Pulchniutkie domowe bułeczki z borówkami i kruszonką. Lepsze od jagodzianek z cukierni

Często jagodzianki z cukierni okazują się wielkim rozczarowaniem. A jeśli tak nie jest, to kosztują tyle, co obiad na mieście. Dlatego warto zakasać rękawy i zrobić je w domu – z taką ilością owoców, na jaką masz ochotę. Znam sposób na to, aby na drożdżówce zmieściło się ich jeszcze więcej.

Drożdżówka z borówkami i kruszonkąDrożdżówka z borówkami i kruszonką
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Nieważne, czy nazywasz je jagodami, czy borówkami – teraz polskie lasy są pełne pysznych fioletowych owoców, które z terenów poza rezerwatami przyrody można zbierać na własny użytek. Wystarczy wybrać się na spacer, aby wrócić z koszykiem pełnym jagód. A przy okazji jest duża szansa na kurki, więc za jednym zamachem będziesz mieć komplet składników na obiad i deser.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki

Jak zmieścić więcej borówek na drożdżówce?

Nie wystarczy rozpłaszczyć ciasta – z płaskich bułeczek owoce mogą z łatwością sturlać się na blachę. Ale jest na to sposób i potrzebujesz do tego tylko zwykłej stołowej szklanki z okrągłym dnem. Kiedy masz już bułeczki przygotowane na blasze, przyłóż dno szklanki na środek każdej i przyciśnij, robiąc wgłębienie na owoce. Ciasto w tym miejscu może być dość cienkie, ale nie popadaj w przesadę, aby nie powstała dziura.

Drożdżówki z borówkami przed wypiekiem
Drożdżówki z borówkami przed wypiekiem © Pyszności

Przepis na drożdżówki z borówkami i kruszonką

Przepis możesz wykorzystać także do przygotowania bułeczek z innymi owocami. Do ciasta i do kruszonki możesz dodać ziarenka z laski wanilii.

Składniki:

  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży,
  • 4 łyżki cukru,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 500 g borówek,
  • jajko do posmarowania drożdżówek.

Kruszonka:

  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • pół kostki masła,
  • opcjonalnie: cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Dwie łyżki mąki wymieszaj z drożdżami, łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw na 20 minut.
  2. Dodaj pozostałą mąkę, cukier, 2 żółtka i szczyptę soli. Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Po chwili dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto zacznie samo odklejać się od ścianek miski.
  4. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub aż ciasto podwoi swoją objętość.
  5. Z wyrośniętego ciasta uformuj 8–9 bułeczek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odległości. Przykryj ściereczką i pozostaw na pół godziny.
  6. W tym czasie zrób kruszonkę: w palcach rozetrzyj pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru i pół kostki masła w temperaturze pokojowej – jeśli chcesz, możesz dodać cukier waniliowy.
  7. Następnie na środku każdej bułeczki zrób delikatne wgłębienie przy pomocy denka od szklanki. W to miejsce nałóż borówki i posyp je kruszonką.
  8. Drożdżówki przesmaruj rozkłóconym jajkiem i wypiekaj w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni jajecznicę. Będzie hitem na śniadanie
Niepozorny ziołowy dodatek całkowicie odmieni jajecznicę. Będzie hitem na śniadanie
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka