PrzepisBabcia zdradziła sekret idealnych racuchów. Mleko czy kefir zastępuje niezwykły składnik

Babcia zdradziła sekret idealnych racuchów. Mleko czy kefir zastępuje niezwykły składnik

Kto z nas ich nie lubi? Nam kojarzą się z dzieciństwem i pobytami u babci. Mowa o racuchach, chyba każdy miał okazje ich skosztować. Każda babcia ma nie nie swój patent, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Dziś przegotujemy przepyszne i idealne racuchy na kwaśnym mleku. Smakują wyśmienicie.

Babcia zdradziła sekret idealnych racuchów. Mleko czy kefir zastępuje niezwykły składnik
Paulina

06.08.2022 00:11

To popularne danie jest bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad, podwieczorek czy nawet kolacje. Pora nie ma znaczenia. Oto przepis i dokładna lista składników.

Idealne racuchy na kwaśnym mleku:

Racuchy - Pyszności
Racuchy - Pyszności

Składniki:

  • 0,5 l kwaśnego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 400g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru pudru
  • olej do smażenia
  • łyżeczka octu lub spirytusu
Obraz

Sposób przygotowania racuchów:

Przygotuj mleko, jaja i mąkę. Na początek w misce umieść mleko i jajka i dokładnie połącz te składniki przy pomocy łyżki. Masa powinna być bardzo pulchna. Podczas mieszanie dodaj proszek do pieczenie i sodę oczyszczoną. Dzięki temu placki wyjdą naprawdę puszyste. Na koniec wlej ocet lub spirytus. To ważny składnik, dzięki któremu racuchy nie chłoną tak tłuszczu. Ciasto powinno być takiej gęstości jak kwaśna śmietana.

Smażenie: Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Warto sprawdzić, czy na pewno ma już odpowiednią temperaturę. Wystarczy wylać trochę masy na tłuszcz. Jeśli zacznie się gwałtownie palić, możesz rozpoczynać smażenie. Połóż 1- 2 łyżki masy na patelnie i formuj racuszki. Smaż placki na złoty kolor. Czas smażenia każdego racucha to ok. 1,5 minuty na każdą stronę. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia.

Usmażone placki wyjmuj na talerz wyłożony papierem. Możesz je przechowywać w piekarniku, by nie ostygły. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz, to wcześniej do środka możesz dodać różne owoce. Sprawdza się gruszki, rabarbar, jabłka czy dynia.

Tutaj możemy naprawdę dużo poeksperymentować. Najprostszy sposób podania to cukier puder, dżem czy świeże owoce.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na japońskie Fluffy Pancakes. Jest naprawdę prosty! Oto przepis krok po kroku: 

Wybrane dla Ciebie