PrzepisDeseryPrzed wojną królowała wśród deserów. Dziś o tych pucharkach już nikt nie pamięta, a są pyszne

Przed wojną królowała wśród deserów. Dziś o tych pucharkach już nikt nie pamięta, a są pyszne

Kiedyś była obowiązkową pozycją w każdej kawiarni, również tej uchodzącej za elegancką. Prosty pucharek był obiektem pożądania zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Chociaż korzeniami sięga Francji, w czasach przedwojennych śmiało rozgościł się także w Polsce.

Ten deser gościł kiedyś często w kawiarniach
Ten deser gościł kiedyś często w kawiarniach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Historia melby przypomina nieco tę, która krąży wokół bezy Pavlova. Na końcu XIX wieku francuski szef kuchni Auguste Escoffier stworzył lodowy pucharek z owocami na cześć australijskiej śpiewaczki operowej Nellie Melba. Escoffier po raz pierwszy zaserwował ten deser w Hotelu Savoy w Londynie. Śpiewaczka miała zachwycać się przepisem szefa na brzoskwinie po kardynalsku i poprosić o zdradzenie przepisu. Podczas spisywania receptury, Escoffier wpadł na pomysł stworzenia nowego deseru, który zachowałby charakter brzoskwiń po kardynalsku, ale z dodatkiem oryginalnego składnika, którym były lody waniliowe. Tak właśnie powstał deser lodowy, który zyskał nazwę melba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry twarogowe z 5 składników. Nie sposób im się oprzeć

Melba - lodowy deser z brzoskwiniami

W czasach przedwojennych oraz w PRL-u deser ten był symbolem luksusu i elegancji, serwowanym w kawiarniach i restauracjach. O świeżych owocach można było pomarzyć, więc sięgano wtedy po przecier truskawkowy i słodkie brzoskwinie z puszki. Do tego porcja lodów waniliowych i słodki pucharek był gotowy.

Melba sprawdzi się też jako elegancki deser na przyjęciu.
Melba sprawdzi się też jako elegancki deser na przyjęciu. © Adobe Stock

Dziś deser ten odszedł nieco w zapomnienie, ale warto przywrócić mu dawny blask. To słodkie wspomnienie dawnych lat. Ten prosty przeniesie cię w czasie do jednego z weekendów w dzieciństwie, gdy rodzice zabierali w słoneczny dzień na lody.

Składniki:

  • 8 połówek brzoskwiń z puszki,
  • 500 ml lodów waniliowych,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • migdały w płatkach, świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umieść w garnku, dodaj cukier i sok z cytryny.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż truskawki się rozpadną i sos zgęstnieje.
  3. Przetrzyj mus przez sito, aby pozbyć się pestek i odstaw do wystudzenia.
  4. Do pucharków lub miseczek nałóż po porcji lodów waniliowych.
  5. Na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń i polej je obficie musem truskawkowym.
  6. Udekoruj płatkami migdałów i listkiem świeżej mięty.

Deser podawaj od razu po przygotowaniu. Zamiast truskawek możesz użyć malin. Świeże owoce śmiało zastąp mrożonymi. Gotuj je jednak nieco dłużej, by zredukować wodę. Smacznego!

kuchnia prldeser lodowyprzepis

Wybrane dla Ciebie