Przed laty uchodziły za rarytas. Dziś prędzej uciekniesz, niż odważysz się spróbować
19.04.2024 09:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz kulinarne eksperymenty? Jeśli tak, a interesuje cię nie tylko egzotyczna kuchnia odległych krain, ale także nasza własna, rodzima, to ten artykuł może cię zainteresować. Czy będziesz miał tyle odwagi, żeby przygotować to kontrowersyjne — z dzisiejszego punktu widzenia — danie?
Podroby były niegdyś znacznie popularniejsze niż dzisiaj. I nie chodzi jedynie o najpopularniejszą spośród nich wątróbkę, lecz także o mózgi, serca, ozory, śledziony, nerki oraz bohatera naszego dzisiejszego artykułu — płucka. Nasi przodkowie podawali je przede wszystkim na kwaśno i właśnie taki sposób na nie chcemy ci dzisiaj pokazać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeszcze nie tak dawno temu płucka wieprzowe; duszone, podawane z kwaśnymi dodatkami typu cytryna, ocet i zioła, były w polskiej kuchni ważną pozycją kulinarną. Dzisiaj prawie wszyscy o nich zapomnieliśmy i już tylko starsi reprezentanci domowego gotowania (i nie tylko takiego, bo płucka często pojawiały się też w restauracjach) lubią co jakiś czas wracać do takich przepisów.
Czy podejmiesz wyzwanie i przygotujesz staropolskie płucka na kwaśno? A może nawet podasz je pozostałym domownikom? Jesteśmy bardzo ciekawi ich min i relacji... Daj nam znać, jakie były!
Płucka na kwaśno jak za dawnych lat
Składniki:
- 1 kg płuc wieprzowych,
- włoszczyzna,
- 3 listki laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet.
Sposób przygotowania:
- Jeśli kupiłeś całe płucka, musisz najpierw odkroić z nich tchawicę. Następnie opłucz mięso i oczyść.
- Włoszczyznę obierz, pokrój w kawałki, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Wrzuć też płucka wieprzowe. Gotuj do miękkości (około półtorej godziny).
- Następnie odcedź płucka, a gdy ostygną, pokrój je w paski. Podsmaż je na rozgrzanym smalcu. Po chwili dodaj posiekaną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Oprósz mąką. Teraz możesz już zalać płucka połową szklanki ugotowanego wcześniej wywaru.
- Dopraw sos octem i resztą przypraw. Gdy zgęstnieje, danie jest gotowe. Smacznego!