Soczysty kurczak na piwie. Ten przepis to prawdziwy hit!

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce z piwem. Jak zrobić? Składniki i wykonanie krok po kroku. Oto pomysł na pysznego kurczaka w piwie.

Kurczak pieczony na piwie, to prawdziwy hit wszystkich rodzinnych obiadów. Dzięki nietypowemu procesowi pieczenia mięso pozostaje soczyste, kruche i pełne aromatu. Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na kurczaka na butelce. To prostsze niż myślisz!

Pieczony kurczak na piwie – jak zrobić?

Idealny kurczak ma chrupiącą skórką i pachnie pysznymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu, że pieczemy go na piwie, aromat unosi się i sprawia, że mięso nie jest suche. Nie musisz się obawiać o procenty – zdecydowana większość z nich ucieka podczas pieczenia. Chociaż taki kurczak wygląda naprawdę spektakularnie, to jego przygotowanie nie jest skomplikowane i czasochłonne. Ten patent zyskał tysiące fanów!

Jakie piwo pasuje do kurczaka?

Najlepiej sprawdzi się tutaj jasne piwo. Ciemne ma mocniejszy i bardziej charakterystyczny smak, który może zdominować aromat mięsa. Pamiętaj o postawieniu kurczaka w naczyniu żaroodpornym– wyciekające piwo i soki z mięsa mogą mocno zabrudzić piekarnik.

Kurczak pieczony na butelce – składniki

  • cały kurczak
  • słodka papryka
  • suszony czosnek
  • suszony lubczyk
  • estragon
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka piwa

Kurczak na piwie – krok po kroku

Kurczaka dokładniej umyj i osusz. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i wmasuj w mięso, żeby równomiernie pokryły kurczaka. Dobierz rozmiar drobiu do swojego piekarnika. Najlepiej sięgnąć po okaz ważący 1-1,5 kg. Mięso możesz obtoczyć w przyprawach dzień wcześniej i schować do lodówki, aby jeszcze lepiej przeszło aromatem ziół.

Przygotuj naczynie żaroodporne. Umieść w nim otwartą puszkę lub butelkę piwa i posadź na niej przyprawionego kurczaka. Posmaruj mięso olejem roślinnym przy pomocy silikonowego pędzelka.

Jak piec kurczaka na butelce?

Następnie przejdź do pieczenia. Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 1 godzinę i 20 minut. Zasada jest prosta: 1 kg mięsa- 1 godzina pieczenia. Jeśli piwo nie wylewa się z butelki podczas pieczenia, to dosypuj co 15-20 minut do środka trochę soli. Pamiętaj — jeśli używasz piwa w butelce, to ściągnij wcześniej etykiety.

Kurczak pieczony na piwie jest gotowy, podaj go z frytkami i domową surówką. Świetnie sprawdzi się tutaj colesław. Smacznego!

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×