PrzepisDania mięsnePrzesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Kotlety drwala
Kotlety drwala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.01.2024 07:46

Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.

Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
  • jedno średniej wielkości jajko,
  • dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • szklanka bułki tartej.
Kotlety drwala
Kotlety drwala© Unplash

Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:

  1. Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
  2. Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także