Przed wojną królowała wśród deserów. Dziś o tych pucharkach już nikt nie pamięta, a są pyszne
Kiedyś była obowiązkową pozycją w każdej kawiarni, również tej uchodzącej za elegancką. Prosty pucharek był obiektem pożądania zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Chociaż korzeniami sięga Francji, w czasach przedwojennych śmiało rozgościł się także w Polsce.
Historia melby przypomina nieco tę, która krąży wokół bezy Pavlova. Na końcu XIX wieku francuski szef kuchni Auguste Escoffier stworzył lodowy pucharek z owocami na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Nellie Melba. Escoffier po raz pierwszy zaserwował ten deser w Hotelu Savoy w Londynie. Śpiewaczka miała zachwycać się przepisem szefa na brzoskwinie po kardynalsku i poprosić o zdradzenie przepisu. Podczas spisywania receptury, Escoffier wpadł na pomysł stworzenia nowego deseru, który zachowałby charakter brzoskwiń po kardynalsku, ale z dodatkiem oryginalnego składnika, którym były lody waniliowe. Tak właśnie powstał deser lodowy, który zyskał nazwę melba.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć
Melba - lodowy deser z brzoskwiniami
W czasach przedwojennych oraz w PRL-u deser ten był symbolem luksusu i elegancji, serwowanym w kawiarniach i restauracjach. O świeżych owocach można było pomarzyć, więc sięgano wtedy po przecier truskawkowy i słodkie brzoskwinie z puszki. Do tego porcja lodów waniliowych i słodki pucharek był gotowy.
Dziś deser ten odszedł nieco w zapomnienie, ale warto przywrócić mu dawny blask. To słodkie wspomnienie dawnych lat. Ten prosty przeniesie cię w czasie do jednego z weekendów w dzieciństwie, gdy rodzice zabierali w słoneczny dzień na lody.
Składniki:
- 8 połówek brzoskwiń z puszki,
- 500 ml lodów waniliowych,
- 500 g świeżych truskawek,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- migdały w płatkach, świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umieść w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.
- Gotuj na małym ogniu, aż truskawki się rozpadną i sos zgęstnieje.
- Przetrzyj mus przez sito, aby pozbyć się pestek i odstaw do wystudzenia.
- Do pucharków lub miseczek nałóż po porcji lodów waniliowych.
- Na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń i polej je obficie musem truskawkowym.
- Udekoruj płatkami migdałów i listkiem świeżej mięty.
Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Zamiast truskawek możesz użyć malin. Świeże owoce śmiało zastąp mrożonymi. Gotuj je jednak nieco dłużej, by zredukować wodę. Smacznego!