Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu

Purée to klasyczny dodatek do dań, który podbija kubki smakowe na całym świecie. Znana i lubiana wersja ziemniaczana towarzyszy wielu potrawom, ale warto wyjść poza schemat i spróbować purée z innego, sezonowego warzywa.

Puree z kalafiora to alternatywa dla tradycyjnej wersji Puree z kalafiora to alternatywa dla tradycyjnej wersji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pierwszy rzut oka purée z kalafiora może wydawać się mdłe i mało apetyczne. Jednak odpowiednio doprawione, z dodatkiem śmietanki i sera, nabiera jednak wyrazistego smaku i może z powodzeniem zastąpić tradycyjną ziemniaczaną wersję. Świetnie pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb, a przy okazji dobrze sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla, który zachwyci wszystkich przy stole, a koleżanki poproszą cię o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał

Dlaczego warto wybrać puree z kalafiora?

Kalafior to bardzo popularne, sezonowe warzywo, które zasługuje na szczególną uwagę ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych. Jest niskokaloryczny — w 100 gramach zawiera zaledwie około 25 kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o linię oraz tych, którzy chcą utrzymać zdrową dietę. Kalafior jest także świetnym źródłem witaminy C, wspierającej układ odpornościowy, oraz witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Ponadto kalafior dostarcza ważnych minerałów, takich jak potas, magnez i wapń, które korzystnie wpływają na zdrowie kości i mięśni. Jego regularne spożywanie wspomaga trawienie dzięki zawartości błonnika oraz może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Dodatkowo kalafior zawiera antyoksydanty, na przykład sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Teraz gdy trwa sezon na kalafior, warto wykorzystać jego potencjał i przygotować go na różne sposoby — również jako purée, które z powodzeniem zastępuje popularniejsze wersje z ziemniakami.

Przepis na purée z kalafiora

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora,
  • 30 ml śmietany 12 proc.,
  • 15 g oliwy z oliwek,
  • 20 g sera (na przykład mozzarelli),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie oczyść kalafiora, podziel go na małe kawałki i ugotuj w garnku z osoloną woda lub na parze do miękkości. Zwróć na to uwagę, ponieważ twarde kawałki kalafiora nie zblendują się, a purée nie będzie miało jednolitej konsystencji.
  2. Następnie dodaj go do kielicha blendera.
  3. Dodaj śmietankę 12 proc., następnie masło i wszystko dokładnie zblenduj.
  4. Gdy uzyskasz gładką konsystencję, zetrzyj ser, dodaj i mieszaj, aż się rozpuści w powstałej masie.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj.
  6. Podawaj jako dodatek do obiadu lub grilla.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej