Pyszny sos do sałatek. Jak nałożysz za dużo, poczujesz ogień
Doda mocy nudnej sałatce, świetnie pasuje do mięs, a i nie zabraknie amatorów dodawania go na kanapki. Ten niepozorny, zielony sos szybko skradnie serca miłośników ostrości.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak dobrze znane pesto bazyliowe, ale ochocze nabranie porcji na łyżkę, by spróbować tego wynalazku, może skończyć się kiepsko. Ten pikantny, zimny sos zdecydowanie dodaje mocy. Stosowany z umiarem świetnie podkręca smak nudnej sałatki, wprowadzając do codziennego menu nieco egzotyki. To pyszny zamiennik dla sosu sriracha.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast przepłacać za kiepski skład, zrób dobrą wędlinę w domu. Mortadela drobiowa z pistacjami znika do ostatniego plastra
Pikantny zielony sos zhoug
Nie wszystko, co zielone, nie ma smaku, a ten przepis jest na to najlepszym dowodem. Pochodzący z Jemenu, pikantny sos zhoug, który zyskał sobie uznanie na całym świecie. Jest to pasta z zielonych papryczek chili, świeżych ziół takich jak kolendra i pietruszka oraz aromatycznych przypraw, takich jak kumin i kardamon. Konsystencja sosu może być różna - od gęstej pasty po bardziej płynny sos, w zależności od preferencji.
Tradycyjnie zhoug przygotowywano poprzez ścieranie składników między dwoma kamieniami, ale na spokojnie możesz to zrobić przy pomocy blendera. Świetnie pasuje hummusu, pieczonych mięs czy kanapek, a wymieszany z jogurtem naturalnym będzie pysznym dressingiem do kanapek.
Składniki:
- pęczek kolendry,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 3 zielone papryczki jalapeno,
- pół łyżeczki suszonego chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki kminu,
- szczypta soli,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- W mikserze umieść wszystkie składniki poza oliwą i zblenduj na gładką masę. Jeśli nie chcesz, by sos był bardzo ostry, usuń pestki z papryczek przed zblendowaniem.
- Stopniowo dodawaj oliwę, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Gotowy sos ma intensywny smak, więc najlepiej podawać z umiarem. Możesz również dodać mniej ostrych papryczek, dodając jedną słodką, zieloną paprykę dla równowagi. Pamiętaj, aby usunąć pestki i gniazdo nasienne. Smacznego!