Racuchy na kefirze - przepis na puszyste i aromatyczne naleśniki z dodatkiem zdrowego kefiru
Chcesz powrócić do beztroskich czasów dzieciństwa? Możesz to zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie swoich ulubionych potraw, którymi lubiłeś się zajadać jako dziecko. Czy wśród tych dań były racuchy na kefirze? Jeśli nie, to pora nadrobić wszelkie zaległości i przygotować je już teraz. Możesz je podać na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. Będzie naprawdę smacznie!
17.05.2023 09:00
Jak określić w kilku prostych słowach te racuchy? Są puszyste, delikatne, smaczne i lekkie. To danie przygotowywała twoja babcia i mama. Można je jeść z wieloma pysznymi dodatkami, takimi jak jabłko, banany czy cukier puder. Możesz jednak pominąć dodatki i zrobić racuchy na kefirze w wersji solo. Ich przygotowanie to dosłownie chwila. Będą świetną przekąską na lato, jak i na inną porę roku. Kefir nada im odpowiedniej delikatności i sprawi, że będą rozpływać się w ustach.
Racuchy na kefirze - wyjątkowy przysmak z czasów dzieciństwa
Zanim poznasz przepis na racuchy na kefirze, przyjrzyj się nieco temu przysmakowi z dzieciństwa. Są dużo szybsze do przygotowania niż klasyczne racuchy drożdżowe. A to ze względu na to, że nie musisz wyrabiać rozczynu i czekać, aż ciasto urośnie. Wystarczy zwykły proszek do pieczenia i dodatek kefiru, by ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji i zachwycało smakiem. A samo smażenie to już tylko chwila.
Zobacz także
Racuchy na kefirze to smaczne i puszyste placki, które często kojarzą się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Są one przygotowywane z użyciem kefiru jako jednego z kluczowych składników. Najlepiej smakują z dodatkiem sezonowych owoców i posypane cukrem pudrem. Można je zjeść na każdą okazję.
Racuchy na kefirze przepis - jak je zrobić?
Chcąc wypróbować przepis na racuchy z kefirem, musisz użyć zaledwie kilku składników. Jest to przepis szybki i prosty, bo ciasto nie wymaga rośnięcia. Wykonasz je w 15 minut, a samo smażenie to dodatkowe 20 minut. Efekt końcowy zachwyci każdego!
Składniki:
- 400 ml kefiru
- 300 g mąki pszennej
- 2 średnie jabłka lub inne sezonowe owoce
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
- pół łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki na racuchy powinny być w temperaturze pokojowej. Wlej kefir do miski, wbij jajka i wymieszaj za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
- Dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą.
- Obierz jabłka, przekrój i pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrój w kostkę, dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Gotowe ciasto na racuchy przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej olej na patelni i przy pomocy łyżki wykładaj od 3 do 4 placuszków. Smaż na średnim ogniu, na rumiano z każdej strony.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!