PrzepisPrzepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy

Klarowna zupa pomidorowa- Pyszności
Klarowna zupa pomidorowa- Pyszności
Ewa
15.06.2023 15:45, aktualizacja: 15.06.2023 16:13

Pyszna, klarowna zupa pomidorowa, jakiej jeszcze nigdy nie jadłeś. Wygląda jak rosół, ale smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak ją zrobić.

Kiedy pierwszy raz zaserwowałam tę zupę moim bliskim, byli co najmniej zdziwieni, że jest to pomidorowa. Idealnie klarowna, niemal przejrzysta zupa zrobi furorę na twoim stole. Ma delikatny, warzywny smak i zdecydowanie nie smakuje jak woda z marchewką. Do gotowania warto zaprosić również najmłodszych- niewidzialne pomidory wywołają uśmiech na ich twarzach. Kilka prostych składników, trochę czasu w kuchni i gotowe. Ta zupa sprawdzi się jako pyszny, rozgrzewający bulion lub baza do innych zup oraz sosów.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Klarowna zupa pomidorowa:

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 4-5 pomidorów
  • pieprz/sól do smaku
  • dwie garście kostek lodu
  • pietruszka
  • 2 białka

Sposób przygotowania:

1. Pomidory myję, usuwam szypułki i kroję na mniejsze części. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję.

2. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażam. Gdy warzywa się zeszklą, wlewam zblendowane wcześniej pomidory i zagotowuję całość.

Zupa pomidorowa- Pyszności
Zupa pomidorowa- Pyszności

3. Masę przecedzam do osobnego garnka przez sitko z dość drobnymi oczkami i zagotowuję.

4. Białka wbijam do miski i dodaję kostki lodu. Wrzucam posiekaną natkę pietruszki, pieprz oraz sól i mieszam.

Zupa pomidorowa- Pyszności
Zupa pomidorowa- Pyszności

5. Lodową mieszankę wrzucam do odcedzonej zupy i dokładnie mieszam. Podgrzewam całość, aż kostki lodu się rozpuszczą, a zupa zagotuje.

Gotowanie zupy- Pyszności
Gotowanie zupy- Pyszności

6. Przy pomocy łyżki usuwam ścięte białko z zupy. Następnie przez czystą ściereczką lub tetrę, wyłożoną na sitku, przecedzam pozostały wywar.

Klarowna zupa- Pyszności
Klarowna zupa- Pyszności

7. Idealnie klarowna i przejrzysta zupa jest już gotowa. Przelewam ją do szklanki lub talerza. Świetnie nadaje się do picia lub do jedzenia, w towarzystwie ugotowanego ryżu lub makaronu. Taką zupę możesz przelać do formy i mrozić. Dzięki temu domowy bulion pomidorowy zawsze będziesz mieć pod ręką.Smacznego!

Zupa pomidorowa- Pyszności
Zupa pomidorowa- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także