Babcia zdradziła sekret idealnych racuchów. Mleko czy kefir zastępuje niezwykły składnik

Kto z nas ich nie lubi? Nam kojarzą się z dzieciństwem i pobytami u babci. Mowa o racuchach, chyba każdy miał okazje ich skosztować. Każda babcia ma nie nie swój patent, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem. Dziś przegotujemy przepyszne i idealne racuchy na kwaśnym mleku. Smakują wyśmienicie.

Obrazek
Paulina

To popularne danie jest bardzo lubiane przez dzieci i dorosłych. Możemy je zaserwować na śniadanie, obiad, podwieczorek czy nawet kolacje. Pora nie ma znaczenia. Oto przepis i dokładna lista składników.

Idealne racuchy na kwaśnym mleku:

Obrazek
Racuchy - Pyszności

Składniki:

  • 0,5 l kwaśnego mleka
  • 2 jajka rozmiar L
  • 400g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru pudru
  • olej do smażenia
  • łyżeczka octu lub spirytusu
Obrazek

Sposób przygotowania racuchów:

Przygotuj mleko, jaja i mąkę. Na początek w misce umieść mleko i jajka i dokładnie połącz te składniki przy pomocy łyżki. Masa powinna być bardzo pulchna. Podczas mieszanie dodaj proszek do pieczenie i sodę oczyszczoną. Dzięki temu placki wyjdą naprawdę puszyste. Na koniec wlej ocet lub spirytus. To ważny składnik, dzięki któremu racuchy nie chłoną tak tłuszczu. Ciasto powinno być takiej gęstości jak kwaśna śmietana.

Smażenie: Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Warto sprawdzić, czy na pewno ma już odpowiednią temperaturę. Wystarczy wylać trochę masy na tłuszcz. Jeśli zacznie się gwałtownie palić, możesz rozpoczynać smażenie. Połóż 1- 2 łyżki masy na patelnie i formuj racuszki. Smaż placki na złoty kolor. Czas smażenia każdego racucha to ok. 1,5 minuty na każdą stronę. Racuszki pięknie rosną podczas smażenia.

Usmażone placki wyjmuj na talerz wyłożony papierem. Możesz je przechowywać w piekarniku, by nie ostygły. Podawaj je z ulubionymi dodatkami. Jeśli chcesz, to wcześniej do środka możesz dodać różne owoce. Sprawdza się gruszki, rabarbar, jabłka czy dynia.

Tutaj możemy naprawdę dużo poeksperymentować. Najprostszy sposób podania to cukier puder, dżem czy świeże owoce.

Jeśli masz ochotę na niezwykle puszyste naleśniki, przetestuj nasz przepis na japońskie Fluffy Pancakes. Jest naprawdę prosty! Oto przepis krok po kroku: 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟