Przepis na te placki ma ponad 100 lat. Babcia często takie robiła

Przepis na te placki ma korzenie sięgające ponad 100 lat wstecz. Uwielbiane przez nasze prababcie, babcie i mamy, ten klasyk kuchni nie traci na popularności i nadal zachwyca smakiem kolejne pokolenia łasuchów. Jak je zrobić?

PlackiPlacki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Marcin Michałowski

Staropolskie placki to niezaprzeczalnie jedna z ulubionych potraw wielu osób. Można je przyrządzać na wiele sposobów, zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Te elastyczne smakołyki od lat zdobią nasze stoły.

Wspomnienia z dzieciństwa, kiedy na wakacjach u dziadków zajadaliśmy się tymi plackami, towarzyszą nam do dziś. W niektórych regionach Polski dodaje się sodę oczyszczoną do ciasta, co nadaje im puszystości. Przepis na te klasyczne placki przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące placki z tylko dwóch składników. Zdrowa i pyszna przekąska

Jak zrobić domowe placki? Przepis

Składniki na pyszne domowe placki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • szklanka maślanki,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przesiania mąki, co sprawi, że stanie się bardziej puszysta. Następnie dodaj sodę, cukier i sól, dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj całe jajko i żółtko do mieszanki, a potem dołącz śmietanę i wlej maślankę. Wszystko dokładnie zagnieć, aż uzyskasz jednolite i elastyczne ciasto, które nie będzie przyklejać się do dłoni. Jeśli jednak tak się stanie, dodaj odrobinę mąki.

Ciasto podziel na mniejsze porcje, każdą uformuj w kulkę i lekko posyp mąką. Rozwałkuj ciasto na placki o grubości około 1,5 cm. Następnie na dobrze rozgrzanej patelni rozpocznij smażenie placków. Pamiętaj, aby przykryć patelnię – to pozwoli plackom pięknie wyrosnąć. Każdą stronę smaż, aż uzyskasz złoty kolor.

Jak podawać domowe placki?

Podawaj placki z kwaśną śmietaną. Doskonale komponują się również z sałatką z pomidorów, świeżymi warzywami czy sosem na bazie jogurtu. Dla miłośników słodkości polecamy dżemy czy kremy czekoladowe jako dodatek.

Ten przepis, mający już ponad stuletnią historię, gwarantuje smakowitą ucztę i satysfakcję dla każdego członka rodziny. Placki przygotowane na sodzie to danie, które przetrwało próbę czasu i zawsze zachwycają doskonałym smakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm