Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka
Żeby przygotować elegancką przystawkę, wystarczy trochę pomysłowości. Róże z buraków z dodatkiem gruszki, pleśniowego sera oraz szynki parmeńskiej zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem.
Połączenie słodkawych buraków, pikantnego sera roquefort i słonego prosciutto tworzy kompozycję po prostu idealną. Śmiało można powiedzieć, że takiej przystawki nie powstydziłby się nawet profesjonalny szef kuchni. Warto czasem odkryć w kuchni coś zupełnie nowego i zaserwować bliskim danie, które od razu wywoła okrzyki zachwytu. Podobno nawet wybredna teściowa musi skomplementować róże z buraków, więc zdecydowanie warto wypróbować ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przystawka na miarę eleganckiej restauracji. Potrzebujesz do niej swojskiego buraka
Róże z buraków - przepis na efektowną przekąskę
Rodzinne spotkanie, impreza ze znajomymi czy po prostu uświetnienie kolacji - te róże sprawdzają się świetnie na wszystkie mniejsze i większe okazje. Chociaż danie wygląda bardzo efektownie, jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Większość czasu zajmuje pieczenie buraków, reszta to kwestia kilku minut.
Składniki:
- 2 średnie czerwone buraki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól do smaku,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 25 g orzechów włoskich,
- 15 g migdałów,
- 10 pestek słonecznika,
- 1 mała gruszka,
- 80 g sera roquefort,
- 30 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 4 plastry szynki parmeńskiej,
- 20 g kiełków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Buraki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą z oliwek, posyp solą oraz ziołami prowansalskimi. Zawiń w papier do pieczenia, a następnie w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 20 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy są miękkie i odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Na deskę wysyp orzechy, migdały oraz słonecznik i posiekaj. Gruszkę zetrzyj na tarce.
Krok 3. Ser podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski lub głębokiego talerza. Wlej śmietankę i rozgnieć widelcem. Dorzuć startą gruszkę, posiekane orzechy oraz natkę pietruszki i wymieszaj.
Krok 4. Ugotowane buraki obierz i zetrzyj na mandolinie lub pokrój w plastry. Ułóż tak, by jeden nachodził na drugi, tworząc długi rząd. Wyłóż przygotowaną masę.
Krok 5. Zawiń całość, tworząc kształt różyczki.
Krok 6. Na talerzu rozłóż kiełki. Na środku postaw różę z buraka i owiń ją szynką parmeńską. Posyp słonecznikiem i gotowe. Smacznego!