Lekkie jak puch racuchy według starej receptury. Postaw na tradycyjny składnik, działa za każdym razem

Racuchy - kto z nas nie jadł ich w dzieciństwie? Myślę, że wielu z nas miało tę przyjemność. Racuchy to danie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymaga od nas zbyt wielu składników. Na pewno mamy swoje ulubione receptury albo szukamy tej idealnej. Dziś właśnie z nią przychodzimy. To sprawdzony przepis na tradycyjne racuchy.

Obrazek
Paulina

Możemy podawać je na śniadanie, obiad i kolacje. Sprawdzą się na drugie śniadanie i podwieczorek. Oto przepis i dokładna lista składników.

Racuchy lekkie jak puch

Składniki:

  • 2 szklanka mąki
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Sposób przygotowania racuchów:

Zacznij od podgrzania mleka, nie może być zbyt gorąca, ani też zimne. Rozpuść w nim pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy miskę z rozczynem na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przesiewamy do wyrośniętych drożdży mąkę, dodajemy jajko i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dodajemy jajko oraz sól.

Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Po wyrobieniu odstawimy placki pod przykryciem na ok. 1,5 h. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Najlepiej wybrać olej rzepakowy. Warto sprawdzić, czy na pewno ma już odpowiednią temperaturę. Wystarczy wylać trochę masy na tłuszcz. Jeśli zacznie się gwałtownie palić, możesz rozpoczynać smażenie.

Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia około 1,5 minuty na każdą stronę. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia. Ogień lepiej, aby był mniejszy niż za duży. Po usmażeniu wykładamy placki na ręcznik papierowy. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Obrazek
Racuchy - Pyszności

Jak urozmaicić racuchy?

Jeśli chcesz, by placki wyszły jeszcze bardziej odżywcze, warto zamienić mąkę pszenną na orkiszową to jeden z naszych sprawdzonych sposobów. Można dodać do środka owoce np. w sezonie rabarbar, wiśnie, maliny, truskawki czy borówki. Racuchy z tego przepisu to szybka potrawa, którą wykonujemy, gdy nie mam pod ręką wielu składników, a rodzinka zjadłaby coś pysznego.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀