Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy
Pyszna, klarowna zupa pomidorowa, jakiej jeszcze nigdy nie jadłeś. Wygląda jak rosół, ale smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak ją zrobić.
Kiedy pierwszy raz zaserwowałam tę zupę moim bliskim, byli co najmniej zdziwieni, że jest to pomidorowa. Idealnie klarowna, niemal przejrzysta zupa zrobi furorę na twoim stole. Ma delikatny, warzywny smak i zdecydowanie nie smakuje jak woda z marchewką. Do gotowania warto zaprosić również najmłodszych- niewidzialne pomidory wywołają uśmiech na ich twarzach. Kilka prostych składników, trochę czasu w kuchni i gotowe. Ta zupa sprawdzi się jako pyszny, rozgrzewający bulion lub baza do innych zup oraz sosów.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Klarowna zupa pomidorowa:
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4-5 pomidorów
- pieprz/sól do smaku
- dwie garście kostek lodu
- pietruszka
- 2 białka
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myję, usuwam szypułki i kroję na mniejsze części. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję.
2. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażam. Gdy warzywa się zeszklą, wlewam zblendowane wcześniej pomidory i zagotowuję całość.
3. Masę przecedzam do osobnego garnka przez sitko z dość drobnymi oczkami i zagotowuję.