Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach

Pulpety wołowe na makaronowych muszelkach to sprawdzony przepis, który na stałe zadomowi się w Twoim menu. Smaczne, proste i oryginalne danie podbije serce największego twardziela ❤️

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu farszu do makaronowych muszli pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Pulpety

  1. 250 g mięso wołowe mielone
  2. 1 szt. jajko
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 30 g ser parmezan starty
  6. 1/2 łyżeczki sól
  7. 1/3 łyżeczki pieprz

Nadzenie

  1. 1/2 łyżeczki sól
  2. 1 ząbek czosnek
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 250 g ricotta
  5. 1/2 szt. cukinia
  6. 1/2 szkl. świeża bazylia

Pozostałe składniki

  1. 12 szt. makaron Conchiglioni
  2. 800 g pomidory krojone
  3. 1 łyżka suszone oregano
  4. 1 łyżeczka sól
  5. 1/2 łyżeczki pieprz
  6. 80 g starta mozarella

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania pulpetów wołowych. W tym celu połącz: mięso wołowe, cebulę, czosnek, sól, pieprz, jajko i parmezan. Odstaw mieszankę na bok.

Obrazek

2. Teraz czas na nadzienie do makaronowych muszelek. W robocie kuchennym zmiksuj ze sobą: cukinię, ricottę, świeżą bazylię, czosnek, pieprz oraz sól.

Obrazek

3. Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadź pomidory krojone. Następnie dopraw przy pomocy oregano, soli i pieprzu. dokładnie wymieszaj.

Obrazek

4. Teraz czas nafaszerować makaron wcześniej przygotowanym nadzieniem. Muszelki powinny być ugotowane al dente. Kiedy już umieścisz w środku mieszankę z cukinią, nie zapomnij dodać również pulpetu wołowego. Naczynie z muszelkami wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. Dodaj mozarellę i ponownie umieść naczynie w piekarniku. Tym razem na 5 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców