Pyszne i szybkie przekąski na letnią wycieczkę
Późną wiosną i latem nie ma przyjemniejszej rozrywki od plenerowych wycieczek. Słońce, przyjemna temperatura i otaczająca zieleń zachęcają do spędzania czasu na zewnątrz i zwiedzania okolicznych parków i lasów. Do pełni szczęścia wystarczy jeszcze zaopatrzyć się w kosz pełen smakołyków.
22.05.2024 16:26
Nic nie psuje wycieczki tak, jak głód. Z pustymi brzuchami nie da się mile spędzić czasu. Z kolei stołowanie się w pobliskich restauracjach i barach jest czaso- i kosztochłonne. Nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się w plecak lub kosz pełen pysznych i sycących przekąsek, które na długo zaspokoją głód, a ich smak dodatkowo poprawi nastrój.
W naszym menu znalazły się pozycje nie tylko smaczne, ale i sezonowe: frittata ze szparagami, sałatka z grillowanym ananasem i kanapki z domowego chleba wypełnione po brzegi nowalijkami.
Frittata z młodymi ziemniaczkami i szparagami
Składniki:
- 400 g młodych ziemniaków
- pęczek szparagów
- 2 łyżki oliwy
- średnia cebula
- 7 jajek
- ok. 150 g sera cheddar startego na wiórki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na małe kawałki. Ugotuj do stopnia al dente (ok. cztery minuty po tym, jak woda się zagotuje). Do ziemniaków dodaj umyte i pokrojone na skos szparagi i gotuj przez minutę. Odcedź.
Posiekaj cebulę i podsmaż na oleju.
W misce wymieszaj jajka, dodaj zeszkloną na złoto cebulę, 2/3 sera, dopraw solą i pieprzem. Taką mieszankę jajeczną wylej na patelnię, ułóż na wierzchu ziemniaki i szparagi, dodaj pozostałą część sera. Smaż przez chwilę, a następnie włóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (z termoobiegiem) na 25 minut.
Do przygotowania tego przepisu idealnie sprawdzi się linia Darque marki Zwieger, z której możecie wykorzystać zarówno patelnie jak i garnki. Można w nich nie tylko smażyć, czy gotować ale również piec w piekarniku. Dzięki silikonowemu lakierowi żaroodpornemu, zastosowanemu na zewnętrznej stronie produkty te doskonale sprawdzą się w wysokich temperaturach. Z kolei wnętrze naczyń Darque pokryte jest szwajcarską, 3-warstwową powłoką nieprzywierającą ULTIMATE firmy ILAG. Dzięki takim materiałom, zarówno garnki jak i patelnie z tej linii zachowują swój pierwotny wygląd przez długi czas bez względu jak długo i intensywnie korzystasz z tych naczyń.
Sałatka z grillowanych owoców
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pół świeżego ananasa obranego ze skóry
- mix sałat
- 150 g sera feta pokrojonego w kostkę
- cebula czerwona
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny, sól
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka w całości ugrilluj na patelni grillowej. Ananasa pokrój w plastry i także ugrilluj. Smaż do pojawienia się ciemnobrązowych pasków.
Upieczonego kurczaka i ananasa pokrój w kostkę, przełóż do jednej miski. Dodaj mix sałat i posiekaną drobno cebulkę.
W słoiczku zrób sos. Wlej sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, dodaj musztardę, sól i pieprz. Zakręć słoik, mocno wstrząśnij, by składniki dokładnie się wymieszały. Sos dodaj do sałatki dopiero przed jedzeniem.
Ważne, by przekąski na wycieczkę były możliwie szybkie w przygotowaniu. Dlatego, zamiast odpalać grilla w ogrodzie, by móc ugrillować owoce i mięso, sięgnij po patelnię grillową Zwieger. Z nią uzyskasz podobny efekt (zarówno smakowy, jak i wizualny), jak z prawdziwego rusztu. Proces przygotowania będzie jednak nieporównanie szybszy, a sprzątanie po smażeniu łatwiejsze. Patelnie grillowe Zwieger pokryte są granitowymi lub ceramicznymi powłokami, które nie tylko są bardzo odporne na zarysowania, ale też niezwykle łatwe w czyszczeniu. Do tego są wykonane z aluminium, które doskonale przewodzi ciepło, i są wygodne w użyciu. Ich rączki są dłuższe i pokryte specjalną powłoką soft touch, dzięki czemu gwarantują bezpieczeństwo, dobre wyważenie i pewny chwyt.
Kanapki z domowego chleba
Kanapki to stała pozycja w piknikowym menu. Najlepiej, jeśli są zrobione na bazie domowego chleba. Możesz upiec go bez zakwasu, na drożdżach. Nie potrzebujesz do tego specjalnej maszyny do wypieku czy specjalistycznych form. Wystarczy brytfanka Black Stone marki Zwieger, czy nawet garnek z tej samej linii w zależności jakiego kształtu chleba oczekujesz. Oba produkty to naczynia wielofunkcyjne, w których oprócz wspomnianego pieczenia możeszrównież gotować, dusić czy smażyć jak na dobrej patelni.
Do przygotowania kanapek ze świeżego, chrupiącego chleba niezbędny będzie także ostry nóż z charakterystycznymi ząbkami. Noże do chleba Zwieger są wygodne w użyciu nie tylko ze względu na ostrze, ale też na ergonomię rękojeści.
Nie ma najlepszego przepisu na wiosenne kanapki. Warto użyć do nich produktów świeżych, sezonowych, kolorowych i pachnących, no i oczywiście domowego, własnoręcznie upieczonego chleba. Sięgaj więc po nowalijki, a także dodatki z grilla – pierś z kurczaka, ser halloumi czy warzywa. Im więcej koloru, tym więcej smaku.