Przed laty uchodziła za prawdziwy przysmak. Przepis mojej babci na "wodziankę"

Wodzianka (wodzionka) to prosta i pożywna potrawa, przez wielu uznawana za prawdziwy przysmak. Dziś nieco zapomniany. Jednak ta prosta i pożywna zupa zasługuje na przypomnienie. Skorzystaj z naszego przepisu.

Wodzianka; źródło: AdobeStockWodzianka; źródło: AdobeStock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Wodzianka to tradycyjna śląska zupa, która była bardzo popularna w XIX i na początku XX wieku oraz w kuchni czasów PRL-u.  Nazywana jest też sznelką, tj. szybką zupą - z niemieckiego "schnell" - szybko, prędko albo po prostu zupą z chleba. W 2007 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego.

Wodzianka; źródło: AdobeStock
Wodzianka; źródło: AdobeStock

Nasi pradziadkowie i dziadkowie zwykle jadali ją na śniadanie. Wodziankę serwowano głównie późną jesienią i zimą, ponieważ była bardzo sycąca i skutecznie rozgrzewała. Jako tłuszczu do jej okraszenia używano łoju wołowego i sadła, ale niekiedy zupę doprawiano też masłem i świeżo stopioną słoniną. Niektórzy, w wersji bogatszej, dodawali do wodzianki jeszcze gęstą śmietanę.

My prezentujemy dziś najprostszą i tradycyjną recepturę. Masz ochotę na spróbowanie tej nieco zapomnianej tradycyjnej potrawy? Zrobisz ją w 10 minut. Oto przepis:

Zupa wodzianka - przepis

Składniki:

  • 120 g czerstwego pieczywa, najlepiej pieczonego na zakwasie,
  • 2 czubate łyżki domowego smalcu ze skwarkami,
  • 500 ml wrzątku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki, koperek i ewentualnie kminek.

Sposób przygotowania:

  1. Czerstwe pieczywo, najlepiej mieszankę różnych chlebów, pokrój na mniejsze kawałki. Podziel je na dwie porcje i przełóż do głębokich talerzy.
  2. Obie porcje z kawałkami pieczywa zalej wrzątkiem. Dodaj po łyżce smalcu i posiekane ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać również odrobinę kminku i przyprawę Maggi w płynie.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe