Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.

Kotlety drwalaKotlety drwala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sylwestrowe jajka z jadalnym brokatem. O tej przekąsce goście będą mówić przez kilka miesięcy

Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
  • jedno średniej wielkości jajko,
  • dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • szklanka bułki tartej.
Kotlety drwala
Kotlety drwala © Unplash

Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:

  1. Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
  2. Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze