Puszyste i mięciutkie jak chmurka. To ciasto na pewno przygotuję w weekend
Kocham wszystko, co ma w sobie pistacje. Kremy, lody, ciasta, dosłownie wszystko. Ostatnio odkryłam pewien deser. Pistacjowa chmurka tak bardzo zawróciła mi w głowie, że muszę ją przygotować na niedzielę.
Ciasto pistacjowa chmurka jest puszyste, pełne smaku i nie da mu się oprzeć. Ale wiesz co jest najlepsze? Nie musisz robić spodu i go oddzielnie wypiekać, bo używasz ciasta francuskiego. To znacznie skraca pracę i nie musisz aż tak długo czekać. Potem nakładasz kremy i wrzucasz na kilka godzin do lodówki. A efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Takie ciasto to po prostu miód na podniebienie fanów pistacji. To zupełnie coś innego niż dubajskie specjały, które zaczynają nas nudzić. Do tego mamy obłędny krem malinowy, który fajnie przełamie słodycz pistacjowej pianki.
Ciasto kostka malinowo-pistacjowa - pistacjowa dama
Pistacjowa chmurka bez pieczenia
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- cukier puder do posypania.
Składniki na krem malinowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 200 g malin (świeżych lub mrożonych),
- 50 g cukru pudru,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 35 ml wody.
Składniki na piankę pistacjową:
- 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 100 g pasty pistacjowej wysokiej jakości,
- 50 g cukru pudru,
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 50 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Najpierw upiecz blaty ciasta francuskiego. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut. Wystudź.
- Teraz pora na krem malinowy. Maliny zblenduj na mu i przetrzyj je przez sitko. Żelatynę namocz w wodzie i zostaw na 5-10 minut. Rozpuść ją potem w kąpieli wodnej.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem i mascarpone na miękkie szczyty. Cienką strużką wlej malinowe purée, połącz wszystko delikatnie.
- Dwie łyżki kremu dodaj do żelatyny, wymieszaj, włóż do kremu. Malinowy krem wylej na blat ciasta francuskiego i odstaw do stężenia.
- Teraz pora na krem pistacjowy. Przygotuj żelatynę. Ubij śmietanę z pudrem cukrem, dodaj pastę pistacjową i dalej miksuj.
- Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżeczkami pianki, całość włóż do masy. Krem wylej na warstwę pistacjową. Całość przykryj drugim blatem ciasta i posyp cukrem pudrem.
- Wstaw na 4 godziny do lodówki. Pistacjowa chmurka po tym czasie będzie gotowa.