Robię górę wartościowych placków. Zamiast płatków owsianych biorę inny produkt "dla brzuszka"

Śniadaniowe placki kojarzą się ostatnimi czasy przede wszystkim z serkiem wiejskim lub płatkami owsianymi. Okazuje się, że jest inny składnik, który warto mieć w kuchennych szafkach, a który zapewni ci sycące, zdrowie i lekkie śniadanko. Mowa o otrębach owsianych.

Tylko kilka składników i góra pysznych placków gotowaTylko kilka składników i góra pysznych placków gotowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Otręby owsiane to produkt pełen błonnika, który nie musi kojarzyć się z nudnym posiłkiem w postaci suchych otrąb wrzuconych do jogurtu. Wręcz przeciwnie, nadają się do różnorodnych potraw, od śniadań po wypieki, co czyni je łatwym sposobem na wzbogacenie codziennej diety o wartościowe składniki. Placki z otrąb owsianych w przeciwieństwie do placków z serka wiejskiego mają więcej błonnika, a mniej białka, więc warto używać tych dwóch przepisów zamiennie.

Dlaczego warto jeść otręby owsiane?

Często traktowane jako element diet odchudzających, otręby owsiane wykazują działanie w zakresie zmniejszania apetytu oraz wydłużają uczucie sytości. Sprawia to, że są doskonałym dodatkiem do posiłków dla osób dbających o sylwetkę i kontrolujących masę ciała. Dzięki błonnikowi regulują one perystaltykę jelit i są pomocne w zapobieganiu zaparciom. Ich spożycie wspomaga funkcje układu pokarmowego oraz dba o stabilizację poziomu cukru we krwi dzięki obecności beta-glukanu. Regularne ich spożywanie może redukować ryzyko chorób jelit i problemów trawiennych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Przepis na placki z otrębów owsianych

Tylko cztery składniki, zero tłuszczu i kilka chwil smażenia. Placki z otrąb owsianych można podać zarówno na wytrawnie, jak i na słodko. Najlepiej smakują jednak podane na gorąco.

Składniki:

  • 5 łyżek otrębów owsianych,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 1 małe jajko,
  • szczypta soli,
  • 50 g rodzynek.

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp otręby owsiane i wymieszaj je z jogurtem oraz żółtkiem.
  2. W osobnej misce ubij na sztywno białko ze szczyptą soli.
  3. Delikatnie wmieszaj białko do masy na placki.
  4. Na koniec dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj.
  5. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
  6. Podawaj na ciepło, z domowym dżemem lub powidłami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej