Przetestowałam pulchne placuszki z borówką. Jeden myk sprawił, że nie oklapły

Borówka amerykańska dostępna jest w sprzedaży cały rok, ale latem smakuje naprawdę doskonale. Owoce są jędrne, słodkie i po prostu rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do ciasta, ale też viralowych placuszków z patelni. Sprawdziłam, jak bez dużej ilości sody czy proszku do pieczenia, zapewnić im puszystość i pyszny smak.

Puszyste placuszki z borówkami, czyli pancakes to viralowy przepis na latoPuszyste placuszki z borówkami, czyli pancakes to viralowy przepis na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Każdy kraj ma swoją wersję tego przysmaku. Na przykład, w Finlandii zjesz pannukakku z piernika, w Etiopii spróbujesz injera z mąki teff, a w Brazylii naleśników z tapioki. Dzisiaj zatrzymamy się w Stanach Zjednoczonych, by przedstawić wam przepis na amerykańskie pancakes z borówkami.

Jak zrobić puszyste pancakes z borówkami?

Co wyróżnia amerykańskie pancakes? Przede wszystkim ich puszystość, którą zawdzięczamy maślance. Amerykanie często układają je w stos, a następnie polewają różnymi sosami. My jednak postawimy na zdrowszą wersję – zamiast masła orzechowego, czekolady czy sztucznych syropów, użyjemy borówek i syropu klonowego. Ponadto, sprawdzamy myk z ubitymi białkami, redukując ilość sody oczyszczonej. Okazuje się, że wychodzą równie pyszne i wyrośnięte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na amerykańskie pancakes z borówkami

Świeże borówki w tym przepisie warto wykorzystać zarówno do masy, jak i udekorowania gotowego dania.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • duża garść borówek,
  • syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek - biała ubij na sztywno z odrobiną soli.
  2. Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj żółtka maślankę oraz olej.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej mikserem. Na koniec wmieszaj łyżką ubite białka.
  4. Dodaj umyte borówki. Większe owoce przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
  5. Z przygotowanej masy przy pomocy chochelki formuj niewielkie porcje i smaż je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  6. Smaż pancakes z obu stron na złoty kolor. Serwuj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese