Przepis na słodkie gołąbki wielkanocne. Będą konkurencją dla babki piaskowej

Odkryj przepis na tradycyjne wielkanocne gołąbki, które zachwycą swoją miękkością i aromatem. Przygotuj je bez użycia formy, korzystając z prostych składników.

Gołąbki z ciastaGołąbki z ciasta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska
SKOMENTUJ

Słodkie gołąbki to tradycyjne wielkanocne wypieki, które można przygotować bez użycia specjalnej formy. Baza to ciasto drożdżowe, a do jego przygotowania potrzebne są suche drożdże, mąka, jajka, masło oraz aromaty takie jak skórka z cytryny i wanilia. Gołąbki są dekorowane glazurą i posypką cukrową, a dla urozmaicenia można dodać migdały. Czasami pojawiają się też wersje z dodatkową warstwą kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Jak przygotować słodkie gołąbki wielkanocne?

Składniki:

  • 250 g mąki 00,
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieść mąkę, drożdże, cukier, startą skórkę z cytryny i aromat waniliowy.
  2. Uruchom mikser i dodaj jajko oraz wodę, a na końcu miękkie masło pokrojone na kawałki. Dobrze wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto na blat, uformuj gładką kulę i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.
  4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na kulki po ok. 100 g, formuj z nich wałeczki, które będą tworzyć ciało i skrzydła gołąbków. Odstaw na 30 minut.
  5. Przygotuj glazurę z 50 g mąki i 2-3 łyżek ciepłej wody, posmaruj nią gołąbki, posyp cukrem (80 g).
  6. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10 minut, aż do zarumienienia.
  7. Po upieczeniu ostudź gołąbki na kratce. Można je przechowywać pod przykryciem do dwóch dni lub zamrozić. Dla uzyskania idealnego efektu warto przygotować je rano i wcześniej przygotować glazurę.

Warianty przepisu

  • Zamienniki tłuszczu: Zamiast masła można użyć 80 ml oleju słonecznikowego, co nie wpłynie na konsystencję ciasta.
  • Wersja kakaowa: do ciasta można dodać kakao, zastępując 30 g mąki 30 g kakao.
  • Z ciasta możesz wycinać też gołąbki za pomocą foremki - wystarczy, że rozwałkujesz wyrośnięte ciasto na 2-3 centymetry i wykroisz kształty.

Źródło: https://blog.giallozafferano.it/

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu