Masz już dość jajecznicy? Tak przyrządzone jajka to petarda
Przepis na jajka po turecku przechodzi prawdziwy renesans. Jajka smażone z jogurtem, czosnkiem i ziołami to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy. Choć to połączenie może wydawać się nieco ekstrawaganckie, smakuje naprawdę doskonale!
28.05.2023 | aktual.: 13.10.2023 10:18
Jajka zdecydowanie królują na śniadaniowym stole. Pomysłów na ich podanie jest cała masa, jednak to jajecznica nosi dzielnie koronę. Dogania ją jednak turecka wersja z jogurtem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Śmiało możemy uznać, że to jedno z lepszych śniadań, jakie można zaserwować swoim bliskim. Ten smak uzależnia!
Pomysł na śniadanie
Çilbir, bo tak brzmi oryginalna nazwa tego dania, było tradycyjnym określeniem różnych wariantów jajek sadzonych przyrządzanych podczas panowania Osmanów. Obecna wersja, według przekazów, miała powstać na początku XX wieku na dworze sułtana Abdülhamida II. Bazą jest aksamitny, gęsty jogurt, który wzbogaca się dodatkowo czosnkiem i cytryną. Następnie na jogurcie lądują ugotowane w koszulkach jajka z płynnym żółtkiem. Całość jest obficie polewana płynnym złotem w postaci roztopionego masła, które jest delikatnie podkręcone odrobiną pikantnego chili.
Jeśli masz wrażenie, że twoje śniadania są nudne i już nieco spowszedniały, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.
Jajka po turecku
Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka octu
- 2 szklanki greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka chili w płatkach (opcjonalnie)
- natka pietruszki (do dekoracji)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka po turecku podaję w towarzystwie podpieczonego na oliwie pieczywa lub chlebka typu pita. Zanurzam kawałki chleba w sosie, nabierając również przekrojone jajka.