kręgosłupa. Następnie należy złamać jego mostek i wysunąć skrzydełka na wierzch. Dzięki temu skrócimy czas pieczenia. W konsekwencji będziemy cieszyć się chrupiącą i złotą skórką.
Już teraz wiesz jak w prosty sposób uzyskać idealnego kurczaka. Wystarczy poświęcić kilka minut na jeden z tych patentów. Chrupiący kurczak z ziemniaczkami i sałatą to rewelacyjny pomysł na obiad!
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kultowego kurczaka pieczonego na piwie.