PrzepisPancakesPrzetestowałam pulchne placuszki z borówką. Jeden myk sprawił, że nie oklapły

Przetestowałam pulchne placuszki z borówką. Jeden myk sprawił, że nie oklapły

Borówka amerykańska dostępna jest w sprzedaży cały rok, ale latem smakuje naprawdę doskonale. Owoce są jędrne, słodkie i po prostu rozpływają się w ustach. Świetnie pasują do ciasta, ale też viralowych placuszków z patelni. Sprawdziłam, jak bez dużej ilości sody czy proszku do pieczenia, zapewnić im puszystość i pyszny smak.

Puszyste placuszki z borówkami, czyli pancakes to viralowy przepis na lato
Puszyste placuszki z borówkami, czyli pancakes to viralowy przepis na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.07.2024 13:45

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Każdy kraj ma swoją wersję tego przysmaku. Na przykład, w Finlandii zjesz pannukakku z piernika, w Etiopii spróbujesz injera z mąki teff, a w Brazylii naleśników z tapioki. Dzisiaj zatrzymamy się w Stanach Zjednoczonych, by przedstawić wam przepis na amerykańskie pancakes z borówkami.

Jak zrobić puszyste pancakes z borówkami?

Co wyróżnia amerykańskie pancakes? Przede wszystkim ich puszystość, którą zawdzięczamy maślance. Amerykanie często układają je w stos, a następnie polewają różnymi sosami. My jednak postawimy na zdrowszą wersję – zamiast masła orzechowego, czekolady czy sztucznych syropów, użyjemy borówek i syropu klonowego. Ponadto, sprawdzamy myk z ubitymi białkami, redukując ilość sody oczyszczonej. Okazuje się, że wychodzą równie pyszne i wyrośnięte.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na amerykańskie pancakes z borówkami

Świeże borówki w tym przepisie warto wykorzystać zarówno do masy, jak i udekorowania gotowego dania.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • duża garść borówek,
  • syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel żółtka od białek - biała ubij na sztywno z odrobiną soli.
  2. Połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj żółtka maślankę oraz olej.
  3. Dokładnie wymieszaj składniki, najlepiej mikserem. Na koniec wmieszaj łyżką ubite białka.
  4. Dodaj umyte borówki. Większe owoce przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
  5. Z przygotowanej masy przy pomocy chochelki formuj niewielkie porcje i smaż je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
  6. Smaż pancakes z obu stron na złoty kolor. Serwuj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!