Pulchniutkie domowe bułeczki z borówkami i kruszonką. Lepsze od jagodzianek z cukierni
Często jagodzianki z cukierni okazują się wielkim rozczarowaniem. A jeśli tak nie jest, to kosztują tyle, co obiad na mieście. Dlatego warto zakasać rękawy i zrobić je w domu – z taką ilością owoców, na jaką masz ochotę. Znam sposób na to, aby na drożdżówce zmieściło się ich jeszcze więcej.
Nieważne, czy nazywasz je jagodami, czy borówkami – teraz polskie lasy są pełne pysznych fioletowych owoców, które z terenów poza rezerwatami przyrody można zbierać na własny użytek. Wystarczy wybrać się na spacer, aby wrócić z koszykiem pełnym jagód. A przy okazji jest duża szansa na kurki, więc za jednym zamachem będziesz mieć komplet składników na obiad i deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Jak zmieścić więcej borówek na drożdżówce?
Nie wystarczy rozpłaszczyć ciasta – z płaskich bułeczek owoce mogą z łatwością sturlać się na blachę. Ale jest na to sposób i potrzebujesz do tego tylko zwykłej stołowej szklanki z okrągłym dnem. Kiedy masz już bułeczki przygotowane na blasze, przyłóż dno szklanki na środek każdej i przyciśnij, robiąc wgłębienie na owoce. Ciasto w tym miejscu może być dość cienkie, ale nie popadaj w przesadę, aby nie powstała dziura.
Przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką
Przepis możesz wykorzystać także do przygotowania bułeczek z innymi owocami. Do ciasta i do kruszonki możesz dodać ziarenka z laski wanilii.
Składniki:
- 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
- 14 g świeżych drożdży,
- 4 łyżki cukru,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- 60 g roztopionego masła,
- 500 g borówek,
- jajko do posmarowania drożdżówek.
Kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- pół kostki masła,
- opcjonalnie: cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Dwie łyżki mąki wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut.
- Dodaj pozostałą mąkę, cukier, 2 żółtka i szczyptę soli. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
- Po chwili dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie samo odklejać się od ścianek miski.
- Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Z wyrośniętego ciasta uformuj 8–9 bułeczek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odległości. Przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny.
- W tym czasie zrób kruszonkę: w palcach rozetrzyj pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru i pół kostki masła w temperaturze pokojowej – jeśli chcesz, możesz dodać cukier waniliowy.
- Następnie na środku każdej bułeczki zrób delikatne wgłębienie przy pomocy denka od szklanki. W to miejsce nałóż borówki i posyp je kruszonką.
- Drożdżówki przesmaruj rozkłóconym jajkiem i wypiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.