PrzepisDania mięsnePrzesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Przesadziłeś w sylwestra? Zrób te kotlety, a żołądek będzie ci wdzięczny

Kotlety drwala
Kotlety drwala
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.01.2024 07:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wczoraj na całym globie odbywały się przyjęcia sylwestrowe, na których nie brakowało alkoholu. Nie jest więc zaskoczeniem, że dzisiaj wiele osób narzeka na swoje samopoczucie. W takim stanie, warto zdecydować się na obiad w postaci kotletów drwala, które z pewnością ucieszą żołądek każdego imprezowicza.

Kotlety drwala to danie, które nie tylko zaspokaja głód, ale jest również prawdziwym ratunkiem dla tych, którzy poprzedniego dnia nieco przesadzili z ilością spożytego alkoholu. Dlaczego? Nie wywołują uczucia mdłości, a zawarte w nich składniki, takie jak pieczarki czy łopatka wieprzowa, pomagają złagodzić skutki nadmiernego spożycia mocnych trunków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlet drwala na sylwestrowego kaca - przepis

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartego sera żółtego dowolnego gatunku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia,
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • średniej wielkości główka słodkiej cebulki,
  • jedno średniej wielkości jajko,
  • dwie szklanki drobno posiekanych pieczarek,
  • szklanka bułki tartej.
Kotlety drwala
Kotlety drwala© Unplash

Przygotowanie kotletów drwala jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Oto jak to zrobić:

  1. Umyj, obierz i drobno posiekaj cebulę. To samo zrób z pieczarkami. Następnie smaż oba składniki na oleju, aż cebula stanie się szklista.
  2. Rozbij jajko i roztrzep żółtko z białkiem, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Ugnieć mięso z cebulą i pieczarkami, następnie obtocz w jajku i bułce tartej – koniecznie w tej kolejności!
  4. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie uformuj w kotleciki. Ułóż je na papierze do pieczenia, posyp serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  5. Piecz kotlety drwala przez około 40-45 minut. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub innym dodatkiem, który lubisz.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także