Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.

Kotlety drwalaKotlety drwala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
  • jedno średniej wielkości jajko,
  • dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • szklanka bułki tartej.
Kotlety drwala
Kotlety drwala © Unplash

Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:

  1. Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
  2. Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe