Przed laty uchodziły za rarytas. Dziś prędzej uciekniesz, niż odważysz się spróbować

Lubisz kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, a interesuje cię nie tylko egzotyczna kuchnia odległych krain, ale także nasza własna, rodzima, to ten artykuł może cię zainteresować. Czy będziesz miał tyle odwagi, żeby przygotować to kontrowersyjne — z dzisiejszego punktu widzenia — danie?

Płucka na kwaśno — dawny rarytas, o którym wszyscy zapomnieliPłucka na kwaśno — dawny rarytas, o którym wszyscy zapomnieli
Źródło zdjęć: © Canva | Natalikaevsti

Podroby były niegdyś znacznie popularniejsze niż dzisiaj. I nie chodzi jedynie o najpopularniejszą spośród nich wątróbkę, lecz także o mózgi, serca, ozory, śledziony, nerki oraz bohatera naszego dzisiejszego artykułu — płucka. Nasi przodkowie podawali je przede wszystkim na kwaśno i właśnie taki sposób na nie chcemy ci dzisiaj pokazać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Jeszcze nie tak dawno temu płucka wieprzowe; duszone, podawane z kwaśnymi dodatkami typu cytryna, ocet i zioła, były w polskiej kuchni ważną pozycją kulinarną. Dzisiaj prawie wszyscy o nich zapomnieliśmy i już tylko starsi reprezentanci domowego gotowania (i nie tylko takiego, bo płucka często pojawiały się też w restauracjach) lubią co jakiś czas wracać do takich przepisów.

Czy podejmiesz wyzwanie i przygotujesz staropolskie płucka na kwaśno? A może nawet podasz je pozostałym domownikom? Jesteśmy bardzo ciekawi ich min i relacji... Daj nam znać, jakie były!

Płucka na kwaśno jak za dawnych lat

Składniki:

  • 1 kg płuc wieprzowych,
  • włoszczyzna,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet.
Płucka na kwaśno - odważysz się?
Płucka na kwaśno - odważysz się? © Canva | SANALRENK

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kupiłeś całe płucka, musisz najpierw odkroić z nich tchawicę. Następnie opłucz mięso i oczyść.
  2. Włoszczyznę obierz, pokrój w kawałki, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Wrzuć też płucka wieprzowe. Gotuj do miękkości (około półtorej godziny).
  3. Następnie odcedź płucka, a gdy ostygną, pokrój je w paski. Podsmaż je na rozgrzanym smalcu. Po chwili dodaj posiekaną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Oprósz mąką. Teraz możesz już zalać płucka połową szklanki ugotowanego wcześniej wywaru.
  4. Dopraw sos octem i resztą przypraw. Gdy zgęstnieje, danie jest gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇