Gołąbki po turecku biją na głowę polski klasyk. Tego farszu nie da się zapomnieć

Gołąbki, czyli jedno z flagowych dań w naszym kraju. Mamy na nie różne receptury, ale czy znacie gołąbki po turecku? Mamy przepis, który może podbić serca gości na rodzinnym spotkaniu. Te gołąbki idealnie sprawdza się także jako przystawka. Zdradzamy różnice między tradycyjnymi gołąbkami, a tymi po turecku i podajemy przepis.

Obrazek
Paulina

Czym różnią się gołąbki po turecku od polskich?

Tureckie gołąbki są o wiele mniejsze, od naszych.Ryż do farszu jest krótki i o lekko podłużnych ziarenkach. Dodatkiem do farszu mogą być też malutkie rodzynki i suszona mięta. My mamy swój sprawdzony przepis, którym chętnie się podzielimy. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i na pewno będziecie zachwyceni.

Obrazek

Składniki:

                 
  • mięso mielone wołowe 300 g
  • ryż 2 szklanki
  • cebula 1 szt.
  • sumak 1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy 100 ml
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • papryka 2 łyżeczki
  • świeża mięta 5 gałązek
  • natka pietruszki 2 łyżki stołowe
  • pomidor 2 szt.
  • młoda kapusta 2 szt.
  • masło 2 szt.
  • mięta 1 łyżeczka
  • bulion warzywny 0.5 l

Sposób przygotowania gołąbków po turecku:

Do dużego garnka z osolona wodą włóż główkę kapusty, zalej wodą i zaparzaj we wrzątku tak, by można było oddzielać kolejne liście z główki – tak jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ryżu. Bierzemy ten składnik i trzykrotnie płuczemy go w zimnej wodzie. Całość odcedzony, dokładnie mieszamy z mięsem wołowym, cebulą, sumakiem, olejem. Dodajemy sól, pieprz i sambal. Długo wyrabiamy cały farsz, tak by był zwarty.

Dodajemy posiekaną miętę, natkę i pomidory. To składniki raczej nie pojawiają się w naszych tradycyjnych gołąbkach, ale to właśnie wyróżnię te po turecku. Bierzemy liście kapusty i układamy na nich farsz. Zwijamy tradycyjne, ale chude jak cygaro gołąbki. Garnek smarujemy masłem i wykładamy jedną warstwę liści. Następnie układamy blisko siebie gołąbki. Tworząc ślimaka, w dwóch warstwach, przykrywamy znowu pustymi liśćmi kapusty, posypujemy miętą.

Całość nakrywamy talerzykiem, dociskamy, polewamy bulionem. Szczelnie przykrywamy i na malutkim ogniu gotujemy około 50 minut. Gołąbki po turecku są gotowe!

Jeśli natomiast zależy ci na czasie mamy dla Ciebie przepis na gołąbki bez ryżu w wersji ekspresowej:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej