Przed laty uchodziła za prawdziwy przysmak. Przepis mojej babci na "wodziankę"
Wodzianka (wodzionka) to prosta i pożywna potrawa, przez wielu uznawana za prawdziwy przysmak. Dziś nieco zapomniany. Jednak ta prosta i pożywna zupa zasługuje na przypomnienie. Skorzystaj z naszego przepisu.
08.05.2023 19:30
Wodzianka to tradycyjna śląska zupa, która była bardzo popularna w XIX i na początku XX wieku oraz w kuchni czasów PRL-u. Nazywana jest też sznelką, tj. szybką zupą - z niemieckiego "schnell" - szybko, prędko albo po prostu zupą z chleba. W 2007 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego.
Nasi pradziadkowie i dziadkowie zwykle jadali ją na śniadanie. Wodziankę serwowano głównie późną jesienią i zimą, ponieważ była bardzo sycąca i skutecznie rozgrzewała. Jako tłuszczu do jej okraszenia używano łoju wołowego i sadła, ale niekiedy zupę doprawiano też masłem i świeżo stopioną słoniną. Niektórzy, w wersji bogatszej, dodawali do wodzianki jeszcze gęstą śmietanę.
My prezentujemy dziś najprostszą i tradycyjną recepturę. Masz ochotę na spróbowanie tej nieco zapomnianej tradycyjnej potrawy? Zrobisz ją w 10 minut. Oto przepis:
Zupa wodzianka - przepis
Składniki:
- 120 g czerstwego pieczywa, najlepiej pieczonego na zakwasie,
- 2 czubate łyżki domowego smalcu ze skwarkami,
- 500 ml wrzątku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki, koperek i ewentualnie kminek.
Sposób przygotowania:
- Czerstwe pieczywo, najlepiej mieszankę różnych chlebów, pokrój na mniejsze kawałki. Podziel je na dwie porcje i przełóż do głębokich talerzy.
- Obie porcje z kawałkami pieczywa zalej wrzątkiem. Dodaj po łyżce smalcu i posiekane ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać również odrobinę kminku i przyprawę Maggi w płynie.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami: