Na punkcie budyniowych racuchów oszaleje każdy łasuch. Smakują jeszcze lepiej niż u babci

Lubisz czasem powrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa? Jeśli tak, to z pewnością bardzo często wspominasz dania przygotowywane przez swoją babcię. Czy w jej menu znalazły się racuchy budyniowe? Postanowiliśmy przypomnieć ci ten wspaniały przepis na danie, które możesz zrobić choćby zaraz.

ObrazekRacuchy budyniowe - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking
Karol Wiak

Racuchy budyniowe - w czym tkwi ich wyjątkowość?

Są takie dni, kiedy po prostu ma się ochotę zjeść coś szybkiego i z drugiej strony - naprawdę smacznego. Jeśli lubisz od czasu do czasu przegryźć coś bezmięsnego, to racuchy budyniowe mogą tu być tę najlepszą opcją. Dlaczego? To przysmak, który przygotowywały nasze babcie. Są idealne na podwieczorek lub kolację, a najlepiej komponują się z dodatkiem słodkiej śmietanki. Takie placki są niezwykle lekkie, a ich smak został podkreślony jabłkiem, dzięki któremu mają zdecydowanie bogatszą teksturę. Robi się je szybko i naprawdę łatwo.

Obrazek
Racuchy - Pyszności

Jak przygotować racuchy budyniowe?

Takie racuchy to przysmak, który możesz z powodzeniem przygotować na naprawdę każdą okazję. Zaskocz swoich domowników czymś wyjątkowym i przygotuj właśnie takie placuszki. Gwarantujemy, że powinni być zachwyceni.

Składniki:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • około 2 dag świeżych drożdży
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 40 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuchy budyniowe przygotujesz w parę chwil. Ich przygotowanie, rozpocznij od sporządzenia zaczynu z drożdży. Pokrusz je w 1/4 szklanki wypełnionej ciepłym mlekiem, dodając łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wszystko ostrożnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie ciasta. Przesiej mąkę, proszek budyniowy i sól do miski i wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pozostałą część cukru oraz rozczyn z drożdży i jajka. Przy pomocy miksera, wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę i przykryj naczynie.

Obrazek
Racuchy - Pyszności; foto: Canva

Czas, przez jaki ciasto musi rosnąć w tym przypadku, to godzina. To dobry moment, by umyć jabłka, obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Po wyrośnięciu ciasta i podwojeniu jego objętości, dodaj je do niego. Odstaw całość jeszcze na około 15 minut. Czas na smażenie racuchów. Rób to na rozgrzanym tłuszczu, formując każdego z nich z 2 płaskich łyżek masy. Gdy się zarumienią, to zdejmij je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podając je, posyp cukrem pudrem - będą naprawdę smaczne!

Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować domowe Ferrero Rocher:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło