Lekkie jak puch racuchy według starej receptury. Postaw na tradycyjny składnik, działa za każdym razem

Racuchy - kto z nas nie jadł ich w dzieciństwie? Myślę, że wielu z nas miało tę przyjemność. Racuchy to danie, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymaga od nas zbyt wielu składników. Na pewno mamy swoje ulubione receptury albo szukamy tej idealnej. Dziś właśnie z nią przychodzimy. To sprawdzony przepis na tradycyjne racuchy.

Obrazek
Paulina

Możemy podawać je na śniadanie, obiad i kolacje. Sprawdzą się na drugie śniadanie i podwieczorek. Oto przepis i dokładna lista składników.

Racuchy lekkie jak puch

Składniki:

  • 2 szklanka mąki
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

Sposób przygotowania racuchów:

Zacznij od podgrzania mleka, nie może być zbyt gorąca, ani też zimne. Rozpuść w nim pokruszone drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy miskę z rozczynem na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu przesiewamy do wyrośniętych drożdży mąkę, dodajemy jajko i sól. Wszystko dokładnie wyrabiamy i dodajemy jajko oraz sól.

Ciasto powinno mieć luźną konsystencję. Po wyrobieniu odstawimy placki pod przykryciem na ok. 1,5 h. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Najlepiej wybrać olej rzepakowy. Warto sprawdzić, czy na pewno ma już odpowiednią temperaturę. Wystarczy wylać trochę masy na tłuszcz. Jeśli zacznie się gwałtownie palić, możesz rozpoczynać smażenie.

Smaż na średnim ogniu z obu stron na rumiano. Czas smażenia około 1,5 minuty na każdą stronę. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia. Ogień lepiej, aby był mniejszy niż za duży. Po usmażeniu wykładamy placki na ręcznik papierowy. Po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Obrazek
Racuchy - Pyszności

Jak urozmaicić racuchy?

Jeśli chcesz, by placki wyszły jeszcze bardziej odżywcze, warto zamienić mąkę pszenną na orkiszową to jeden z naszych sprawdzonych sposobów. Można dodać do środka owoce np. w sezonie rabarbar, wiśnie, maliny, truskawki czy borówki. Racuchy z tego przepisu to szybka potrawa, którą wykonujemy, gdy nie mam pod ręką wielu składników, a rodzinka zjadłaby coś pysznego.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na Fluffy Pancakes!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem