Pyszne pyzy robię bez mięsa. Ten farsz godnie je zastąpi
Mięciutkie ciasto ziemniaczane z prostym farszem na bazie soczewicy to przepis na obiad, który pokochają nie tylko fani roślinnej diety. Są sycące, pożywne i tak smaczne, że ciężko oprzeć się dokładce.
Pyzy z mięsem to jedno z dań, które kojarzy się nam z domową, swojską kuchnią. Chociaż ich przygotowanie jest proste, to wiele osób sięga po gotowce. Ten przepis sprawi, że zapomnisz o mrożonce. W wersji z soczewicą śmiało mogą konkurować z mięsnymi odpowiednikami. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, skutecznie uciszając burczenie w brzuchu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dodaj kurki i zamień je w hit obiadowy
Pyzy z soczewicą
Pyzy z soczewicą to pyszna alternatywa dla mięsnego obiadu. Soczewica, jak na roślinę strączkową przystało, pełna jest błonnika i białka. Dostarcza także żelaza, dzięki czemu staje się naprawdę zdrowym zamiennikiem dla mięsa.
Składniki:
Ciasto na pyzy:
- 1 kg ziemniaków,
- 200 g mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Farsz z soczewicy:
- 200 g soczewicy,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki oliwy lub oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź je i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę, lub dokładnie utłucz na gładkie purée.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i dokładnie wyrób, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, do miękkości. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na patelni.
- Gdy zmiękną, dodaj startą marchewkę i smaż jeszcze przez chwilę.
- Dorzuć ugotowaną soczewicę, dopraw całość solą, pieprzem oraz słodką papryką i dokładnie wymieszaj.
- Podsmaż chwilę i zdejmij z palnika.
- Stolnicę lub blat podsyp mąką. Z ciasta odrywaj kawałki ciasta, rozpłasz je w dłoniach i wykładaj porcję farszu.
- Zlep brzegi i uformuj kulki.
- W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją. Wrzucaj partiami pyzy i gotuj na średniej mocy palnika przez około 5 minut od momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
Pyzy z soczewicą najlepiej smakują podane na ciepło. Odcedź gotowe pyzy z wody i od razu podawaj.
Jak podać pyzy z soczewicą?
Możesz polać je roztopionym masłem, ale doskonale komponują się także z prostą, złotą okrasą z podsmażonej cebulki na maśle lub oleju. Świetnie smakują również z sosem pieczarkowym. Wystarczy podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulką na maśle, dodać odrobinę bulionu i śmietany, a następnie doprawić do smaku. Taki sos świetnie podkreśli delikatny smak pyz z soczewicą. Smacznego!