Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny
Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.
01.01.2024 07:46
Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis
Składniki:
- 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- olej do smażenia,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
- jedno średniej wielkości jajko,
- dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
- szklanka bułki tartej.
Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:
- Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
- Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
- Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.