Pulchniutkie domowe bułeczki z borówkami i kruszonką. Lepsze od jagodzianek z cukierni

Często jagodzianki z cukierni okazują się wielkim rozczarowaniem. A jeśli tak nie jest, to kosztują tyle, co obiad na mieście. Dlatego warto zakasać rękawy i zrobić je w domu – z taką ilością owoców, na jaką masz ochotę. Znam sposób na to, aby na drożdżówce zmieściło się ich jeszcze więcej.

Drożdżówka z borówkami i kruszonkąDrożdżówka z borówkami i kruszonką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Nieważne, czy nazywasz je jagodami, czy borówkami – teraz polskie lasy są pełne pysznych fioletowych owoców, które z terenów poza rezerwatami przyrody można zbierać na własny użytek. Wystarczy wybrać się na spacer, aby wrócić z koszykiem pełnym jagód. A przy okazji jest duża szansa na kurki, więc za jednym zamachem będziesz mieć komplet składników na obiad i deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Jak zmieścić więcej borówek na drożdżówce?

Nie wystarczy rozpłaszczyć ciasta – z płaskich bułeczek owoce mogą z łatwością sturlać się na blachę. Ale jest na to sposób i potrzebujesz do tego tylko zwykłej stołowej szklanki z okrągłym dnem. Kiedy masz już bułeczki przygotowane na blasze, przyłóż dno szklanki na środek każdej i przyciśnij, robiąc wgłębienie na owoce. Ciasto w tym miejscu może być dość cienkie, ale nie popadaj w przesadę, aby nie powstała dziura.

Drożdżówki z borówkami przed wypiekiem
Drożdżówki z borówkami przed wypiekiem © Pyszności

Przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką

Przepis możesz wykorzystać także do przygotowania bułeczek z innymi owocami. Do ciasta i do kruszonki możesz dodać ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 500 g borówek,
  • jajko do posmarowania drożdżówek.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie łyżki mąki wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut.
  2. Dodaj pozostałą mąkę, cukier, 2 żółtka i szczyptę soli. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Po chwili dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie samo odklejać się od ścianek miski.
  4. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Z wyrośniętego ciasta uformuj 8–9 bułeczek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odległości. Przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny.
  6. W tym czasie zrób kruszonkę: w palcach rozetrzyj pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru i pół kostki masła w temperaturze pokojowej – jeśli chcesz, możesz dodać cukier waniliowy.
  7. Następnie na środku każdej bułeczki zrób delikatne wgłębienie przy pomocy denka od szklanki. W to miejsce nałóż borówki i posyp je kruszonką.
  8. Drożdżówki przesmaruj rozkłóconym jajkiem i wypiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯