Masz już dość jajecznicy? Tak przyrządzone jajka to petarda

Przepis na jajka po turecku przechodzi prawdziwy renesans. Jajka smażone z jogurtem, czosnkiem i ziołami to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy. Choć to połączenie może wydawać się nieco ekstrawaganckie, smakuje naprawdę doskonale!

ObrazekJajka po turecku- Pyszności; źródło: Adobe Stock
Ewa

Jajka zdecydowanie królują na śniadaniowym stole. Pomysłów na ich podanie jest cała masa, jednak to jajecznica nosi dzielnie koronę. Dogania ją jednak turecka wersja z jogurtem, czosnkiem i aromatycznymi przyprawami. Śmiało możemy uznać, że to jedno z lepszych śniadań, jakie można zaserwować swoim bliskim. Ten smak uzależnia!

Pomysł na śniadanie

Çilbir, bo tak brzmi oryginalna nazwa tego dania, było tradycyjnym określeniem różnych wariantów jajek sadzonych przyrządzanych podczas panowania Osmanów. Obecna wersja, według przekazów, miała powstać na początku XX wieku na dworze sułtana Abdülhamida II. Bazą jest aksamitny, gęsty jogurt, który wzbogaca się dodatkowo czosnkiem i cytryną. Następnie na jogurcie lądują ugotowane w koszulkach jajka z płynnym żółtkiem. Całość jest obficie polewana płynnym złotem w postaci roztopionego masła, które jest delikatnie podkręcone odrobiną pikantnego chili.

Jeśli masz wrażenie, że twoje śniadania są nudne i już nieco spowszedniały, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu.

Obrazek
Jajka po turecku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajka po turecku

Składniki:

           
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 2 szklanki greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka chili w płatkach (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (do dekoracji)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem octu.
  2. Jajka rozbijam delikatnie do małych miseczek.
  3. Zmniejszam moc palnika i przy pomocy łyżki robię wir w garnku. Do środka wiru dodaję pojedynczo przygotowane jaja.
  4. Gotuję jajka przez około 3-4 minuty, aż białko stężeje, ale żółtko pozostanie miękkie. Jeśli wolisz bardziej ugotowane żółtka, gotuj je nieco dłużej.
  5. W międzyczasie, w misce łączę jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  6. Po ugotowaniu jajek, ostrożnie wyjmuję je z garnka cedzakiem i odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  7. Na talerzykach rozprowadzam warstwę przygotowanego jogurtu i układam ugotowane jaja.
  8. W małym rondelku rozpuszczam masło na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Dodaję chilli w płatkach i smażę przez krótki czas, mieszając.
  9. Jajka polewam palonym masłem z chilli i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Doprawiam solą oraz pieprzem.

Jajka po turecku podaję w towarzystwie podpieczonego na oliwie pieczywa lub chlebka typu pita. Zanurzam kawałki chleba w sosie, nabierając również przekrojone jajka.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci