Przepis na klarowaną zupę pomidorową. Takiej nie jadłeś nigdy
Pyszna, klarowna zupa pomidorowa, jakiej jeszcze nigdy nie jadłeś. Wygląda jak rosół, ale smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak ją zrobić.
15.06.2023 | aktual.: 15.06.2023 16:13
Kiedy pierwszy raz zaserwowałam tę zupę moim bliskim, byli co najmniej zdziwieni, że jest to pomidorowa. Idealnie klarowna, niemal przejrzysta zupa zrobi furorę na twoim stole. Ma delikatny, warzywny smak i zdecydowanie nie smakuje jak woda z marchewką. Do gotowania warto zaprosić również najmłodszych- niewidzialne pomidory wywołają uśmiech na ich twarzach. Kilka prostych składników, trochę czasu w kuchni i gotowe. Ta zupa sprawdzi się jako pyszny, rozgrzewający bulion lub baza do innych zup oraz sosów.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Klarowna zupa pomidorowa:
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 cebule
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 4-5 pomidorów
- pieprz/sól do smaku
- dwie garście kostek lodu
- pietruszka
- 2 białka
Sposób przygotowania:
1. Pomidory myję, usuwam szypułki i kroję na mniejsze części. Wrzucam do kielicha blendera i miksuję.
2. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek. Wrzucam pokrojoną cebulę oraz czosnek i podsmażam. Gdy warzywa się zeszklą, wlewam zblendowane wcześniej pomidory i zagotowuję całość.
3. Masę przecedzam do osobnego garnka przez sitko z dość drobnymi oczkami i zagotowuję.