Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.

Kotlety drwalaKotlety drwala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
  • jedno średniej wielkości jajko,
  • dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • szklanka bułki tartej.
Kotlety drwala
Kotlety drwala © Unplash

Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:

  1. Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
  2. Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste