WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Przepis na słodkie gołąbki wielkanocne. Będą konkurencją dla babki piaskowej

Odkryj przepis na tradycyjne wielkanocne gołąbki, które zachwycą swoją miękkością i aromatem. Przygotuj je bez użycia formy, korzystając z prostych składników.

Gołąbki z ciastaGołąbki z ciasta
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Słodkie gołąbki to tradycyjne wielkanocne wypieki, które można przygotować bez użycia specjalnej formy. Baza to ciasto drożdżowe, a do jego przygotowania potrzebne są suche drożdże, mąka, jajka, masło oraz aromaty takie jak skórka z cytryny i wanilia. Gołąbki są dekorowane glazurą i posypką cukrową, a dla urozmaicenia można dodać migdały. Czasami pojawiają się też wersje z dodatkową warstwą kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki faworkowe niczym włoskie cannoli - z pistacjami i czekoladą smakują obłędnie

Jak przygotować słodkie gołąbki wielkanocne?

Składniki:

  • 250 g mąki 00,
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 3 jajka,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. W misie miksera umieść mąkę, drożdże, cukier, startą skórkę z cytryny i aromat waniliowy.
  2. Uruchom mikser i dodaj jajko oraz wodę, a na końcu miękkie masło pokrojone na kawałki. Dobrze wymieszaj.
  3. Przełóż ciasto na blat, uformuj gładką kulę i odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość.
  4. Po wyrośnięciu podziel ciasto na kulki po ok. 100 g, formuj z nich wałeczki, które będą tworzyć ciało i skrzydła gołąbków. Odstaw na 30 minut.
  5. Przygotuj glazurę z 50 g mąki i 2-3 łyżek ciepłej wody, posmaruj nią gołąbki, posyp cukrem (80 g).
  6. Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10 minut, aż do zarumienienia.
  7. Po upieczeniu ostudź gołąbki na kratce. Można je przechowywać pod przykryciem do dwóch dni lub zamrozić. Dla uzyskania idealnego efektu warto przygotować je rano i wcześniej przygotować glazurę.

Warianty przepisu

  • Zamienniki tłuszczu: Zamiast masła można użyć 80 ml oleju słonecznikowego, co nie wpłynie na konsystencję ciasta.
  • Wersja kakaowa: do ciasta można dodać kakao, zastępując 30 g mąki 30 g kakao.
  • Z ciasta możesz wycinać też gołąbki za pomocą foremki - wystarczy, że rozwałkujesz wyrośnięte ciasto na 2-3 centymetry i wykroisz kształty.

Źródło: https://blog.giallozafferano.it/

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze