Tomasz Strzelczyk robi ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. Jego patent to prawdziwa rewolucja

Masz ochotę na domowe ogórki konserwowe? Nie chcesz czekać aż całego tygodnia, żeby ich spróbować? Koniecznie wypróbuj przepisu Tomasza Strzelczyka. Zrobisz je w jedną noc bez grama wody!

ObrazekPrzepis Tomasza Strzelczyka na ogórki konserwowe bez grama wody w jedną noc. - Pyszności / Źródło: instagram/oddaszfartucha.com ; canva.com
Agnieszka

Zdrowe przetwory domowe

Obrazek
Ogórki - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Ogórki konserwowe to pyszne przetwory, które chętnie przygotowujemy w domu. Świetnie pasują one do dań mięsnych, śledzi, czy jako dodatek do sałatek. Poza tym ogórki konserwowe są bogatym źródłem witamin z grupy A, C, E i K. Warto je spożywać szczególnie zimą. To właśnie wtedy potrzebujemy najwięcej tych cennych składników!

Na przygotowanie ogórków kiszonych, musimy zazwyczaj poświęcić minimum tydzień. Okazuje się jednak, że możemy je z powodzeniem wykonać w jeden dzień. Tomasz Strzelczyk zdradza nam jak to zrobić!

Przepis na ogórki konserwowe według Tomasza Strzelczyka

Obrazek
Ogórki konserwowe - Pyszności / Źródło: canva.com

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • główka czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 15 g soli kamiennej
  • pęczek kopru
  • liść laurowy i ziele angielskie

Sposób wykonania ogórków konserwowych:

  1. Umyj dokładnie ogórki. Następnie odetnij końcówki warzyw za pomocą noża. W następnym kroku przygotuj trzy torebki foliowe. Do każdej z nich wrzuć po około 0,5 kg ogórków.
  2. Następnie do każdej porcji ogórków dodaj po 5g soli. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz również dodać szczyptę chili. Dzięki temu nadasz swoim ogórkom ostrzejszego smaku.
  3. W kolejnym kroku umyj koper. Następnie posiekaj go na drobne kawałki. Dodaj po małej garstce kopru do każdego woreczka z ogórkami.
  4. Czosnek obierz i posiekaj. Podziel warzywo na trzy części i zmieszaj z resztą składników w każdym woreczku. Rozgnieć pieprz w moździerzu. Następnie dodaj go wraz z jednym liściem laurowy i dwoma ziarna ziela angielskiego do każdej porcji. W ten sposób nadasz ogórkom wspaniały aromat.
  5. Następnie zawiąż woreczki z ogórkami. Każdy z nich obróć w dłoni. W ten sposób szybko wymieszasz znajdujące się w nich składniki. Woreczki trzymaj w lodówce i co jakiś czas je obracaj. Te wspaniałe ogórki konserwowe będą już gotowe na drugi dzień!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ogórki w zalewie gyros krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami