Przetestowałam pulchne placuszki z borówką. Jeden myk sprawił, że nie oklapły
Borówka amerykańska dostępna jest w sprzedaży cały rok, ale latem smakuje naprawdę doskonale. Owoce są jędrne, słodkie i po prostu rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do ciasta, ale też viralowych placuszków z patelni. Sprawdziłam, jak bez dużej ilości sody czy proszku do pieczenia, zapewnić im puszystość i pyszny smak.
24.07.2024 13:45
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Każdy kraj ma swoją wersję tego przysmaku. Na przykład, w Finlandii zjesz pannukakku z piernika, w Etiopii spróbujesz injera z mąki teff, a w Brazylii naleśników z tapioki. Dzisiaj zatrzymamy się w Stanach Zjednoczonych, by przedstawić wam przepis na amerykańskie pancakes z borówkami.
Jak zrobić puszyste pancakes z borówkami?
Co wyróżnia amerykańskie pancakes? Przede wszystkim ich puszystość, którą zawdzięczamy maślance. Amerykanie często układają je w stos, a następnie polewają różnymi sosami. My jednak postawimy na zdrowszą wersję – zamiast masła orzechowego, czekolady czy sztucznych syropów, użyjemy borówek i syropu klonowego. Ponadto, sprawdzamy myk z ubitymi białkami, redukując ilość sody oczyszczonej. Okazuje się, że wychodzą równie pyszne i wyrośnięte.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na amerykańskie pancakes z borówkami
Świeże borówki w tym przepisie warto wykorzystać zarówno do masy, jak i udekorowania gotowego dania.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki oleju,
- szczypta soli,
- duża garść borówek,
- syrop klonowy.
Sposób przygotowania:
- Oddziel żółtka od białek - biała ubij na sztywno z odrobiną soli.
- Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj żółtka maślankę oraz olej.
- Dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej mikserem. Na koniec wmieszaj łyżką ubite białka.
- Dodaj umyte borówki. Większe owoce przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
- Z przygotowanej masy przy pomocy chochelki formuj niewielkie porcje i smaż je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
- Smaż pancakes z obu stron na złoty kolor. Serwuj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!