Racuchy na kefirze - przepis na puszyste i aromatyczne naleśniki z dodatkiem zdrowego kefiru

Chcesz powrócić do beztroskich czasów dzieciństwa? Możesz to zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie swoich ulubionych potraw, którymi lubiłeś się zajadać jako dziecko. Czy wśród tych dań były racuchy na kefirze? Jeśli nie, to pora nadrobić wszelkie zaległości i przygotować je już teraz. Możesz je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Będzie naprawdę smacznie!

ObrazekRacuchy na kefirze - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking
Karol Wiak

Jak określić w kilku prostych słowach te racuchy? Są puszyste, delikatne, smaczne i lekkie. To danie przygotowywała twoja babcia i mama. Można je jeść z wieloma pysznymi dodatkami, takimi jak jabłko, banany czy cukier puder. Możesz jednak pominąć dodatki i zrobić racuchy na kefirze w wersji solo. Ich przygotowanie to dosłownie chwila. Będą świetną przekąską na lato, jak i na inną porę roku. Kefir nada im odpowiedniej delikatności i sprawi, że będą rozpływać się w ustach.

Racuchy na kefirze - wyjątkowy przysmak z czasów dzieciństwa

Zanim poznasz przepis na racuchy na kefirze, przyjrzyj się nieco temu przysmakowi z dzieciństwa. Są dużo szybsze do przygotowania niż klasyczne racuchy drożdżowe. A to ze względu na to, że nie musisz wyrabiać rozczynu i czekać, aż ciasto urośnie. Wystarczy zwykły proszek do pieczenia i dodatek kefiru, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji i zachwycało smakiem. A samo smażenie to już tylko chwila.

Obrazek
Smażenie racuchów - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking

Racuchy na kefirze to smaczne i puszyste placki, które często kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Są one przygotowywane z użyciem kefiru jako jednego z kluczowych składników. Najlepiej smakują z dodatkiem sezonowych owoców i posypane cukrem pudrem. Można je zjeść na każdą okazję.

Racuchy na kefirze przepis - jak je zrobić?

Chcąc wypróbować przepis na racuchy z kefirem, musisz użyć zaledwie kilku składników. Jest to przepis szybki i prosty, bo ciasto nie wymaga rośnięcia. Wykonasz je w 15 minut, a samo smażenie to dodatkowe 20 minut. Efekt końcowy zachwyci każdego!

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 średnie jabłka lub inne sezonowe owoce
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania.
Obrazek
Przygotowanie ciasta na racuchy na kefirze - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube SprintCooking

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki na racuchy powinny być w temperaturze pokojowej. Wlej kefir do miski, wbij jajka i wymieszaj za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
  2. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
  3. Obierz jabłka, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
  4. Gotowe ciasto na racuchy przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  5. Rozgrzej olej na patelni i przy pomocy łyżki wykładaj od 3 do 4 placuszków. Smaż na średnim ogniu, na rumiano z każdej strony.
  6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło