Przepis na tę szarlotkę powstał z myślą o upałach. Tego lata robię tylko takie ciasto
Jesienią szarlotka musi mieć zapach cynamonu, ale latem szukam zupełnie innych smaków. Co więcej, na maksa upraszczam przepis, aby nie ślęczeć nad kuchenką, tylko rach-ciach zagnieść ciasto i wstawić do piekarnika. Latem rezygnuję z prażenia jabłek – wrzucam surowe i zalewam kremowym dodatkiem.
Jeśli myślisz, że surowe jabłka do szarlotki to kiepski pomysł, niekoniecznie musisz mieć rację. To zależy, co jeszcze dodasz do środka. Jeśli zalejesz jabłka gęstym budyniem, soki, które puszczą podczas pieczenia, zmieszają się z kremową masą, tworząc pyszne, słodkie nadzienie. Szarlotkę możesz podać na ciepło z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.
Budyń z paczki a może crème pâtissière?
Jeśli masz więcej czasu zamiast prostego budyniu z paczki możesz przygotować francuski krem pâtissière na bazie żółtek utartych z cukrem i mleka zagotowanego z laską prawdziwej wanilii. Taki krem Rozkoszny uwielbia dodawać do swojej tarty owocowej. W przypadku szarlotki ważne jest to, aby budyń był odpowiednio gęsty, wobec czego warto zmniejszyć ilość mleka lub dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej więcej.
Przepis na szarlotkę z surowymi jabłkami i budyniem
Zadbaj, aby masło do ciasta było mocno schłodzone. Wkrój je do pozostałych składników i posiekaj zimnym nożem. Im mniejszy kontakt z ciepłymi dłońmi, tym lepsza struktura kruchego ciasta. Wybierz twarde jabłka o kwaskowym smaku.
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 200 g zimnego masła.
Dodatki:
- 1 kg jabłek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 700 ml mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto w kulę, podziel na dwie części i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Obierz jabłka i pokrój w półksiężyce. Skrop odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
- W rondelku podgrzej 500 ml mleka, w osobnej szklance w 200 ml mleka rozmieszaj 2 budynie waniliowe i 2 łyżki cukru. Gdy mleko w rondelku zacznie wrzeć, dodaj rozmieszany budyń i połącz do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
- Natłuść okrągłą blachę i wyłóż połową ciasta. Na cieście ułóż jabłka i zalej je gorącym budyniem. Na wierzch zetrzyj drugą połówkę ciasta.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 45 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu możesz oprószyć szarlotkę cukrem pudrem.