PoradyProste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka. Bez panierki i tony tłuszczu

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka. Bez panierki i tony tłuszczu

Chrupiący, złocisty i soczysty - dokładnie tak można opisać idealnego kurczaka. Jest kilka prostych patentów, dzięki którym uzyskasz taką potrawę. Przedstawiamy proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka.

Najlepsze patenty na chrupiącego kurczaka - Pyszności / Źródło: canva.com
Najlepsze patenty na chrupiącego kurczaka - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka

14.06.2022 11:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurczak idealny

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka - Pyszności
Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka - Pyszności

Kurczaka możemy przygotować w różnej postaci. Zarówno smażony, jak i pieczony smakuje wyśmienicie. Jednak nikt z nas nie przepada za miękką, ociekającą tłuszczem skórką. Prawidłowo przygotowany kurczak powinien być chrupiący. Jak w takim razie uzyskać taki efekt?

Proste sposoby na chrupiącą skórkę kurczaka

Soczyste podudzia - Pyszności
Soczyste podudzia - Pyszności

Okazuje się, że w prosty sposób można uzyskać chrupiącego kurczaka. Jest na to kilka prostych patentów. Poniżej opisujemy najlepsze z nich. Warto je wypróbować i cieszyć się pysznym daniem.

  • Luzowanie

Przed smażeniem mięsa, warto je luzować. Dzięki temu kurczak usmaży się równomiernie. Oprócz tego skrócimy czas smażenia. Mięso będzie chrupiące z wierzchu, a soczyste i miękkie w środku.

  • Nacieranie masłem

Nacieranie masłem przed pieczeniem daje fantastyczny efekt. W konsekwencji uzyskamy złotą i chrupiącą skórkę kurczaka. Podczas nacierania mięsa, warto dodać mieszankę przypraw. Majeranek, ostra papryka i czosnek wspaniale współgrają z drobiem. W ten sposób wzbogacimy smak oraz aromat naszej potrawy.

  • Pieczenie na ruszcie

Mięso najlepiej piec na ruszcie piekarnika. Pod rusztem można ustawić blachę z ziemniakami. Dzięki temu nadmiar tłuszczu będzie ściekał na ziemniaczki. Kurczak nie będzie tonął w tłuszczu, a ziemniaczki będą idealnie upieczone.

  • Smażenie bez oleju

Nie smaż kurczaka na żadnym oleju. Skóra sama w sobie ma dużo tłuszczu. Zacznie się on wytapiać podczas smażenia. Należy pamiętać, aby co jakiś czas odlewać nadmiar tłuszczu z patelni.

  • Rozcięcie kurczaka

Kurczaka możemy rozciąć na całej długości wzdłuż linii kręgosłupa. Następnie należy złamać jego mostek i wysunąć skrzydełka na wierzch. Dzięki temu skrócimy czas pieczenia. W konsekwencji będziemy cieszyć się chrupiącą i złotą skórką.

Już teraz wiesz jak w prosty sposób uzyskać idealnego kurczaka. Wystarczy poświęcić kilka minut na jeden z tych patentów. Chrupiący kurczak z ziemniaczkami i sałatą to rewelacyjny pomysł na obiad!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować kultowego kurczaka pieczonego na piwie.