Robię górę wartościowych placków. Zamiast płatków owsianych biorę inny produkt "dla brzuszka"
Śniadaniowe placki kojarzą się ostatnimi czasy przede wszystkim z serkiem wiejskim lub płatkami owsianymi. Okazuje się, że jest inny składnik, który warto mieć w kuchennych szafkach, a który zapewni ci sycące, zdrowie i lekkie śniadanko. Mowa o otrębach owsianych.
Otręby owsiane to produkt pełen błonnika, który nie musi kojarzyć się z nudnym posiłkiem w postaci suchych otrąb wrzuconych do jogurtu. Wręcz przeciwnie, nadają się do różnorodnych potraw, od śniadań po wypieki, co czyni je łatwym sposobem na wzbogacenie codziennej diety o wartościowe składniki. Placki z otrąb owsianych w przeciwieństwie do placków z serka wiejskiego mają więcej błonnika, a mniej białka, więc warto używać tych dwóch przepisów zamiennie.
Dlaczego warto jeść otręby owsiane?
Często traktowane jako element diet odchudzających, otręby owsiane wykazują działanie w zakresie zmniejszania apetytu oraz wydłużają uczucie sytości. Sprawia to, że są doskonałym dodatkiem do posiłków dla osób dbających o sylwetkę i kontrolujących masę ciała. Dzięki błonnikowi regulują one perystaltykę jelit i są pomocne w zapobieganiu zaparciom. Ich spożycie wspomaga funkcje układu pokarmowego oraz dba o stabilizację poziomu cukru we krwi dzięki obecności beta-glukanu. Regularne ich spożywanie może redukować ryzyko chorób jelit i problemów trawiennych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny
Przepis na placki z otrębów owsianych
Tylko cztery składniki, zero tłuszczu i kilka chwil smażenia. Placki z otrąb owsianych można podać zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Najlepiej smakują jednak podane na gorąco.
Składniki:
- 5 łyżek otrębów owsianych,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 1 małe jajko,
- szczypta soli,
- 50 g rodzynek.
Przygotowanie:
- Do miski wsyp otręby owsiane i wymieszaj je z jogurtem oraz żółtkiem.
- W osobnej misce ubij na sztywno białko ze szczyptą soli.
- Delikatnie wmieszaj białko do masy na placki.
- Na koniec dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj.
- Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
- Podawaj na ciepło, z domowym dżemem lub powidłami.